Leapșa: Opinii nepopulare despre cărți

leapsa-opinii-carti.png

Am preluat această leapșă de la Andreea pentru că, la fel ca ei, mi-a plăcut tema aleasă pentru lista de întrebări.

Mi se pare că deseori, bloggerii de carte ezită să fie 100% sinceri atunci când nu le place o carte, pentru a nu fi percepuți ca fiind prea duri sau acuzați că „au ceva cu autorul/editura”.

De aceea, mă bucură mult că această leapșă circulă și abia aștept să mușc din cărțile care m-au dezamăgit.

1. O carte/serie de cărți populară care nu ți-a plăcut.

O să încep în forță cu o opinie extrem de nepopulară: mie nu mi-a plăcut deloc Creatura. Dar deloc. La modul că e singura mea recenzie de pe Goodreads în care m-am legat direct de autoare și de toți cei care au contribuit la publicarea cărții. Pentru că e un roman pentru tineri care prezintă o relație abuzivă ca și cum ar fi idealul oricui. Am detestat fiecare rând și m-a scârbit îngrozitor faptul că la final, abuzatorul e în continuare considerat un iubit minunat. Știu că am folosit cuvinte dure și aici, și pe Goodreads, dar chiar m-a revoltat cartea asta. E una dintre puținele despre care cred sincer că nu ar fi trebuit publicate vreodată.

2. O carte/serie de cărți populară pe care toată lumea o urăște, dar tu o adori.

Nu cred că mi s-a întâmplat vreodată să fiu chiar împotriva curentului... Singurele cărți care se încadrează relativ bine la această întrebare sunt cele din seria Twilight. Totuși, la vremea la care mi-a plăcut mie, era o serie foarte apreciată, iar acum, când multă lume o detestă, nici mie nu cred că mi-ar plăcea dacă aș reciti-o. Dar la 14 ani, mi s-au părut niște cărți foarte faine (young, naive, ce să-mi faci...).

3. Un triunghi amoros care n-a ieșit cum voiai tu sau un OTP (One True Paring) care nu îți place (spoiler alert!).

Triunghiul amoros din Jocurile foamei m-a dezamăgit cel mai tare. Am urât extrem de tare finalul și faptul că Peeta a fost cel care a rămas cu Katniss. Eu am fost și sunt team Gale, pentru că omul e de 10 ori mai puternic și mai de încredere, e genul de om pe care te poți sprijini și la propriu și la figurat, pe când Peeta mi s-a părut un pămpălău care are mereu nevoie de cineva să-l salveze. Și mi-a părut rău pentru Katniss, că a rămas cu el.

4. Un gen de cărți popular din care tu nu prea citești.

Cărțile de dragoste nu prea-mi plac. Mi se întâmplă foarte rar să vreau să citesc o astfel de carte. Nu zic că nu mă ating de ele niciodată, dar astfel de volume trebuie să vină cu recomandări foarte bune de la oameni în care am multă încredere, altfel nu vor ajunge pe lista mea de lecturi.

5. Un personaj popular/extrem de apreciat care ție nu-ți place.

Rose din Academia Vampirilor. Discutam de curând cu o prietenă despre această serie (știu că o să mă bați când ne vedem, Teo) și mi-am amintit cât de mult mi-a displăcut spre finalul ultimelor volume, cât de egoistă și nerecunoscătoare mi s-a părut. Altfel, mi s-au părut niște cărți ok, dar mi-ar fi plăcut să se termine ca seria Divergent ;)

6. Un autor popular pe care tu nu îl poți citi.

John Green. Pur și simplu nu scrie genul meu de povești și mi-e foarte greu să empatizez cu personajele lui, așa că prefer să-l evit.

7. O temă foarte folosită pe care ai obosit s-o regăsești în cărți.

Insta-love. M-am săturat până în gât ca el s-o vadă pe ea și bam, iubire eternă.

8. O serie foarte populară pe care nu ești interesat/ă să o citești.

Seria Lux. Pentru că deși sunt pasionată de SF și iubesc cărțile cu extratereștri, mi-a displăcut modul cum e abordată tema în Eu sunt Numărul Patru, iar seria Lux pare același lucru, dar cu mult mai mult romance. Ceea ce nu e deloc genul meu.

9. Zicala este: Cartea e întotdeauna mai bună decât filmul. Totuși, ce film ți s-a părut ție mai bun decât cartea?

Orașul oaselor *evil grin*. Nu mi-au plăcut nici cartea, nici filmul, dar măcar ecranizarea a fost mai amuzantă și mai scurtă.


Gata! Sper că nu m-am legat tocmai de cartea voastră preferată și mai sper că măcar la una din întrebări ați fi dat același răspuns ca mine. Please, don't hate me :) Dau leapșa mai departe Leontinei, lui Dede și Teodorei.