Evenimente: Instacamp 2019

Sursă foto:    Facebook Instacamp

Sursă foto: Facebook Instacamp

Acum o săptămână, am participat alături de cea mai faină gașcă de #bookstagrammers la Instacamp 2019, un eveniment dedicat creatorilor de conținut de pe Instagram, dar și brandurilor care îl folosesc drept mijloc de comunicare.

Sincer, Instacamp n-a fost chiar ceea ce îmi imaginasem eu că va fi. Înainte de eveniment, mi-am creat așteptări destul de mari: fiind vorba despre o conferință dedicată oamenilor care chiar folosesc Instagramul cu un scop, nu doar pentru pozele din vacanță, credeam că vom primi sfaturi utile și aplicabile, nu generalități care ar putea fi folositoare doar celor care se află la început de drum.

Dar în marea lor majoritate, prezentările de la Instacamp s-au axat pe banalități și pe lucruri pe care nu prea ai cum să nu le știi deja. Spre exemplu, dacă te-a pasionat Instagramul suficient cât să cauți pe google un articol despre cum să-l folosești mai bine, atunci probabil știi deja că e bine să fii autentic.

Buzzwords

De fapt, „fii autentic”, e sfatul nr. 1 dat oricui, oricând. Fără ceva săpături arheologice pe net sau un curs bun, n-ai cum să afli ce-i aia de fapt, ce presupune ea sau cum poți fii autentic când postezi o poză cu o carte (sau cu o persoană, clădire, pisică, farfurie de mâncare). Nici la Instacamp n-a zis nimeni nimic despre cum se face, ci doar să o faci. Autenticitatea a fost cuvântul de ordine folosit din plin de toată lumea. Mai ales de oamenii care au poze făcute de fotografi profesioniști, dar ne spun nouă că habar n-au să folosească o aplicație de editare, ca și cum chiar ei și-ar face pozele. Îhm. Autenticitate.

Adecvare ar fi fost un cuvânt mai potrivit, dar au sărit peste el când au căutat buzzwords prin dicționare. Poate sunt prea dură, poate mi-am dorit prea multe de la o simplă conferință, dar serios, nu pot să nu mă enervez puțin când am senzația că invitații și prezentatorii nu oferă informații utile sau de calitate, ci sfaturi generice și banale, deși știu că publicul lor e unul specializat. Chestie care mi se pare inadecvată.

La o lansare de carte nu te învață nimeni alfabetul, aveam aceleași așteptări de la o conferință de social media. Mai exact, voiam chestii utile. Aplicabile. Nu „fii autentic, postează cât mai des și răspunde-le oamenilor la comentarii”. Serios? 5 minute pe google mi-ar fi adus mai mult conținut de calitate.

Așa nu: despre aplicații

Ca să dau și un exemplu concret: s-a vorbit despre aplicații de editare. E un subiect super-important când vine vorba de Instagram, pentru că oricât de bun fotograf ai fi, tot mai vrei să reglezi puțin lumina, umbrele, saturația, chestiile mici care fac ca o poză să spună o poveste, dar și să poarte semnătura autorului ei. E greu să găsești suita de aplicații cu care să te înțelegi bine și e normal să vrei să afli ce folosesc oamenii care au adunat comunități mari în jurul lor.

După părerea mea, această informație se poate împărtăși în două feluri. Primul presupune crearea unui slide într-o prezentare, unde treci o listă de aplicații și ce face fiecare pe scurt (asta editează poze, asta adaugă muzică la video, asta are template-uri de story). A doua presupune să explici pe scurt de ce folosești tu anumite aplicații. Spre exemplu, eu recomand Canva, care e o aplicație ușor de folosit, cu niște template-uri superbe care te lasă să creezi repede niște imagini profi și personalizate. De asemenea, oferă stock photography gratis, deși nu prea multe. Și opțiunile de editare sunt limitate, dar forța aplicației e în templates și în ușurința cu care îți permite să îți creezi un conținut ușor de recunoscut (cum sunt imaginile mele de la început de articole).

Bam! Mult mai util decât o listă de aplicații, nu? Asta mi-aș fi dorit de la Instacamp. Dar ghiciți ce variantă au ales toți oamenii care au vorbit despre aplicațiile pe care le folosesc ei? Singura discuție serioasă despre o aplicație a fost prezentarea tipei de la Plannable, care își făcea reclamă la aplicația pe care o produce firma ei. Și Sînziana Iacob a apucat să ne spună că a găsit o aplicație care colorează cool cerul (Picnic se cheamă, n-am încercat-o, nu m-a convins prezentarea lor din Google Play).

