Leapșa: Jumătatea anului - bilanț

Jumătatea anului - bilant.png

De fapt, leapșa se numește Mid-Year Book Freak-Out Tag, dar pentru că nu-mi plac lucrurile traduse doar parțial, am decis să-i schimb titlul. Am preluat-o de la Leontina (și între timp mi-a fost pasată și de Andreea).

Am vrut să răspund la întrebările din această leapșă pentru că e prima dată când mi-am depășit obiectivul de a citi o carte pe săptămână. De obicei, rămân în urmă și recuperez abia prin august-septembrie. Totuși, conform Goodreads, suntem în a 28-a săptămână a anului și am citit deja 30 de cărți și un roman grafic. Așa că e momentul pentru bilanț!

1. Care este cea mai bună carte pe care ai citit-o anul acesta?

Copiii timpului. Clar. De departe. OMG, cum e cartea asta <3. Dacă m-aș putea reîncarna în orice personaj ficțional din orice carte, atunci clar aș fi un păianjen. Ador societatea lor și modul în care abordează ei lumea și viața. Serios, citiți cartea asta! E genială!

2. Care este cea mai bună continuare pe care ai citit-o?

Cumva, anul acesta n-am citit decât cărți de sine stătătoare sau primele volume ale unor serii, cu o excepție: Un tron întunecat, al doilea volum al seriei Trei coroane întunecate. Întâmplător, titlul acesta chiar e un răspuns bun la întrebare, pentru că mi s-a părut o continuare foarte faină.

3. Numește o carte publicată recent, dar pe care nu ai citit-o încă.

În ultimul timp au apărut pe piață o grămadă de cărți pe care vreau să le citesc, așa că aș putea înșira aparițiile editoriale recente de la vreo 3-4 edituri. Totuși, am să numesc doar următoarea carte de pe lista mea de lecturi: Prințul spinilor. Mi-a fost recomandată de câțiva oameni în care am încredere și abia aștept să termin ce citesc acum și să mă apuc de ea!

coperta_Fire_and_Blood.jpg

4. Ce carte care se va lansa în a doua jumătate a anului aștepți cu nerăbdare?

Fire. And. Blooooood, baby!!! Da, știu, nu e Winds of Winter. Dar o bucată mare de fake history din tărâmul meu ficțional preferat e mai bună decât nimic, nu? Abia aștept să mă întorc în Westeros, abia aștept să citesc poveștile primilor Targaryeni, abia aștept dragonii!!!

5. Care a fost cea mai mare dezamăgire literară a anului?

Din toate cărțile citite anul acesta, sunt trei despre care cred că n-ar fi trebuit publicate vreodată, pentru că sunt doar niște ciorne nerevizuite și needitate. Toate trei sunt semnate de autori români și pe toate trei le-am citit în cadrul Blogosferei SF&F, altfel nu cred că s-ar fi regăsit pe lista mea de lecturi.

Totuși, am să nominalizez doar Noaptea lemurienilor, pentru că de la editura care a publicat-o - Pavcon - aveam cumva așteptări mai mari. Mai am câteva cărți de la Pavcon în bibliotecă, deci mai au niște șanse, dar prima mea experiență cu o carte de la ei a fost foarte dezamăgitoare.

6. Dar cea mai mare surpriză?

Copiii timpului! Chiar nu mă așteptam să-mi placă atât de mult. Dar ca să mai numesc și alte cărți, voi alege Puterea (despre care plănuiesc să scriu săptămâna viitoare). E o carte care începe ca un manifest „anti-bărbați” și se termină într-o distopie înfiorătoare, care are o morală pe care am iubit-o: indiferent care e „sexul puternic”, omenirea e în continuare alcătuită din brute care vor crea o societate nedreaptă și inegală.

7. Care este noul tău autor preferat?

Ana Mănescu, pentru că Sinuciderea ielelor m-a făcut să vreau să-i citesc și celelalte volume. Nu că n-ar fi și alți autori citiți anul acesta de la care vreau și alte cărți, dar în cazul lor aș căuta romane din aceeași serie sau scrise în același gen. În schimb, știu că Sinuciderea e prima carte fantastică a Anei, dar sunt curioasă să văd cum scrie în alte genuri :)

8. Care este cel mai recent crush ficțional al tău?

Cât de dubios ar fi dacă aș numi un păianjen? :)) Dar serios vorbind, nu m-a dat pe spate niciun personaj masculin anul acesta. Rămân la vechile mele crush-uri.

9. Dar cel mai recent personaj preferat?

Grace din Bad Romance. M-a impresionat forța ei interioară, faptul că a ales să facă ce era mai bine pentru ea. #gogirl!

10. Numește o carte citită anul acesta care te-a făcut sa plângi.

Printre tonuri cenușii, care este motivul pentru care iar o să stau o vreme foarte departe de cărțile realiste. Nu de alta, dar chiar nu-mi place să mi se reamintească ce specie oribilă suntem, cum acceptăm lucruri nedrepte atâta timp cât noi suntem în siguranță și cât rău putem să facem altora doar de dragul propagandei.

11. Și una care te-a făcut fericită.

Copiii timpului? Și, din nou, ca să dau o șansă și altor cărți, Wild cards m-a făcut foarte fericită. E un set de povești excelente despre super-eroi, dar sunt povești fără plot-holes și lazy writing, spre deosebire de multe din benzile desenate și filmele care mi-au plăcut. Abia aștept următorul volum <3

12. Care este cea mai bună ecranizare a unei cărți pe care ai văzut-o anul acesta?

Cu drag, Simon. Mi-a plăcut faptul că e o adaptare destul de fidelă cărții și ambele îți dau o stare foarte plăcută. Și cartea și filmul sunt simpatice și adorabile și merită.

13. Care este recenzia preferată pe care ai scris-o în acest an?

Asta. A fost o întâmplare fericită faptul că am citit cartea și mi-a plăcut enorm modul cum propria mea experiență s-a potrivit cu romanul. Și cred că am reușit să redau acea senzație și în recenzie.

coperta-urzeala-tronurilor.jpg

14. Numește cea mai frumoasă carte pe care ai cumpărat-o anul acesta?

Mi-am cumpărat (din nou) setul complet Game of Thrones în ediția nouă de la Nemira, pentru că sunt pur și simplu superbe și n-am putut să rezist. Nu e ca și cum e al treilea set din biblioteca mea, nununu, nu am o obsesie sau ceva. All is good, carry on :))

15. Ce carte trebuie să citești până la finalul anului?

Fire and Blood.