Recenzie: Block 46 de Johana Gustawsson

Nu am mai citit un roman polițist de foarte multă vreme. Mi se pare că recent, criminalii din cărți au devenit din ce în ce mai sadici și mai nebuni și am vrut să iau o pauză de la ororile pe care sunt ei în stare să le producă. Totuși, atunci când mi s-a oferit ocazia de a citi volumul unei autoare care urmează să vină în România, n-am putut refuza.

Și mă bucur că am citit Block 46, pentru că dincolo de povestea dură, care abordează subiecte foarte sensibile, cartea încearcă să ofere un posibil răspuns la întrebarea Cum se transformă un om într-un criminal?. Și face asta într-un mod extraordinar!

Povestea:

Alexis Castells este o scriitoare de 37 de ani, care știe ce înseamnă pierderea unei persoane dragi. Așa că atunci când prietena ei Linnea este ucisă în Suedia de un criminal în serie care a omorât după același tipar și doi copii londonezi, Alexis crede că singura cale să-și înfrunte durerea și neputința e să ia parte la anchetă.

Astfel, alături de Emily, un profiler de la Scotland Yard și o forță a naturii, Alexis va descoperi pas cu pas detalii despre cazul care se întinde de-a lungul a mulți ani de zile, pornind dintr-un lagăr de concentrare nazist. Împreună, cele două vor încerca să intre în mintea criminalului și să descopere cine este ucigașul Linneei.

Părerea mea:

Mi-a plăcut enorm Block 46. Am citit-o pe nerăsuflate pentru că voiam să aflu cât mai repede cum se leagă toate detaliile poveștii. Sunt două fire narative mari, care se îmbină. Primul este povestea investigației crimelor atroce, unde Emily strălucește ca un profiler aproape inuman de priceput (dar ea este un personaj atât de profund și de uman, o să aflați la sfârșitul cărții de ce). Tot aici avem și câteva fragmente care se concentrează pe criminal și pe modul lui de a gândi, care sunt simultan înfiorătoare și fascinante. Al doilea plan narativ spune povestea lui Erich Ebner, un deținut în lagărul nazist Buchenwald. Interesant e că această parte a poveștii a fost scrisă cu ajutorul bunicului autoarei, care a fost el însuși deținut în acel lagăr.

Dacă sunteți pasionați de psihologie, o să iubiți cartea asta. Personajele sunt atât de bine conturate, încât le simți reale. Știu că lucrul acesta a ajuns aproape un clișeu, dar Alexis și Emily și toți ceilalți polițiști și detectivi implicați în acest caz chiar sunt atât de autentici, încât ajungi să-i simpatizezi. Deși ancheta este în prim plan, ei au totuși vieți personale și griji absolut umane, așa că îți oferă nu numai veridicitate, dar și niște pauze de la apăsarea poveștii.

Iar povestea este dură și întunecată și pe alocuri absolut brutală. Dar în același timp se simte empatia și grija autoarei pentru personajele ei. Până și punctul central al romanului, criminalul, are un back story care te va face să înțelegi cum a ajuns ucigașul care este astăzi. Nu-i o poveste ușor de citit, dar e o poveste care abordează latura întunecată a umanității și o face cu respect și, unde e cazul, cu înțelegere. Se vede că autoare nu-și judecă personajele, ci le lasă să fie așa cum sunt, și asta dă forță poveștii.

De asemenea, mi-a plăcut mult elementul cultural al romanului. Avem o anchetă plasată în două țări și niște personaje care vin din culturi diferite și se vede clash-ul acesta între felul de a fi al englezilor, suedezilor, dar și al spaniolilor sau francezilor. E un roman care nu poate fi atribuit unei singure țări, e un roman european, care abordează cu aceeași ușurință cultura unor locuri foarte diferite.

De aceea, vă recomand Block 46 dacă vreți să aflați cum devine un om criminal, dar și dacă vreți să descoperiți personaje unice, povești de viață dureroase și culturi fascinante.

intalnicrea-cu-johana-gustawsson

Autoarea

Am avut plăcerea s-o întâlnesc pe Johana miercuri, când a ajuns în România. Este o persoană extrem de caldă și de prietenoasă, cu care e foarte ușor să vorbești. Cunoscând-o, am descoperit de ce se simte atât de multă dragoste pentru personaje într-un roman atât de întunecat. M-a impresionat foarte mult, așa că am vrut să vă împărtășesc și vouă câteva cuvinte despre ea.

De asemenea, vă încurajez să veniți mâine (sâmbătă) la ora 16:00 la Muzeul Literaturii Române la lansarea cărții Block 46, unde veți avea și voi ocazia s-o cunoașteți și să-i puneți întrebări. Mai multe detalii despre întâlnirea cu Johana găsiți pe Facebook, în cadrul evenimentului Misterele Bucureștiului.

Cartea poate fi cumpărată de la festival sau de pe site-ul editurii Tritonic (primele 100 de exemplare comandate sunt semnate de autoare!)