Leapșa literară a Crăciunului

leapsa-craciunului

Atunci când am discutat despre articole cu tematica de Crăciun în grupul bloggerilor de carte bucureșteni, Dede mi-a recomandat această leapșă de pe blogul ei. Mi-au plăcut mult întrebările și pentru că mi-era dor să scriu un astfel de articol, i-am acceptat provocarea.

1. Bradul – Verde tot timpul anului. O carte clasică nemuritoare, care ți-a rămas în suflet.

Brave New World (Minunata lume nouă). În prima mea vacanță de vară din liceu, diriga ne-a dat de citit o carte clasică, la alegere, din vreo 4 sau 5 titluri. Ni le-a descris pe fiecare în parte și primul lucru pe care l-a spus despre Brave New World a fost că e SF. Am ales-o imediat și m-am bucurat enorm că urma să citesc de plăcere o carte „pentru școală”.

2. Steaua din vârful bradului. Un volum care încheie „la înălțime” o serie preferată.

Visuri de îngeri și monștri, ultimul volum al trilogiei Născută din fum și os. Am citit cartea în weekend-ul prelungit de 1 decembrie și a reușit să mă țină cu sufletul la gură până la ultima pagină. E un volum genial, care încheie o serie #deneratat. Am scris mai multe despre trilogie aici, dar, pe scurt, ideea e simplă: citește-o!

3. Ce carte ați asocia cu beteala – strălucitoare, atractivă, începând cu coperta și titlul?

Cititoarea. Am ajuns să citesc această carte pentru că prietenul meu i-a observat titlul și s-a gândit că mi-ar plăcea. Când mi-a arătat-o, m-a atras mult coperta și deși am ezitat în fața unui volum pentru tineri, am riscat și a meritat. Romanul spune o poveste splendidă și strălucitoare despre magie în general și magia cărților în special. E minunată și o recomand cu mare drag celor cu suflet de copil. Îi poți citi recenzia aici.

4. Globurile. O carte îndrăgită cu tema Crăciunului.

Fulgi de iubire este singura carte cu tema Crăciunului pe care am citit-o vreodată. Nu m-a impresionat prea tare, e puțin cam prea cheesy pentru gusturile mele, dar merge citită în perioada asta. Am scris mai multe despre ea aici.

5. Instalația de lumini. O carte care te-a făcut să zâmbești.

Wild Cards. E o carte care abordează subiecte destul de dure, cum ar fi rasismul, manipularea opiniei publice, ignoranța și multe, multe altele. Dar am adorat universul ficțional, personajele, felul cum a fost scris acest volum de povestiri care e mai mult decât un volum de povestiri… Iubesc seria asta și zâmbesc mereu când mă gândesc la ea (și la Marele și Puternicul Țestoasă). Abia aștept continuarea și, dacă citești recenzia cărții, poate o adaugi pe lista de lecturi pentru 2019.

6. Cadourile de sub brad. O carte surprinzătoare, cu răsturnări de situație neașteptate.

Puterea. Însăși ideea cărții este o răsturnare de situație, literalmente. Dar și felul în care autoarea alege să creeze o societate condusă de femei e extrem de surprinzător (și foarte foarte fain). Nu vreau să spun prea multe despre carte, dar e una dintre distopiile mele preferate și sper ca recenzia ei să te convingă s-o citești.

7. Bomboane de pom. O serie care dă dependență.

Terra XXI. Primul volum e ok, dar continuarea e oau. Pur și simplu am rămas fără cuvinte citind-o. Mi le-am găsit până la urmă, i-am scris o recenzie aici. Și recomand seria asta dacă vrei să vezi cum ar putea arăta viitorul în doar câteva zeci de ani (Spoiler: nu prea bine. Spoiler: totuși, se putea mult, mult mai rău).

8. Felia de cozonac. O carte pe care ai citit-o pe nerăsuflate.

Copiii timpului. Am citit-o într-o zi și inginerul din mine s-a simțit ca un copil în magazinul de bomboane. Păianjenii rulez, societatea lor e genial construită iar echivalentul lor pentru computerele noastre este pur și simplu oau. Cartea asta e incredibilă, citește-o. Serios. E magnifică, superbă și multe alte superlative pe care le-am înșirat și în recenzie.

9. Vinul fiert. O carte „fierbinte”.

M-am tot gândit ce carte să aleg aici… eu nu citesc romane din zona romance/erotica pentru că prefer oricând un univers ficțional care să-mi provoace imaginația. Iar scenele de sex de prin cărțile pe care le-am citit în ultimii ani nu mi s-au părut mare lucru. Așa că singurul titlul la care m-am putut gândi a fost Lună plină. Am citit-o pe la 13-14 ani, când cele 4 scene fierbinți din roman (da, le-am numărat) mi s-au părut așa o chestie grozavă și „oau, e o carte cu sex, cât de cool”.

10. Colinde. O carte care te-a răscolit.

Pădurea întunecată. Ideea centrală a cărții e de o simplitate superbă și de o logică imbatabilă. Nu vreau să mă gândesc așa la univers, dar pe măsură ce trece timpul, începe să mi se pare o teorie foarte foarte plauzibilă. N-am să zic despre ce e vorba și n-am povestit nici în recenzie, dar îți recomand cartea dacă vă place SF-ul. E din seria #deneratat.


Mai departe îi provoc pe Onisim, Teo, Alexandra, Ioana, Andreea și Leontina. De asemenea, dacă îți place leapșa și vrei s-o preiei, lasă-mi un link în comentarii cu răspunsurile tale și voi adăuga blogul tău în lista celor provocați :)