Recenzie: Regatul aripilor și al pieirii (ACOTAR #3)

Dacă mi-ar fi zis cineva acum un an că o să mă trezesc iar amorezată de un tip ficțional, probabil aș fi râs. Mi-au plăcut deseori personajele masculine din cărți și filme (și am o leapșa super-embarrassing din 2013 care s-o demonstreze), dar după ce am început să înțeleg cum funcționează relațiile în realitate, credeam că mi-a trecut.

Adică da, e drăguț atunci când partenerul tău îți poate citi gândurile, rezolvă totul prin magie, te duce în vacanță în Roma antică și e milionar pentru că și-a tot investit economiile în ultima mie de ani, cât a trăit, dar cumva lucrurile nu stau așa în realitate. Așa că am crezut că astfel de povești n-o să mă mai atragă.

Dar l-am descoperit pe Rhys și mi-am amintit toate motivele pentru care am scris propria „poveste” la 16 ani, poveste în care cei doi protagoniști își puteau citi unul altuia gândurile, rezolvau totul prin magie și… v-ați prins. E ceva deosebit de atractiv la evadarea într-o lume fantastică unde nimic nu e cu adevărat periculos și unde cel mai important lucru e relația ta perfectă, în cadrul căreia obstacolele se depășesc cu the power of true love.

Asta e ceea ce a construit Sarah J. Maas în ACOTAR, asta a fost ceea ce a atras publicul la Twilight și sunt o grămadă de cărți populare care fac același lucru. Și nu mi se pare nimic rău în asta.

Povestea:

După evenimentele din Hybern, Feyre s-a întors în Regatul Primăverii, unde încearcă să joace rolul fetei speriate care are nevoie de protecția și de iubirea lui Tamlin. În realitate, însă, încearcă să se răzbune pentru tot ce i-a făcut Tamlin ei și familiei ei.

Între timp, nici Rhysand nu stă degeaba, pentru că un război cu Hybernul e inevitabil și nimeni nu vrea să repete vărsarea de sânge care a avut loc cu câteva secole în urmă.

Însă într-un Prythian dezbinat, e ușor să-ți faci dușmani noi, în timp ce aliați nesperați pot cere de la tine mult mai mult decât ești dispus să oferi. Dacă vor reuși Feyre și Rhys să-și apere pământurile și pe muritorii care habar n-au ce li se pregătește, rămâne să aflați citind romanul.

(Numai mie mi se pare greu să scrii despre o carte dintr-o serie fără să dai spoilere din volumele anterioare? Pentru că atunci când o fac, mereu am senzația că din dorința de a nu spune prea multe, creez un fel de suspans artificial gen „vei afla doar dacă citești cartea, buhuhuhu”.)

Părerea mea:

Cumva, mi-a plăcut acest volum mai puțin decât Regatul ceții și al furiei. Și cred că e prima trilogie pe care o citesc în care volumul al doilea, cel considerat deseori de umplutură, e cel mai reușit. Da, știu, vor mai apărea cărți în seria ACOTAR, dar se vor concentra pe alte personaje, deci povestea lui Feyre e doar o trilogie.

Cred că elementul care funcționează bine în volumul anterior și aici nu prea e tensiunea. În volumul al doilea, nu prea bănuiai ce o să se întâmple, lucrurile nu erau mai deloc previzibile. Însă în acest roman, deși nu poți ghici exact ce anume se va întâmpla, e destul de evident că va fi un război, că tabăra care trebuie va câștiga, că totul va fi bine și frumos și împachetat într-un happy end. Nu spun că asta se și întâmplă, dar pentru că Feyre și Rhys sunt atât de puternici și de pricepuți în tot ce fac, ți-e greu să crezi că nu vor rezolva totul. Da, vor avea dificultăți pe parcurs, dar le vor depăși, n-ai cum să nu crezi asta. Și din acest motiv, e greu să fii cu adevărat surprins.

Asta nu înseamnă că nu-i o carte faină. Sincer, nu cred că oamenii care au ajuns cu lectura la volumul al treilea citesc aceste cărți pentru plot sau pentru că sunt extrem de curioși ce se va întâmpla cu ținutul Prythian. După cum spuneam la început, seria asta prezintă o relație ideală și niște personaje simpatice, dar cam „prea perfecte”, așa că eu una am citit ca să văd ce se mai întâmplă cu ele, cum mai flutură ei din mâinile lor super-magice ca să rezolve totul. Și nu cred că sunt singura care e mai interesată de personaje și de relații decât de intrigă și de acțiune.

