Jurnal: Rezoluții literare

Deja au trecut două săptămâni din noul an, deci avântul celor care și-au propus rezoluții pentru 2019 e încă destul de mare. Eu mi-am setat un obiectiv destul de simplu: să-mi cumpăr o bicicletă. Dar asta nu înseamnă că nu am și alte țeluri, însă am încercat să nu le leg prea mult de noul an sau de vreo dată fixă, ci să le iau pas cu pas, zi după zi.

De aceea, voiam să vă împărtășesc două obiective literare pe care eu mi le propun constant și modul cum reușesc să mă țin de ele.

1. Să citesc mai mult.

Cred că fiecare iubitor de lectură își dorește să citească cât de mult posibil. Însă e complicat să jonglăm cu școala/job-ul, hobby-urile, timpul petrecut cu cei dragi, obligațiile zilnice și să ne mai rămână și timp de citit. În plus, dacă îmi setez diverse obiective și termene limită prea stricte, mă simt presată să citesc mai mult și mai repede. Așa, hobby-ul se transformă în obligație, ceea ce îmi răpește toată plăcerea lecturii. Totuși, încerc să strecor zilnic câteva pagini citite, care la final de săptămână se adună într-o carte terminată. Asta înseamnă aproximativ 50 de cărți pe an, care mi se pare un număr rezonabil :) În plus, mă ajută mult și:

  • #10minutesreadingchallenge - este un proiect al Andreei Chiuaru, în care ne provoacă să ne găsim zilnic 10 minute în care să citim (nu neapărat 10 minute o dată, ci și două pauze de câte 5 minute sau mai multe pauze mai mici. Ideea e să profităm de orice moment liber). Din experiența mea, un astfel de sistem funcționează. Și îl folosesc cu drag de ani de zile, pentru că atunci când am început facultatea, am rămas cu foarte puțin timp liber. Atunci am început să nu mai plec de acasă fără o carte pe care să o pot citi la metrou, în autobuz, la cozile de la magazine, în pauzele de la facultate și oricând aveam măcar două minute libere.

  • #3cărți - deseori, când termin o carte mi-e greu s-o aleg pe următoarea. Am mult prea multe romane necitite, așa că simt că le fac o nedreptate tuturor celor pe care le ignor atunci când încep o carte nouă. Mi s-a întâmplat ca asta să mă țină departe de citit și o săptămână întreagă. De aceea, la începutul fiecărei luni aleg #3cărți pe care să le citesc în acea lună. Numărul e suficient de mare cât să nu mă simt la fel de vinovată când aleg (pentru că mai multe cărți au oportunitatea să nu mai stea necitite în bibliotecă) și suficient de mic cât să nu mă simt presată de-a lungul lunii (așa că nu ajung să citesc din obligație).

2. Să ies din zona de confort

Uneori, îmi place să mă provoc singură atunci când vine vorba de lectură (și de viață, în general). În principiu, deja știu cam ce genuri literare prefer și știu să-mi aleg cărțile care o să-mi placă. Așa, citesc destul de des cărți extraordinare. Totuși, în afara genului meu preferat se află multe romane care au potențialul de a fi extraordinare. De aceea, îmi place să experimentez. Nu prea des, dar de câteva ori pe an pot încerca și altceva în afară de SF&Fantasy.

Însă, desigur, nu vreau să fiu dezamăgită. Așa că am câteva lucruri care mă ajută:

  • Cluburile de lectură - de cele mai multe ori, cei care propun cărțile la aceste cluburi le-au citit sau le cunosc suficient de bine cât să fii relativ sigur că va fi o carte bună. E posibil să nu fie pe gustul tău, e posibil să-ți displacă. Însă dacă citești singur o carte care nu-ți place, nu prea ai ce face după ce ai terminat-o. În schimb, dacă e vorba de un club de lectură, faptul că ți-a displăcut va face discuția mai interesantă. În plus, la astfel de evenimente ai ocazia să cunoști alți cititori și să legi prietenii care se vor lăsa cu multe recomandări de lectură!

    • Pe 28 ianuarie la ora 19:00, are loc Clubul de Lectură Nemira. Discutăm despre Frumoasele adormite, o carte destul de mare ca număr de pagini. Totuși, folosindu-mă de ideile de mai sus, am terminat-o în 6 zile și pot să-ți spun că e superbă și că se citește foarte repede! Așa că dacă o comanzi azi, o s-o ai în bibliotecă până vineri și o să o termini de citit la timp pentru club :)

  • Evenimentele literare - nu numai că un eveniment „în carne și oase” mă scoate din zona mea de confort social, dar îmi dă ocazia să cunosc autori noi. Și o dată ce cunoști o persoană care îți place, parcă ai vrea să-i încerci și cărțile. Așa am ajuns să citesc o grămadă de autori români… și să particip la și mai multe evenimente literare.

    • O să aibă loc numeroase lansări și întâlniri cu cititorii în lunile care urmează, dar eu personal număr zilele până la târgul de carte Final Frontier. Pentru că fac parte din echipa de organizare pot să vă dau un mic indiciu și să vă spun că va avea loc în prima parte a lunii aprilie, dar rămâne între noi, da? Între timp, stați cu ochii pe facebook, care e o resursă nelimitată de evenimente faine. Sau, de ce nu, organizați voi unul :D

Voi ce rezoluții literare aveți? Și ce vă ajută să le îndepliniți?