Un sfert de secol

25ani.png

Azi împlinesc 25 de ani.

La toate celelalte aniversări „importante” de până acum, senzația mea a fost că nu prea s-a schimbat nimic. La 14 ani doar am primit un buletin. La 18 ani doar l-am schimbat. La 20 de ani doar am avut două torturi. Dar eu eram mereu aceeași.

De data asta, însă, sentimentul e diferit. Eu m-am schimbat. Mă schimb. Și viața mea începe să reflecte asta. Mi-am dorit să mă înțeleg mai bine, așa că am început să merg la psiholog. Mi-am dorit să am mai multă grijă de mine, așa că am început să lucrez la a descoperi ce-mi doresc, de fapt, de la viață. Și mi-am dorit să scap de sentimentul că nu fac destule… așa că am decis să iau o pauză.

Mi-am dat seama că în ultimii ani, am făcut lucruri pentru că trebuie. Treceam prin rutina zilelor, împingându-mă înainte cu șuturi în fund și urlând „trebuie!”. Și tot nu mi se părea de-ajuns. Mi se părea că nu fac destule, că nu le fac bine, că nu pot ține pasul.

Dar am descoperit că simțeam asta doar pentru că eram extraordinar de obosită. Aveam nevoie să mă opresc încă de acum câțiva ani, însă eu am împins mai tare. Probabil aș mai fi putut continua așa încă o vreme, până când aș fi cedat într-un final, obligată de propriul organism să mă opresc. Din fericire, am început să conștientizez ceea ce făceam am început să învăț s-o las mai moale. Să zic „nu”. Să las oamenii dragi să mă ajute. Să-mi dau voie să mă opresc. Totul a culminat luna trecută când am decis să-mi dau demisia și să-mi iau câteva luni de sabbatical (o pauză de la a lucra). Așadar, săptămâna asta este ultima mea săptămână de lucru.

Așadar, așa se termină primul meu sfert de secol de existență: cu decizia de a mă pune pe mine însămi pe primul plan. De a-mi lua timp ca să mă cunosc mai bine, să-mi dau seama care sunt pasiunile și dorințele mele și care sunt lucrurile pe care le-am făcut doar din inerție. Nu știu cum o să fie, dar mă bucur enorm că am oportunitatea de a face asta. Pe lângă bucurie e și multă frică, desigur, pentru că e prima dată când nu mai am un plan. Am doar câteva idei vagi, câteva întrebări care își caută răspuns și o grămadă de oboseală de eliminat pas cu pas. Sper să fie bine. De fapt, sper să fie extraordinar :)