#3cărți de citit în luna mai

3carti.jpg

Pe măsură ce „m-am făcut mare”, am descoperit că uneori mi-e greu să găsesc timpul necesar ca să citesc pe cât de mult mi-aș dori. De câteva luni, însă, am început să folosesc o metodă care s-a dovedit destul de sigură, așa că acum chiar reușesc să termin o carte pe săptămână, cum îmi doresc.

Nu e nimic nou și inovator: îmi stabilesc dinainte o listă de lectură, ceea ce am descoperit că mă motivează destul de mult. Și aș vrea să vă povestesc cum îmi alcătuiesc lista și, desigur, să vă recomand câteva titluri. Mi-am zis să încerc metoda asta după ce am citit un articol pe blogul Andreei.

Bineînțeles că eram destul de sceptică la început, pentru că ideea de listă de lecturi mi s-a părut mereu prea restrictivă. Dacă n-o să am starea necesară pentru o anumită carte din listă? Dacă o să apară vreun roman nou pe care n-o să vreau să aștept să-l citesc?

Tocmai pentru că aveam aceste dubii, am decis să încerc un sistem flexibil. 

Mai exact, la începutul fiecărei luni îmi creez o listă de #3cărți.  Fac asta lunar pentru că nu vreau să acopăr o perioadă prea lungă, ca să nu mă simt îngrădită. Din același motiv aleg doar trei titluri, deși o lună are patru săptămâni: vreau să-mi rămână spațiu pentru un volum „neimpus”. În plus, ca să fie o listă flexibilă până la capăt, ordinea în care citesc cărțile din listă - plus volumul „la alegere” - nu e bătută în cuie. Și până acum, combinația asta de reguli a funcționat: pentru prima dată sunt „la zi” cu obiectivul meu de pe Goodreads.

Dacă vi se pare interesant sistemul, mai jos sunt cele #3cărți care se găsesc pe lista mea de luna asta, dar am să trișez puțin și n-am să vă spun despre ce e vorba în fiecare (găsiți descrierile folosind link-urile de pe titlurile cărților), ci motivele pentru care vreau să le citesc luna asta.

coperta_cu-drag-simon.jpg

Simon și planul Homo Sapiens de Becky Albertalli

Săptămâna viitoare apare în cinematografe ecranizarea acestei cărți și pentru că am tot auzit lucruri faine despre ea de când a apărut, am decis că acum e momentul potrivit să o citesc și eu. În plus, parcă era momentul unui nou articol din seria Carte vs Film, nu?

 
coperta_imparatul-gheturilor.jpg

Împăratul ghețurilor de Ana-Maria Negrilă

Nu se putea să nu am un roman SF în listă. Și deși motivul evident pentru care vreau să citesc acest volum este faptul că e cartea lunii la Blogosfera SF&F, adevărul e că sunt destul de entuziasmată de acest roman. Nu numai că mi-a plăcut enorm Regatul sufletelor pierdute, dar am citit deja câteva pagini și pare o lume fascinantă... și rece, numai bună pentru zilele astea călduroase.

 
coperta_printre-tonuri-cenusii.jpg

Printre tonuri cenușii de Ruta Sepetys

Și aici motivația mea e destul de simplă: la sfârșitul lunii, autoarea vine în România!! Am de ceva timp cartea în bibliotecă (mersi, Dede) și la fel ca în cazul lui Simon și al planului său, am tot auzit lucruri bune despre carte. Așa că acum mă bucur că am un motiv s-o și citesc :)

 

Voi aveți vreo metodă care vă ajută să citiți mai mult? Aveți și voi #3cărți pe care vreți să le citiți în viitorul apropiat?