Ghid de supraviețuire pentru Gaudeamus

Câți dintre noi știu să aprindă focul fără brichetă sau să identifice ciupercile comestibile din pădure? Din fericire, nu vei avea nevoie de astfel de cunoștințe ca să supraviețuiești la Gaudeamus, dar cel mai mare târg de carte din România nu e doar o plimbărică printre standuri. E o junglă acolo, una care te poate sufoca (uneori chiar literalmente), care te poate lăsa obosit, flămând și fără un leu în portofel.

 
 

Din fericire, ți-am lăsat mai jos o listă de cinci reguli esențiale când vine vorba despre propria ta supraviețuire:

1. Fii pregătit!

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te îndrepți spre un loc necunoscut e să afli mai multe despre el. Până la urmă, nu aplici aceleași tehnici de supraviețuire în deșert sau într-o junglă, nu? Așadar, să analizăm puțin: Gaudeamus este cel mai mare târg de carte din România. Ceea ce înseamnă că aici vei găsi un număr impresionant de edituri adunate la un loc, dar și un număr intimidant de oameni care se vor plimba prin pavilionul central din Romexpo. Chestie care poate duce la sufocarea despre care vorbeam la început.

Ceea ce nu vei găsi, însă, sunt reducerile. După fiecare Gaudeamus văd alarmant de multă lume comentând că majoritatea cărților ar fi fost mai ieftine pe net. Ceea ce e adevărat. Dar Gaudeamus nu e un târg de reduceri, e un târg de carte, așa că aici vei găsi... cărți (șocant, nu, Watson?). Mai exact, patru tipuri de cărți:

  1. Cărțile pe care le găsești mai ieftin pe net. Singurul motiv pentru care le-ai cumpăra e ca să nu mai aștepți curierul. Sau pentru că îți plac mult și le vrei acum, nu e treaba mea să te judec.

  2. Cărțile prea noi ca să le găsești pe net. Sunt romane care au fost programate să apară fix înainte de Gaudeamus, așa că poate n-au ajuns încă în librării. Da, peste două săptămâni vor fi reduse cu 25% față de prețul din târg. Dar le-ai putea avea acum. #iamthedevil

  3. Cărțile pe care nu le vei găsi niciodată (sau foarte greu) pe net. Există edituri care nu colaborează cu lanțurile mari de librării online (sau offline), așa că fie e greu să găsești cărțile lor, fie transportul costă cât o carte.

  4. Cărțile prea vechi să mai existe online. Aici sunt reducerile căutate, pentru că editurile care le mai au prin depozit vor să scape de ele, așa că le reduc mult prețul. Poți găsi o carte despre care credeai că nu mai există și să o cumperi cu 5 lei.

Bonus, mai există cărțile care pot fi încadrate într-una din categoriile de mai sus, dar sunt scrise de un autor român prezent la târg, cu care poți schimba câteva cuvinte și, dacă te hotărăști să cumperi cartea, poți pleca și cu un autograf. Pentru mine, acestea sunt cele mai faine cărți!

Totodată, mai e util de știut că din cele cinci zile de târg, cele mai puțin aglomerate sunt primele două, iar cele mai sufocante sunt sâmbăta și duminica. Dacă nu ești elev sau student (care beneficiază de gratuitate), intrarea e 5 lei/zi, dar există și miticele abonamente (10lei/târg). Anul trecut, miercurea la ora 19:00 mai aveau 3 abonamente, deci dacă le vrei, e musai să ajungi miercuri. Apropo de miercuri...

2. Planifică, planifică, planifică!

Bun, ai aflat că ești într-o junglă plină de tentații la tot pasul: fructe zemoase care sunt otrăvitoare, animale adorabile care vor să te sfâșie... Mai departe, ai nevoie de un plan de acțiune! Încotro te îndrepți? În cât timp crezi că vei ajunge înapoi la civilizație? Ce resurse ai la dispoziție și cum le vei împărți în rații? Ce legătură au toate astea cu ziua de miercuri?

Sursă foto -    Sarah's Scribbles

Sursă foto - Sarah's Scribbles

Ei bine, miercurea (sau joia) e ziua ideală pentru planuri. Nu e deloc aglomerat, prin unele locuri chiar pare pustiu, așa că ai spațiu să te plimbi și să admiri toată oferta de carte. Atenție! Nu cumpăra nimic, încă nu a sosit momentul pentru asta. Dacă începi să te lași vrăjit de titlurile superbe, te vei trezi că până la sfârșitul serii, ți-ai cheltuit deja tot bugetul.

Nu, miercurea doar te plimbi, notezi ce te interesează și cât costă. La finalul zilei, totuși, dacă ai fost foaaaarte cuminte și n-ai cumpărat nimic, fă-ți cadou o carte, eventual din categoria 4 (pentru că dacă revii abia sâmbătă, s-ar putea să n-o mai găsești). Dar nu exagera cu cadourile pentru tine însuți/însăți, vei regreta mai târziu!

