Politica de confidențialitate


Aka „Lista de date personale care ajung la mine”.

Toate datele care ar putea fi folosite pentru a te identifica sunt considerate date cu caracter personal, conform legislației europene. Pentru că la unele dintre aceste date am acces, UE a decis că e momentul să afli care sunt ele:

Adresa ta IP

Atunci când dai un telefon, ai un număr de pe care formezi, pe care destinatarul îl poate vedea pe ecran. La fel funcționează și Internetul: tu „suni” site-ul meu, așa că eu pot vedea adresa ta IP. Bine, analogia nu e perfectă, pentru că adresa pe care o văd eu nu e a ta de-acasă (tocmai de asta nu te pot identifica folosind-o). Gigelu' care îți dă ție net și căruia îi plătești o factură pentru asta dă o adresă la mai mulți oameni (după care el se ocupă să nu se încurce „convorbirile” între ele). Deci eu nu pot folosi adresa ca să aflu cine ești.

În schimb, la fel cum un număr care începe cu „07” e de mobil și unul care începe cu „021” e din București, așa și adresele IP pot dezvălui localitatea de unde provin. Asta mă interesează, de fapt, pentru că dacă am 90% cititori din București, o să scriu mai multe articole interesante pe plan local, pe când dacă majoritatea cititorilor sunt din Iași, ar avea mai mult sens să scriu despre lucruri care au loc acolo. Dar e important să știi că pe baza unei adrese IP, pot afla (aproximativ) din ce oraș a fost accesat blogul. Ceea ce nu mă ajută să te identific, dar poate voiai să știi.

Informații despre sesiune

Nu, nu sesiunea de la facultate. Are și Internetul sesiunile lui. Dar stai liniștit, nu e cu note ;) Pe românește, tu când te conectezi la site-ul meu, folosești un browser (Firefox, Chrome etc), care rulează pe un sistem de operare (Windows, Android etc), care mai departe rulează pe un tip de device cu cerințe diferite (adică desktop versus tabletă versus mobil). De asemenea, ajungi pe acest site fie scriind direct adresa lui în browser, fie de pe un alt site (Google, Facebook, un alt blog). Stochez toate aceste informații, pe care le folosesc în mod statistic (detalii în secțiunea următoare).

Faptul că tu personal folosești Chrome sau Firefox nu mă interesează, dar dacă majoritatea utilizatorilor mei folosesc un anume browser, ar trebui să mă asigur că site-ul arată foarte bine acolo. La fel, dacă majoritatea citesc blogul de pe mobil, ar trebui să am grijă să fie ușor de citit pe un ecran mic. Exemple sunt multe, dar cred că e clar de ce stochez aceste informații. Ele nu sunt în niciun fel asociate cu o persoană, nu mă pot ajuta s-o identific.

Numele și adresa de e-mail

Există mai multe locuri de pe blog unde poți să-ți scrii numele și mailul. De fiecare dată, le scrii tu cu mânuța ta, eu n-am cum să le aflu altfel. Tot de fiecare dată, în funcție de tipul interacțiunii, vei primi sau nu mail-uri de la mine. Niciodată ele nu vor fi nesolicitate. Dar mai multe detalii despre cum folosesc mailul tău poți afla în secțiunea următoare.

Bun, și ce fac cu ele?

Eu nu fac absolut nimic. Doar am acces la ele prin intermediul diverselor servicii pe care le folosesc. Practic, eu nu stochez sau procesez date. Așadar, dacă vrei să afli cine adună și stochează datele tale și cum face asta, mergi pe pagina următoare.

Next: Politica de cookie-uri