Jurnal: Vara fără cărți noi

tsundoku.png

Știți ce înseamnă tsundoku? Este un cuvânt japonez care circulă printre cititorii împătimiți, pentru că ne descrie atât de bine. Înseamnă „a cumpăra cărți, dar a le lăsa se se adune, fără a le citi”. Practic, tsundoku este ceea ce faci atunci când îți iei mai multe volume decât ai timp să citești și, în loc să le acorzi atenția necesară, cumperi altele, mărind din ce în ce mai mult teancul de cărți pe care vrei să le citești.

Eu am realizat cu adevărat că practicam tsundoku în momentul în care m-am mutat de la părinți. Atunci a trebuit să-mi aduc în noua casă și o parte din bibliotecă. N-aveam cum să-mi iau toate cărțile cu mine, așa că am decis să-mi aduc majoritatea romanelor necitite. Împachetându-le, am descoperit că am cutii întregi de cărți pe care nu le-am deschis de ani de zile, deși mi-aș dori să le citesc.

Bun, am realizat că am munți de cărți necitite. Și n-am făcut nimic în privința asta. Ba mai rău, o dată cu Final Frontier-ul și cu Bookfest-ul, am mai adus acasă încă vreun raft. Abia la final de mai, uitându-mă la biblioteca mea aproape plină de volume necitite, am decis că e de-ajuns și am promis că până la 1 septembrie nu-mi mai cumpăr nicio carte, pentru că am ce citi.

Zis și... aproape făcut. Mâine este 1 septembrie și de-a lungul celor aproape 3 luni scurse de la Bookfest încoace, nu mi-am cumpărat decât două cărți. Una este IT, pe care am prins-o la 50% reducere. N-am putut rata această ofertă, deși știam că voi citi cartea abia în septembrie (este cartea despre care vom vorbi la Clubul de lectură Nemira de pe 24 septembrie).

Cealaltă carte cu care „am păcătuit” este o carte a Cristinei Boncea, pe care și-a publicat-o singură, într-un tiraj foarte mic, așa că am vrut să mă asigur că voi prinde un exemplar. Nu am citit trilogia de debut a autoarei, dar am auzit multe păreri despre ea, păreri care variază de la „gunoi” la „capodoperă”. Și am vrut să văd cu ochii mei cum scrie, mai ales că acest nou volum vine după câțiva ani de la debut, deci după o maturizare și cizelare a stilului.

Oricum, mi-am impus să nu citesc niciuna dintre cele două cărți înainte de începutul toamnei. Practic, m-am prefăcut că nu le-am cumpărat vara asta. Așa, mi s-a părut că împușc proverbialii doi iepuri: profit de ofertele apărute de-a lungul verii și îmi respect și promisiunea.

Cum a fost experiența? Pe scurt, ciudată. Pe de-o parte, mi-am făcut o mică listă cu cărți pe care abia aștept să mi le cumpăr, așa că portofelul meu nu va simți vreo diferență. Fie că economisești bani vara ca să cumperi cărți toamna, fie că le cumperi de-a lungul verii și n-ai vreun ban în plus la 1 septembrie, la final ai dat cam aceiași bani pe cărți (mai puțin dacă ai ratat oferte sau reduceri, dar eu am profitat oricum de ele). Pe de altă parte, și dacă îmi cumpăram cărți de-a lungul verii, lista mea de lecturi din ultimele luni ar fi fost aceeași, pentru că am citit volume pe care-mi doream de mult timp să le parcurg. Așadar, nu mi s-a părut că am câștigat sau pierdut nimic.

A fost degeaba? Categoric nu. Mi-am demonstrat mie că am voința necesară să nu apăs impulsiv pe butonul de cumpărare. Iar întreaga experiență m-a ajutat să înțeleg că nu trebuie să-mi iau chiar toate noutățile imediat ce ies din tipar ci, dacă am un plan aproximativ de lectură, pot să cumpăr cărți noi mai aproape de momentul când vreau să le citesc. În felul acesta, n-o să mai am o bibliotecă plină de volume care așteaptă de ani de zile să le citesc (ha, ha, pe cine păcălesc oare? Iubesc cărțile noi, chiar dacă știu că n-am timp pentru toate. Dar partea cu impulsivitatea rămâne, acum știu că mă pot abține, dacă vreau. Faptul că nu vreau e altă poveste).

Recomand experiența? Dacă vi se pare că sunteți cumpărători impulsivi sau că aveți prea multe cărți necitite, da, atunci chiar cred că vă va prinde bine. Cred că vă va ajuta să înțelegeți mai bine propriile obiceiuri și nevoi literare. Și orice ocazie de a te cunoaște mai bine mi se pare de neratat!

Acum vă rog să mă scuzați, dar am un coș virtual de umplut, pentru că la miezul nopții trebuie să dau o comandă de cărți :D #super-cumpătare, nu?