Ceea ce e ok.

Regatul aripilor și al pieirii și, de altfel, întreaga serie, nu e genul de poveste care va aborda teme existențiale sau care îți va da lumea peste cap. E doar o fantezie pusă în pagini, doar o lume creată pentru a putea evada în ea. Ceea ce e perfect ok. Cu toții ne simțim deseori neputincioși. Viața e deseori grea și sunt multe lucruri pe care nu le putem controla sau rezolva așa cum ne-am dori. Uneori lucruri nașpa se întâmplă și nu poți decât să speri că le vei depăși fără prea multe cicatrici noi. Așa că e ok să-ți dorești să trăiești într-o lume mai bună, una în care magia rezolvă totul, în care te poți transforma dintr-un om neputincios o zână nemuritoare. E ok să-ți dorești un partener care îți poate citi gândurile, ca să nu trebuiască să aveți toate discuțiile complicate despre ce vrei tu, ce vrea el, compromisuri și alte chestii din astea „plăcute”. E ok să vrei să evadezi într-un loc unde lucrurile sunt mai simple și seria asta e evadarea perfectă din acest punct de vedere.

Nu degeaba am comparat-o cu Twilight la început. Cred că motivul pentru care Twilight a fost așa un fenomen este că te lăsa să-ți imaginezi tot ce-ți lipsește: un tip super-puternic și indestructibil care ar face orice pentru tine, promisiunea nemuririi și o viață eternă super-mișto. Serios, orice potențială problemă sau obstacol în calea fericirii eterne se rezolvă până la urmă. Plus, pentru o adolescentă cu probleme cu stima de sine (la mine mă refer, deși cam acesta era publicul țintă al seriei, după părerea mea), e genial să visezi că doi tipi incredibili se bat pentru tine, doar pentru că exiști. That is cool stuff.

Bine, Regatul spinilor și al trandafirilor e o serie mult mai bună decât Twilight, în sensul că nu-i repetă greșelile. Rhys nu e creepy și nu-i limitează lui Feyre independența, ci o lasă să-i fie egală. O admiră, dar nu în modul „ești minunată și am să te apăr cu prețul libertății tale”, ci „ești minunată și ar fi o onoare să lupt alături de tine, dar numai dacă tu vrei”. Există totuși un personaj „edwardian” în ACOTAR, dar e evidențiat ca fiind un abuzator.

În plus, spre deosebire de Twilight, aici personajul feminin e destul de badass cât să poată să se apere singură și are și un partener care îi lasă toată libertatea de care are nevoie. Desigur, relația lor e mega-perfectă, dar e mult mai realistă decât poveștile de dragoste fantasy care erau „la modă” în adolescența mea (sună de parcă aș fi o babă). În plus, personajele sunt mult mai bine construite: Feyre nu depășește rapid lucrurile oribile la care a fost supusă, ci chiar are o cădere din care nu se poate ridica fără ajutor, ceea ce e un element care mi-a plăcut mult.

Nu prea am vorbit despre carte în acest articol, ci mai mult despre serie per total, dar cred că e mai potrivit așa. Dacă ai ajuns cu lectura la acest volum, cred că știi destule despre poveste cât să îți dai seama dacă ți-ar plăcea sau nu s-o continui. Personajele, atmosfera, stilul, acțiunea, toate urmează aceeași linie de până acum și în acest roman. Da, e puțin mai previzibil, dar e în continuare o carte axată pe relații, nu pe război, deci nu-i o surpriză.

Așa că o recomand celor care au nevoie de această evadare sau celor care vor să se distreze câteva mii de pagini într-o lume magică, alături de niște personaje super-dotate din toate punctele de vedere (ah, da, e o serie cu scene de sex explicite, care se întind pe câteva pagini bune). E o trilogie simpatică, ușor de plăcut, care poate da dependență (cine stătea la 3 dimineața pe instagram căutând glume cu Cassian și Azriel? Eu, desigur) și poate fi o pauză bine-meritată de la cotidian.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii RAO sau din librării online precum Libris sau Cartepedia.