Da, știu că nu există rețete pentru succes. Da, ce funcționează pentru mine s-ar putea să nu ți se potrivească. Dacă eu îți spun că postez zilnic la ora 16:27 fix, s-ar putea ca tu la ora aia să ai reach jumate din cât ai avea dacă ai posta dimineața. Dar dacă îți spun de ce postez fix la ora aia, poate vei putea aplica asta pe exemplul tău și să descoperi și tu la ce oră e mai bine să postezi. Tocmai de asta nu vreau liste de aplicații și informații seci și „fii autentic”.

Vreau oameni care să-și povestească de ce-ul. „Eu folosesc aplicația x” e o încercare de a prezenta o rețetă. „Eu folosesc aplicația x pentru că e gratis și oferă rezultate spectaculoase, deși durează ceva timp să descoperi ce știe să facă” e o informație utilă. Înțelegi imediat că e o aplicație pe care n-o poți înțelege din primele 5 minute, dar care s-ar putea dovedi utilă dacă îi dedici timp. Sau, dimpotrivă, înțelegi că nu e pentru tine, pentru că tu preferi chestiile simple care nu-ți dau mari bătăi de cap.

O experiență personală a cuiva trecută prin filtrul tău poate duce la ceva util. O grămadă de sfaturi nu te vor ajuta cu aproape nimic, mai ales dacă sunt cele pe care le găsești în primul articol cu tips & tricks de pe net. Serios, chiar am căutat „instagram tips” pe google și primul rezultat conține aproape tot ce-am auzit la Instacamp.

Dar.

Nu înseamnă că n-am rămas cu nimic sau că nu mi-a plăcut evenimentul. Partea de networking a fost perfectă, mi-am petrecut ziua cu niște cititoare geniale. Mi-a plăcut mult înghețata sponsorului principal. Și au fost câteva idei mișto cu care am plecat acasă.

Tammy Joanna a avut o prezentare super. Ne-a exemplificat pe feed-ul ei cum poți crea o temă creativă și unitară, fără să pară exagerat de planificată sau să-ți dea senzația de încorsetare. Ne-a vorbit despre culori și cum le putem combina și „împrăștia” prin poze, ca să obținem ceva care este consistent și totuși ne-repetitiv. De departe, prezentarea ei a fost cea mai utilă și singura care mi-a plăcut.

A mai fost un tip de la o agenție care a ridicat o grămadă de subiecte de discuție interesante și le-a lăsat în pom pe toate. Dar mi-a plăcut diferențierea pe care a făcut-o între conținut calitativ versus conținut relevant. Mai exact, ne-a explicat cum calitatea e ceva subiectiv: eu pot considera o poză super-calitativă, în timp ce un fotograf va vedea mii de defecte la ea. Nu poți măsura calitatea. În schimb, relevanța e ceva obiectiv și măsurabil. Depinde de tine să-ți setezi obiectivele (reach? likes? comentarii? Numărul de salvări?), dar apoi poți număra liniștit și să vezi cât de eficient a fost conținutul tău.

Au mai fost două tipe care ne-au vorbit despre IGTV și despre proiectul lor. S-au concentrat prea mult pe cum nu se ceartă ele pe conținutul comun și cum nu-l monetizează și nu profită de el, dar din experiența lor am priceput că acest tip de conținut video e încă destul de nou, așa că e loc pentru toată lumea. Momentan, fiecare poate experimenta cu el cum vrea, ca să vadă ce merge și ce nu. Dar fără să faci reclamă unui video urcat de tine pe IGTV, n-o să se uite nimeni la el. E cam ca și cum ai scrie pe Twitter în România :))

Concluziile mele

Ca și în cazul cărților, așteptările sunt minimum 50% responsabile de impresia finală. Dacă le setezi prea sus, vei fi dezamăgit, iar dacă le setezi prea jos vei fi impresionat de ceva mediocru. Aici, așteptările mele au fost prea sus, iar ale vorbitorilor prea jos. Poate nu mi-a fost clar mie că publicul țintă erau persoane aflate la începutul descoperirii platformei. Sau poate nu le-a fost clar lor că publicul e format din oameni inițiați. Poate adevărul e undeva la mijloc.

Așadar, dacă ai timpul liber necesar ca să pierzi o zi pentru a pleca cu câteva concluzii, recomand experiența. Dacă ai un job, păstrează-ți zilele libere pentru ceva mai util. De la Instacamp vei rămâne doar cu networking-ul.

PS: jos pălăria în fața omului sau oamenilor din zona tehnică. E fain să vezi o serie de prezentări care merg ceas, fără să se trezească vorbitorii că nu le merge bine slide show-ul. Și e prima dată când văd cum cineva primește indicații de pe scenă (gen „vreau să dăm filmulețul din dronă”) și omul de la laptop îi dă play în sub 10 secunde, știind și să folosească extended screen ca să nu-l vezi căutând prin sistemul de fișiere. Mi se pare mare lucru și l-am sau i-am admirat sincer pentru asta.