Un an de B3 - Book Bloggers of Bucharest

b3-book-bloggers-of-bucharest-logo.png

Acum un an (pe 16 decembrie, mai exact), avea loc primul eveniment pe care l-am organizat vreodată, prima întâlnire a bloggerilor de carte bucureșteni. De-a lungul anului, am avut nouă întâlniri, ultima având loc ieri, la un an și o zi distanță de prima.

B3 - Book Bloggers of Bucharest este un proiect pe care l-am clocit mult prea mult timp și atunci când i-am dat drumul, tot n-am fost sigură ce vreau de la el. Din fericire, încet-încet, și-a găsit el singur scopul. Cert e că pentru mine a devenit unul din lucrurile care mă ancorează și care mă ajută să nu mă simt singură, mică, sau insignifiantă în marea Internetului.

Primele întâlniri au fost mai mult un experiment, am testat câteva formate diferite. Preferatul meu și cel care a rezistat cel mai bine a fost masa rotundă, în care am discutat între noi mai multe subiecte legate de blogging, dar și de industria de carte, făcând schimb de experiențe personale și de informații. Cel mai interesant format, dar și cel mai prost gestionat de mine, a fost întâlnirea cu editurile din martie, când a fost prea multă lume și prea puțin timp (din fericire, din acea întâlnire a derivat un nou proiect, care e în stadiul de pregătire, dar care sper să se materializeze cât de curând). Și am mai testat și ideea de întâlnire cu un autor, care a funcționat extraordinar, dar care cumva în capul meu nu s-a potrivit neapărat cu ideea de întâlnire a bloggerilor, așa că și acea întâlnire va deveni sămânța unui nou proiect. E nevoie ca autorii să stea mai des de vorbă „pe viu” cu cititorii lor, fie ei bloggeri sau nu, dar n-am încă vreo idee de format care să nu mi se pară dezamăgitoare.

În fine, revenind la întâlnirile bloggerilor, am aflat multe trucuri utile pentru a profita cât mai mult de pe urma rețelelor de socializare, despre cum să interacționezi cu alți bloggeri de carte, dar și cu diverse persoane din industria de carte, despre tipuri de articole mai utile și mai puțin utile... Pe scurt, e un schimb de experiență care nu poate fi comparat cu dezbaterile din mediul online.

Totuși, cea mai importantă e comunitatea care s-a format. De-a lungul unui anului, ne-am strâns un nucleu de vreo 10-15 oameni care încercăm să ne strângem la un loc măcar o dată pe lună. S-au creat prietenii, s-a stat ore în șir de vorbă și după eveniment despre de toate, am cunoscut bloggeri noi pe care îi citesc cu plăcere... Suntem oameni diferiți cu gusturi diferite, care scriem despre cărți în moduri diferite și din motive diferite, dar ne simțim foarte fain împreună, ne încurajăm unul pe celălalt și ne susținem reciproc.

 
Când ești singurul bărbos de la masă, devii automat Moș Crăciun :)

Când ești singurul bărbos de la masă, devii automat Moș Crăciun :)

 

Și pentru că ediția de ieri a fost una de sărbătoare, am făcut și un schimb de cadouri ad-hoc: fiecare a venit cu o carte frumos ambalată care a primit un număr, apoi am tras din pălăria Moșului Gryffindor câte un bilet. A fost un moment foarte fain, mai ales că Moșul (my awesome Laur, căruia îi mulțumesc enorm) ne-a provocat să împărtășim și citatul nostru preferat.

N-o s-o lungesc prea mult, de data asta am vrut să scriu mai mult o mică recapitulare pentru mine, de aceea articolul e mai mult un bilanț decât o poveste de la evenimentul în sine. Totuși, vă invit în grupul nostru de Facebook, unde votăm democratic ziua în care ne adunăm în Epic Bar, care ne-a primit mereu cu brațele deschise, cu cei mai faini cartofi prăjiți cu brânză ever, cu o bere rece sau un vin fiert.

Și, dacă se întâmplă să fiți în București când are loc una din întâlnirile noastre, vă așteptăm cu drag printre noi. Vă garantez că o să merite! Dar nu mă credeți pe cuvânt, ci veniți să vedeți voi înșivă ;) Noi, bloggerii, ne revedem în ianuarie.