Blogosfera SF&F: Imperiul de sticlă de Cătălina Fometici

Deseori, mi-am dorit ca un roman să fi fost mai lung ca să pot petrece mai mult timp alături de personajele pe care le-am îndrăgit sau în universul care m-a fascinat. De data asta, însă, mi-aș fi dorit ca Imperiul de sticlă să fi fost un roman mai lung, pentru ca personajele și universul să aibă spațiul necesar să se dezvolte așa cum cred eu că ar fi meritat.

Povestea:

Prințesa Alma este cea care l-a eliberat pe demonul Gazoh, permițându-i să se dezlănțuie asupra tărâmului ei. Dar tot ea a fost cea care a unit regatele Asworului împotriva demonului, reușind astfel să-l înfrângă.

Totuși, victoria nu i-a adus finalul fericit de care au parte prințesele din povești, ci doar un somn de mii de ani. Între timp, regatele s-au destrămat din nou, iar reuniunea lor s-a făcut cu mult efort și cu multă vărsare de sânge.

Acum, 1200 de ani mai târziu, Alma este trezită din somn pentru a conduce din nou Asworul. Dar Răul este cel care domnește deja de mii de ani în regatul ei.

Părerea mea:

Imaginați-vă o distopie în care oamenii au fost reduși la stadiul de mână de lucru, totul ambalat într-o poveste fantasy. Cam așa ar putea fi descris, pe scurt, acest roman. Ideea e foarte îndrăzneață și mi s-a părut o mare provocare. În plus, să aduci un personaj medieval într-o lume modernă nu e deloc ușor. Din fericire, Asworul se aseamănă mult cu lumea noastră de azi, e un loc în care tehnologia ne va părea familiară, iar problemele sociale vor fi din categoria celor pe care le-am întâlnit și noi. Fanatism religios, libertate prost înțeleasă, manipulare a istoriei, propagandă, toate sunt lucruri pe care le cunoaștem.

Totuși, regatele Almei au în plus elemente fantastice, magia și demonii coexistând cu laboratoare moderne. Ceea ce are sens, pentru că Răul nu trebuie neapărat să defileze în fruntea unei armate de satiri malefici. Nu, deseori Răul adevărat se strecoară printre noi într-o formă ușor de trecut cu vederea, se ascunde în fiecare acceptare tacită a lucrurilor greșite și în fiecare privire întoarsă de la nedreptate.

Din păcate, însă, deși ideile abordate în Imperiul de sticlă au darul de a-ți provoca imaginația și deși conceptul de distopie ambalată în fantasy e foarte interesant, cred că romanul și-a propus să facă prea multe lucruri în prea puține pagini. Deseori, acțiunea pare dirijată prea ferm spre un anumit rezultat și naturalețea personajelor are de suferit. Mi-ar fi plăcut ceva mai mult spațiu pentru ca personajele să aibă loc să-și planifice acțiunile. Mi s-a părut că atât Alma, cât și cei din jurul ei iau foarte multe decizii sub impulsul momentului și parcă nu au spațiu să gândească înainte de a acționa, așa cum ar trebui.

Pe scurt, mi s-a părut foarte faină lumea propusă de autoare, dar acțiunea a fost prea grăbită, ceea ce a afectat și personajele. Foarte multe fragmente ale trecutului au ieșit la iveală „pe fugă”, parcă nelăsând cititorul să respire înainte de a continua acțiunea. Mi-ar fi plăcut mai multe pagini, mai temeinic construită lumea, trecutul ei de legendă, trecutul personajelor… Material era suficient pentru o carte mult mai mare, mai bine dozată.

Așadar, recomand Imperiul de sticlă celor care își doresc să cunoască un univers fantastic foarte interesant, ambalat într-o combinație de fantasy și distopie. Cred că e o carte pe gustul cititorilor cărora le place să aibă parte de acțiune la fiecare pagină. Am înțeles că va exista și o continuare a romanului, eu una o aștept cu speranța că acolo, personajele și universul Asworului vor avea mai mult loc să se dezvolte, pentru că sunt convinsă că un număr mai mare de pagini n-ar speria pe nimeni. Dimpotrivă!

Notă: Articolul face parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, bloggerii care fac parte din proiect vor publica simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român. Așadar, dacă vrei să citești și alte impresii despre Imperiul de sticlă, le găsești pe blogurile:

În octombrie vom scrie despre Apusul de Adrian Mihălțianu. Dacă ești blogger și vrei să ni te alături, te așteptăm în grupul de facebook unde ne organizăm: Blogosfera SF&F.