Interviu: Marian Coman, redactor-șef Armada

De-a lungul verii, ne-au cam lipsit noile apariții din zona SF&F. Din fericire, mă bucur să vă anunț că editura Nemira lansează Armada, un imprint nou dedicat iubitorilor de SF, fantasy, thriller și horror. Primele titluri ale colecției sunt deja disponibile pe site-ul editurii și în librării (și au niște coperte absolut superbe!). În plus, Marian Coman, redactorul-șef Armada, ne promite și alte cărți de neratat. Așa că am decis să-l iau la întrebări :)

JC: De când am văzut noua siglă, abia aștept s-o văd pe cărțile din biblioteca mea. Totuși, brandul Nautilus era unul cu renume în sfera SF&F din România. De ce această schimbare? Și de ce Armada, de ce acest imprint?

MC: Când eram adolescent, am fost pe deplin cucerit de literatura science-fiction odată ce am deschis primele cărți din colecția Nautilus. Până am plecat la facultate, nu am pierdut niciun SF de la Nemira. În anii 90, în epoca în care nu exista internet, așteptam nerăbdător trei lucruri: scrisori de la prieteni din alte orașe, un nou episod din „Zona crepusculară” și coletele cu cărți. Cărțile Nautilus au fost, fără îndoială, cărțile generației mele mai mult decât cărțile oricărei alte generații. Primul Philip K. Dick în românește, primul Dune publicat în România, primul roman din seria Fundația a lui Asimov, primul Orson Scott Card.

Dar cred că generațiile se schimbă și că o nouă generație de cititori are nevoie de o nouă colecție de cărți cu care să se identifice. După 30 de ani în care România a recuperat aproape tot ceea ce era de recuperat în materie de science-fiction și fantasy, a venit vremea să ne sincronizăm perfect cu piața globală și să publicăm acum în țară ceea ce se publică mai bun acum afară. Cărți proaspete, autori noi, revelațiile acestor ani în materie de SF, de fantasy, de thriller, în combinație, firește, cu autori clasici. Am răspuns așadar cu mare drag invitației Anei Nicolau de a construi alături de echipa editurii Nemira un concept nou bazat pe istoria de aproape 30 de ani a editurii Nemira, care să reflecte toată această experiență și care să adune în jurul său comunitatea cititorilor de SF, fantasy și thriller, în slujba unei noi generații de cititori.

Îmi doresc foarte mult ca Armada să fie pentru noile generații de cititori ceea ce Nautilus a fost pentru generația mea.

 

JC: Armada va conține titluri pentru pasionații de science fiction, fantasy, horror și thriller. Dar cele trei romane anunțate nu pot fi ușor încadrate într-o singură subcategorie. Va încerca Armada să aducă pe piață titluri care sparg tiparele etichetelor? Sau vom avea câte o categorie pentru fiecare (Armada SF, Armada Fantasy etc)?

MC: Nu degeaba am adus și thriller-ul în zona în care eram obișnuiți cumva să vedem doar SF&F. Cred că ultimii ani ne învață că granița între genuri este mai firavă, mai permeabilă, că o carte cu zombie nu e neapărat un horror și că SF-ul se topește uneori în fantasy, tot așa cum literatura mainstream importă motive din science fiction sau din fantasy. În final, ceea ce contează cu adevărat este faptul că avem în față literatură de calitate, capabilă să te prindă de inimă și să te ducă într-o altă lume.

Armada va aduce pe piață tot ce e mai bun în această zonă fie că sparge, fie că nu sparge tiparele etichetelor. Cititorii vor avea însă, pe spatele fiecărei cărți, un tag orientativ legat de genul dominant în care se încadrează cartea.

 

JC: Ce ne poți spune despre romanele clasice ale fiecărui subgen, își vor găsi ele locul în noua colecție? Să ne așteptăm și la reeditări în Armada?

MC: Da, cum spuneam, în afară de romanele foarte proaspete, de cărțile premiate anul acesta sau de cele care poate vor lua premii în anii viitori, o să avem grijă să reedităm capodoperele genului pentru o nouă generație de cititori. Marile romane ale unor autori precum Arthur C. Clarke, Stephen King, Ursula K. LeGuin se vor afla mereu în atenția noastră, astfel încât să nu lipsească din biblioteca iubitorilor de literatură.

 

JC: Cititorii care se îndrăgostesc de serii de cărți sunt mereu temători când apar schimbări. Veți integra seriile deja începute în noua colecție sau ele vor avea în continuare designul specific Nautilus? 

MC: Vor fi serii pe care le vom prelua ori relua în Armada, după cum vor fi și serii care vor continua să apară în vechiul design.

 

JC: Ne poți spune câteva titluri aflate în pregătire, ca să ne putem scrie lista de cadouri pentru Moș Crăciun?

MC: Au ieșit deja din tipar M. R. Carey – Băiatul de pe pod (autorul tocmai mi-a scris că este încântat de felul în care arată coperta), Kat Howard – Umbra magiei și, iată un clasic, Douglas Adams – Dirk Gently. Agenția de investigații holistice. Urmează o bijuterie – romanul pe care Stephen King îl semnează alături de Owen, fiul său – Frumoasele adormite, precum și Orașul companiei, romanul lui Madeline Ashby.

Pregătim, printre altele: Genevieve Cogman - The Invisible Library, Joe Abercombrie – Heroes, Trudi Canavan - The Magician Guild, Catherine Steadman – Something in the water, Robin Hobb – Ships of Magic. Sper ca fiecare carte să fie un motiv de bucurie pentru cititori.

 

JC: E ceva ce ai vrea să le transmiți în mod special cititorilor despre Armada?

MC: Că, în privința cărților, suntem la fel de pasionați ca ei.

 

JC: Am și o întrebare „bonus”: ce se aude despre volumul următor din seria „Demon” a lui Peter V Brett? Și cât de repede după lansarea din SUA ne putem aștepta să avem traducerea romanului „Fire and Blood” al lui George RR Martin?

MC: Un nou roman din seria Demon va fi lansat în primăvara anului  viitor, probabil la Bookfest. Tot până atunci ne propunem să publicăm și Fire and Blood. Și dacă tot vorbim de cărți așteptate, merită să amintesc și de continuarea seriei Witcher. Un nou volum o să apară în primele luni ale anului viitor. 2019 o să înceapă bine pentru iubitorii  de fantasy.


Sper că v-a plăcut interviul și îi mulțumesc mult lui Marian pentru răspunsurile faine. Eu una abia aștept să #jointheArmada citind noile titluri. Vă invit pe site-ul editurii, unde le puteți admira în voie și, la final, vă adresez și vouă o întrebare:

Ce carte Armada abia așteptați să citiți?