Recenzie: Pădurea întunecată (Amintiri din trecutul Terrei #2)

Cred că Pădurea întunecată nu e o carte ușor de îndrăgit. Pe alocuri poate fi destul de greoaie, nu neapărat din cauza conceptelor explicate, ci pentru că stilul este foarte diferit de cel american sau englez. Acest roman e uneori copleșitor, alteori puțin cam lent, dar spune totuși o poveste extraordinară. Liu Cixin vine cu niște idei foarte faine, cu un univers genial și cu o senzație de apăsare foarte bine construită. Dacă vă place genul SF, nu aveți cum să ratați seria asta, e pur și simplu musai de citit.

Povestea:

Deși flota de pe Trisolaris va ajunge în Sistemul Solar abia peste patru secole, sophonii trimiși de ei sunt deja aici, blocând orice progres științific ar putea face omenirea. În plus, particulele inteligente pot monitoriza îndeaproape planurile pe care le-ar concepe umanitatea. Singurul lucru pe care nu-l pot afla sophonii sunt gândurile noastre. Știind asta, ONU numește patru persoane care să devină Cei cu Fața la Zid, oameni însărcinați cu elaborarea unor planuri secrete, pe care să nu le dezvăluie nimănui niciodată.

Răspunsul trisolarienilor la aceasta provocare vine din partea agenților lor umani, care devin Spărgători de Zid, însărcinați să descopere planurile secrete ale Celor cu Fața la Zid. Așa se termină Epoca de Aur și începe perioada în care oamenii vor încerca să supraviețuiască suficient pentru a întâlni în luptă prima specie extraterestră cunoscută.

Părerea mea:

Cel mai mult și mai mult mi-a plăcut la acest volum viziunea asupra Universului. E pur și simplu incredibil de simplă, și totuși foarte originală (sau eu una n-am mai întâlnit-o până acum). Cumva, ni se sugerează despre ce e vorba încă din primul capitol, și deși poți intui pe parcurs care este secretul pentru care Trisolaris ar ucide, nu suspansul e miza acestui roman.

Din punctul meu de vedere, a fost o carte despre speranță și disperare, despre a învăța să trăiești având în fiecare clipă certitudinea morții speciei tale. Trisolaris ne-a redus orice șansă de salvare cu doar câteva particule trimise prin Cosmos. Cum am putea lupta cu o asemenea specie avansată? Nimeni nu poate găsi un răspuns bun și totuși, omenirea nu a renunțat. A disperat, dar nu a lăsat în nicio secundă armele jos. Asta mi s-a părut esența romanului: lupta până la ultima suflare.

În plus, toate momentele cheie ale romanului sunt extraordinare și m-au lăsat mereu fără cuvinte. Fiecare discurs al unui Spărgător de zid, fiecare dezvăluire din finalul cărții, luptele din spațiu și concluziile extrem de dure, dar necesare, toate te lasă pustiit și fără nimic de spus. E o carte dură.

Bineînțeles, nu e totul negru. Personajul principal, Luo Ji, evită cu măiestrie să se gândească la dezastrul care vine… și ne poartă prin niște povești personale destul de lungi și poate nu atât de necesare. Din păcate, personajele nu sunt un punct forte ale acestei cărți. De vină s-ar putea să fie și diferența culturală foarte mare, dar mie mi-a fost destul de greu să rețin altceva în afară de funcția fiecărui personaj. Majoritatea mi s-au părut relativ uni-dimensionale și chiar și Luo Ji a avut un rol mai mult funcțional decât o personalitate memorabilă.

De fapt, prima treime a cărții e destul de lentă, dar compensează din plin cu toate momentele de grandoare despre care vorbeam mai devreme. Și deși personajele nu strălucesc individual, acțiunile lor strălucesc pentru ele. Așadar, dacă rezistați unui volum destul de greoi și uneori mai detaliat decât era cazul, o să aveți parte de unele dintre cele mai geniale scene pe care le-am citit în vreun roman. De aceea, recomand cu drag Pădurea întunecată pasionaților de SF. Cu puțină răbdare, o să vă lase fără cuvinte.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Nemira sau din librării online precum Libris sau Cartepedia.