Blogosfera SF&F: Choice de Livia Furia

În ultima vreme, au apărut romane SF la destul de multe edituri, așa că am hotărât în cadrul Blogosferei să vorbim despre titluri publicate în colecții despre care nu scriseserăm anterior. Așa am descoperit Quantum Publishers și volumul Choice al Liviei Furia, o autoare despre care am fost mirată să aflu că nu se află la debut.

Povestea:

Pământul nu mai este demult populat doar de oameni. Printre noi trăiesc și Reii, ființe umanoide cu trei sexe care pot călători prin univers cu ajutorul unor porți și care pot asimila rasele pe care le întâlnesc. Însă ei nu sunt singurii care ne pot vizita planeta.

Dary își vede sora și nepoata de doar câțiva ani ucise într-un accident de mașină. Totuși, cu ajutorul animăluțului său de companie - care nu e deloc ceea ce pare - reușește să dea timpul înapoi și să le salveze. Dar evenimentul nu va rămâne fără urmări, deoarece demoni periculoși numiți f’al’keri ajung în lumea noastră și încep să ucidă.

În plus, în viața lui Dary își face apariția și AR DaKan, un reproducător al Reilor și un ucigaș de monștri. Împreună, cei doi trebuie să distrugă anomalia prin care creaturile ajung pe Pământ înainte ca omenirea să fie decimată.

Părerea mea:

Așa-i că pare o poveste cu potențial? Temele sunt foarte ofertante: călătoria în timp și paradoxurile sale, șocul cultural și psihologic dat de faptul că un om descoperă o întreagă lume despre care nu știa nimic, o specie cu trei sexe care se poate înmulți inclusiv cu oamenii... și nici măcar n-am menționat în descriere visele lucide și proiecțiile astrale! Ca în cazul majorității autorilor de SF pe care i-am citit recent, nu prea am ce să reproșez ideilor.

Totuși, pentru mine contează destul de mult și personajele. Nu sunt foarte pretențioasă, pot fi plate sau abia schițate dacă sunt protagoniștii unei povești extraordinare. Însă cel mai tare îmi displac personajele care au reacții complet anormale. M-a deranjat că Dary n-a avut aproape nicio atitudine de respingere sau de negare de-a lungul romanului, deși a fost confruntat cu informații destul de traumatizante. A călătorit într-o altă lume și și-a pierdut părți din costum, dar el a fost perfect în regulă, fără pic de frică, fără strop de șoc nervos, fără vreo reacție vagă de îngrijorare, fără nimic! Abia spre final începe parcă să reacționeze la veștile pe care le află, însă în rest se poartă ca și cum totul e normal, banal chiar, așa că mi-a fost imposibil să empatizez cu el.

Din păcate, în afara protagonistului, nici n-am găsit vreun alt personaj de care să mă pot atașa. AR DaKan e pur și simplu detestabil. Face parte din poveste doar ca să se lupte cu monștrii și să zică fraze criptice. Sincer, am avut mereu impresia că rolul lui e să facă acțiunea să avanseze sau să-l stârnească pe Dary. Iar restul personajelor sunt doar niște figuranți. De fapt, singurul „personaj” interesant mi s-a părut copacul vieții la care revine Dary. Toată secvența în care e povestit primul său vis în care apare acest copacul e destul de fascinantă, mi-aș fi dorit mai multe astfel de fragmente de-a lungul cărții.

De fapt, părerea mea este că tot începutul romanului e destul de bun, dar calitatea scade semnificativ până la final. Primele capitole chiar mi-au plăcut, dar ultimele zeci de pagini par nerevizuite nici măcar o dată. Sunt inclusiv termeni care se schimbă pe parcurs. Furia (cu F mare) devine Rage după doar câteva mențiuni. Însă povestea se leagă frumos la început, cu o introducere interesantă și cu o intrigă destul de bine pusă la punct. Și deși finalul este oarecum dezlânat, am văzut potențialul din el.

Totuși, ca să revin la afirmația de la începutul articolului, mi-e greu să cred că nu e vorba despre cartea unui debutant. Mi se pare că protagonistul fără reacții, dialogurile forțate, pline de informații pentru cititor, scăpările din denumirea termenilor, toate sunt greșeli pe care nu le vezi simultan la un autor cu experiență. Așa că la final, am rămas cu o frustrare profundă pentru că mi-am dorit să citesc o carte faină și cred că Choice avea toate elementele pentru a deveni una. Dar numai după multe rescrieri și revizuiri care să fi urmat sfaturile unei persoane cu ceva mai multă experiență în zona SF&F.

Notă: Articolul face parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, bloggerii care fac parte din proiect vor publica simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român. Așadar, dacă vrei să citești și alte impresii despre Choice, le găsești pe blogurile:

În aprilie vom scrie despre Noaptea Lemurienilor de Florin Giurcă. Dacă ești blogger și vrei să ni te alături, te așteptăm în grupul de facebook unde ne organizăm: Blogosfera SF&F.