Leapșa de Paște

Spuneam vinerea trecută că planificasem să răspund la întrebările unei lepșe, dar că am participat la o lansare prea faină ca să nu vă povestesc despre ea. Însă am decis să mă revanșez acum completând o provocare, dar n-am reușit să găsesc vreuna care să se potrivească sărbătorilor și care să-mi placă. Așa că am creat eu una, sper să vi se pară drăguță :)

Le provoc pe Dede, Teo, Andreea, Alexandra, Dumitrița și Onisim să răspundă la ea. Oricine altcineva e liber s-o preia, atâta timp cât menționează sursa :)

Vă urez tuturor sărbători fericite, de care să vă bucurați alături de cei dragi!

leapsa-paste.png

1. Ouă roșii: o carte cu o copertă roșie pe care ai vrea s-o citești în curând.

Autonom de Annalee Newitz. E un SF care cred că o să-mi placă mult, rezumatul de pe ultima copertă pare promițător:

Pământul, 2144. Cetățenia a fost înlocuita de franciză, iar oamenii lucrează alături de roboți avansați, care încep să dea semne de emancipare.

Judith Chen „Jack“ este pirat și, din propriul submarin, le distribuie medicamente săracilor. Dar cel mai recent, Zacuity, provoacă victime, iar Jack trebuie să descopere repede antidotul.

Pe urmele ei pornește o pereche neașteptata: Eliasz, un agent militar angajat de cea mai mare companie farmaceutică, și partenerul sau robot, Paladin. În goana după informații, cei doi se apropie mai mult decât credeau ca e posibil.

Însă cel mai important e să oprească epidemia bizară care distruge vieți și aproape îneacă New Yorkul.

2. Iepurașul de Paște: o carte pe care ai primit-o cadou.

Ura cu care lovești de Angie Thomas. Am primit-o cadou de Crăciun de la Anamaria White și încă n-am citit-o, dar plănuiesc să o adaug pe lista celor #3cărți pe care le voi citi în mai :)

3. Lumânările aprinse: o carte plină de căldură și de speranță.

Am oscilat puțin între Câteva motive să iubești viața de Matt Haig și Extraordinarele circumstanțe ale vieții lui Weylyn Grey de Ruth Emmie Lang. Cumva, ambele sunt pline de speranță, așa că depinde ce preferați: prima este o autobiografie a unui om care suferă de depresie, combinată cu sfaturi pentru a-i face față, iar a doua este un roman care conține și o doză de magie, dar care vorbește despre oameni buni și despre acceptare. Eu le recomand pe amândouă!

4. Drob: o carte mare și „grea”, dar care merită.

Am să recomand Urzeala Tronurilor, că tot e de sezon. Știu că seria de romane nu e încă finalizată și că serialul a luat-o înaintea cărților. Dar dacă vreți să vedeți complexitate și intrigi incomparabil mai faine decât ce s-a întâmplat pe micile ecrane prin ultimele sezoane, atunci citiți cărțile. Sunt mult, mult mai bune. Adică, deși mi-au plăcut mult primele sezoane, eu sunt destul de dezamăgită de ultimele episoade ale serialului și nu cred că se va mai îmbunătăți până la final…

coperta-dune.jpg

5. Familie: O carte pe care ar îndrăgi-o și ai tăi (sau o carte potrivită pentru orice vârstă).

Am pus și a doua parte a întrebării pentru că știu că sunt destui cititori ai căror părinți nu prea le împărtășesc pasiunea. Eu am avut noroc, ai mei citesc, iubirea mea pentru lectură e moștenită de la ei. Și cartea care le-a plăcut amândurora din totdeauna și pe care s-au bucurat mult că am îndrăgit-o și eu a fost Dune, pe care n-am cum să nu v-o recomand. Are de toate: intrigi, personaje, o lume fascinantă, profeții, viermi uriași… și o nouă ediție absolut superbă!