Blogosfera SF&F: Greva păcătoșilor de Florin Chirculescu

Ar fi trebuit să numesc acest articol Îmi pun cenușa binemeritată în cap, dar avem o structură de titlu în cadrul Blogosferei SF&F, așa că m-am abținut. Totuși, voi vorbi foarte puțin despre carte și foarte mult despre cum a ajuns ea să fie citită în cadrul proiectului nostru deși n-ar fi trebuit (spoiler: e vina mea).

Povestea:

Greva păcătoșilor are două planuri narative. Primul se concentrează pe doi frați gemeni: Mesneraș, care lucrează în serviciile secrete și Sahib, un chirurg. Amândoi sunt în mijlocul evenimentelor care vor duce la o grevă a medicilor români (cea din 2013). De asemenea, amândoi au un vis: să urce împreună pe Nanga Parbat, un munte de peste 8000 de metri din Himalaya.

Al doilea plan narativ spune povestea unui alt Sahib, la rândul său medic. Doar că Sahib e medic în secolul al 7-lea și îl îngrijește pe profetul Mahomed. De asemenea, el scrie o carte despre celălalt Sahib, cel din 2013.

Cartea acesta este puntea care leagă cele două povești ale celor doi Sahibi.

Părerea mea:

Toate cronicile cărții pe care le-am citit până acum menționează cât de mare e și nici eu nu voi face o excepție: e un tom de peste 1100 de pagini. Totuși, autorul reușește să te țină „în priză”, ritmul fiind foarte alert. Pe fiecare pagină se întâmplă lucruri, se avansează acțiunea. E un roman foarte bine scris, nu cred că am ceva de reproșat stilului.

De asemenea, se observă cât de pasionat e autorul de subiectele despre care scrie. Sunt multe povești și anecdote interesante, mai ales cele din trecut. Dacă ai vrut vreodată să afli cum se făcea o operație în anii 600, ai ocazia. De asemenea, pentru cei care vor să afle mai multe despre greva medicilor din 2013, deși personajele au primit porecle foarte originale, sunt convinsă că nu e nevoie de multe cercetări ca să identifici oamenii care au dus la acea situație.

Din păcate, pentru cei neinteresați de grevă, de medicina de acum câteva secole sau de felul în care se fac filaje de către agenții secreți români, cartea e doar o corvoadă. Sincer, oricât de bine scrisă e, am vrut s-o abandonez de zeci de ori pentru că nu m-a interesat subiectul absolut deloc. Și probabil din acest motiv luna asta sunt doar două recenzii la Blogosferă, pentru că e o carte care n-are nicio legătură cu noi. De aceea, mi se pare mult mai relevant motivul pentru care a ajuns să fie aleasă.

Pe scurt, ne-a fost recomandată, iar persoana responsabilă de alcătuirea sondajului prin care se aleg cărțile ce vor fi citite nu s-a deranjat să cerceteze prea tare dacă romanele propuse se încadrează în tema SF&F. Persoana aceea, desigur, sunt eu. Știam despre Greva păcătoșilor că e scrisă de Florin Chirculescu, celebru în cercurile SF&F românești pentru cărțile semnate cu pseudonimul Sebastian A. Corn. De asemenea, știam că e o carte destul de realistă, dar care se încadrează în realism magic. Așa că mi-am zis că merge, am supus-o la vot și a fost votată. Mult.

Acum, îmi place să-mi imaginez că oamenii care au votat-o nu au citit-o. Pentru că dacă au citit-o, atunci e și mai trist: înseamnă că n-am reușit să comunicăm prin proiectul nostru nici măcar o jumătate de titlu, cea cu SF&F. Pentru că noi ne-am propus să vorbim despre cărți SF&F, ceea ce acest roman nu e. Realism magic? Realismul magic din cartea asta, pus cap la cap, probabil că ocupă vreo 10-20 de pagini. Ceea ce, la 1100 de pagini mi se pare infim.

Greva păcătoșilor este o carte despre o grevă și despre un medic antic. Despre căutarea unei cărți și despre mersul pe munte. Niciuna dintre aceste teme nu e nici SF, nici F. Și sincer, având în vedere cât de deprimantă e România în ultimele luni, cartea asta doar mai adaugă ceva depresie pe deasupra, povestind despre cum banii dedicați medicinii nu ajung deloc acolo unde ar trebui. E aproape un șut în fund peste graniță.

Recomand cartea? Dacă va interesează subiectele ei, e pur și simplu captivantă. Dacă nu, atunci evitați-o. Dar dacă vă așteptați la vreo urmă de SF sau F în ea, o să vă trebuiască o lupă și un munte de răbdare. Concluzia, însă, nu ține de carte, ci e o lecție pentru mine: dacă o să ne mai trăsnească prin gând ideea de a cere recomandări pentru Blogosferă, o să am grijă să-mi fac temele cum trebuie.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Nemira sau din librării online precum Libris sau Cartepedia.

Notă: Articolul face parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, bloggerii care fac parte din proiect vor publica simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român. Așadar, dacă vrei să citești și alte impresii despre Greva păcătoșilor, le găsești pe blogurile:

În iulie vom scrie despre Oameni și zei de Rodica Bretin. Dacă ești blogger și vrei să ni te alături, te așteptăm în grupul de facebook unde ne organizăm: Blogosfera SF&F.