Cartea de pe plajă: Prăbușirea imperiului de John Scalzi

Recitindu-mi articolele mai vechi de pe blog, am descoperit că avusesem o rubrică de recenzii ale cărților citite la plajă, pe care am decis s-o „readuc la viață”. Nu că ar fi vreo diferență între recenziile „normale” și cele ale cărților citite în concediu, dar îmi place să-mi reamintesc de atmosfera de relaxare de la mare.

Cât despre romanul acesta, a fost primul volum SF pe care l-am citit după o pauză destul de lungă și mi-a plăcut enorm. M-am simțit ca și cum aș fi revenit acasă, pentru că m-am reîntors într-o lume futuristică genială. Totuși, nu vreau să vă sperii, nu e un roman foarte complex. Are câteva concepte SF interesante, dar e ușor de urmărit și de persoane care nu sunt pasionate de științele exacte. Dacă vreți să citiți câteva citate faine, le găsiți pe Story-urile mele de pe Instagram.

Povestea:

În viitor, omenirea va descoperi Fluxul, un sistem care le permite să călătorească prin galaxie mult mai repede decât viteza luminii. Dar Fluxul e asemănător cu o cale ferată: nu se poate ajunge decât acolo unde merge el. Și uneori, acesta se modifică, izolând o parte din oameni de restul Interdependenței. Așa s-a pierdut Pământul, deschiderea Fluxului dispărând din apropierea Terrei.

Acum, singura planetă locuită de oameni este Capătul. În rest, oamenii trăiesc în tot feluri de habitate artificiale, inclusiv pe Xi’an, stația spațială unde se găsesc cele mai multe ramuri ale Fluxului. Acolo trăiește Împăraxul și restul conducătorilor Interdependenței.

Însă Împăraxul curent e pe moarte, iar fiica sa, Cardenia, nu se aștepta să-i devină moștenitoare. Acum, ea trebuie să facă față tuturor responsabilităților, dar și faptului că Fluxul urmează să se modifice din nou, de data asta masiv, izolând toate habitatele unele de celelalte.

Părerea mea:

Ce m-a distrat cel mai mult în timp ce citeam Prăbușirea imperiului, a fost faptul că deși majoritatea personajelor sunt niște femei foarte puternice, mi s-au părut cumva masculine. Nu e neapărat vreun element care m-a făcut să cred asta în mod special, nu e vorba că nu sunt „suficient de feminine”, ci pur și simplu felul lor de a fi și de a gândi mi s-a părut că ar fi putut la fel de bine corespunde unui bărbat. Ceea ce nu-i neapărat un lucru rău, e interesant din perspectiva egalității între sexe. Dar mie mi-a fost greu să mă regăsesc sau să empatizez cu ele.

Mi-au plăcut mult, în schimb. Sunt niște femei aflate în poziții de putere, care știu cum să se impună. Sunt serioase, dure, puternice. Nu sunt perfecte sau indestructibile, dar știu să pară astfel. Nu au timp să-și creeze relații de durată, dragostea nu-și are locul în vocabularul lor, dar nici nu au nevoie de vreun bărbat pentru nimic. Sunt independente și le place așa. Nu sunt toate la fel, desigur, dar forța asta interioară pe care o posedă e o caracteristică pe care o au în comun.

În rest, atmosfera e una…. capitalistă. Mai exact, lumea influentă începe să afle că Fluxul urmează să se modifice, distrugând lumea așa cum e ea acum. Și toți înțeleg că mulți oameni vor muri. Dar aproape toți cei care știu sunt ocupați să-și asigure câștigul, fie el financiar sau, de cele mai multe ori, politic. Vor să iasă cât mai bine din asta, să obțină cât mai multă putere și influență la final. Oamenii de rând? Simple numere, masă de manevră. Cel mai important pare a fi profitul. Ceea ce, deși e foarte trist, e și foarte uman.

Altfel, cartea nu-ți lasă prea mult timp să pici pe gânduri. E foarte ușor de citit, are multe dialoguri (chiar faine), e foarte dinamică și captivantă și fix când te-ai încălzit, ai rămas fără pagini. Din fericire, e doar primul volum al seriei, așa că abia aștept continuarea, pentru a descoperi cum o să gestioneze personajele ceea ce le așteaptă.

Între timp, vă recomand Prăbușirea imperiului dacă vă plac poveștile oamenilor influenți, jocurile de culise și lumile super-tehnologizate ale viitorului. E o lectură potrivită și în concediu, dacă vă place să stați lipiți de o carte în vacanță, dar și prin metrou sau în pauze, pentru că are capitole scurte, care se citesc repede.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Nemira sau din librării online precum Libris sau Cartepedia.