Apoi, o dată ajuns acasă, departe de tentație, începe „distracția”. Din lista imensă de titluri, trebuie să tai în carne vie până rămâi cu titlurile care se încadrează în bugetul rămas după cumpărăturile deja făcute (recunoaște, nu se poate pleca de la Romexpo fără vreo carte!). Din păcate, aici pot să-ți dau un singur sfat: gândește-te că în săptămânile de după târg, nu vei avea brusc o cantitate mai mare de timp de citit. Și dacă vei ajunge la un titlu abia peste o lună, chiar merită să-l iei acum, când ai putea cumpăra o altă carte pe care n-o găsești altundeva?

Teoretic, la finalul zilei vei avea o listă pe care s-o respecți când te întorci la Gaudeamus. Practic, dacă ești sincer cu tine, știi deja că vei renunța la cel puțin două-trei titluri de dragul unor cărți care nu erau pe lista, dar fără de care nu poți trăi. Am trecut cu toții prin asta, nu te va judeca nimeni. Poate doar cărțile care au fost abandonate, care se vor uita acuzator la tine de pe rafturi și... de fapt, n-ai nevoie să mai ieși în oraș anul ăsta oricum, nu? Here, take my money!*

*Fun fact: nu peste tot, dar la destul de multe standuri se poate plăti cu cardul. Dacă alegi să faci asta, ai mai multă grijă decât dacă plătești cu banii jos. Nu de alta, dar e mult mai ușor să pierzi șirul cheltuielilor când pasezi vânzătorilor aceeași bucată de plastic, în loc să vezi cum ți se golește portofelul de bancnote.

3. Asigură-ți nevoile de bază

Da, cititul este o nevoie de bază. Chiar și în analogia cu jungla, tu sigur ai avea o carte cu tine pe care s-o răsfoiești cât timp se perpelește vânatul la foc. Din păcate, înainte de a putea sta relaxat și a citi o carte la lumina focului, ai nevoie de foc. Și de vânat.

Mai exact, atmosfera de la Gaudeamus te va vrăji, mai ales în weekend, când e plin de oameni și lansări și e așa o agitație și un zgomot cum n-ai crezut că există, cel puțin nu în contextul unor iubitori ai lecturii. Ți-am zis că târgul e o junglă, fiecare editură vrea ca lansarea ei să se audă cel mai bine (=tare!). Revenind, e o atmosferă care te va face să uiți de tine și de timp. Și probabil vei ajunge să uiți că ești o ființă umană, care are nevoie de diverse resurse, cum ar fi apă sau mâncare.

Prima problemă se rezolvă ușor: în rucsacul gol cu care vii la târg (crede-mă, nu vrei să cari toată ziua cărți în mână. Nici măcar în spate nu e comod, dar e mai bine decât să cari plase, îți garantez) pune pe laterale sau în niște buzunare unde n-ar intra o carte vreo două sticle de jumătate de litru de apă. Dacă uiți, există un SpringTime în cupolă de unde te poți alimenta, dar încearcă să mergi cât mai devreme dimineața, altfel vei sta la coadă.

Apropo de acel SpringTime, acolo te poți opri pentru masa de prânz. În weekend s-ar putea să fie mai complicat să găsești o masă liberă, totuși, așa că s-ar putea să trebuiască să stai lângă cineva care aproape a terminat, pândindu-i plecarea. Nu zic că merită, mâncarea nu e extraordinară, dar e numai bună dacă nu ți-ai adus provizii de-acasă.

4. Mai planifică puțin

Da, planificarea e extrem de importantă. Și nu, n-am să mă refer la rearanjarea listei de cărți pe care ți le dorești, asta a fost acoperită în cei trei „planifică” de la punctul 2. Nu, mă refer la toate celelalte lucruri care se pot face la Gaudeamus, adică... întâlnirile cu oamenii!

Fie că e vorba de autori pe care vrei să-i cunoști, de amici bookaholici cu care vrei să te întâlnești sau, de ce nu, de amândouă, o să descoperi repede că nu există destule ore într-o zic ca să poți petrece suficient de mult timp cu toată lumea.  Ceea ce nu te va opri să încerci să fii peste tot în același timp, să particip la toate lansările, să iei toate autografele, să stai de vorbă și cu ceva amici la o bere lângă Romexpo și să apuci să-ți cumperi și toate cărțile de pe listă.

Ți-aș ura mult noroc, dar știu că nu te-ajută cu nimic, așa că ți-am făcut o listă cu toate lansările din sfera SF&F, plus câteva bonus, care mi se par interesante deși sunt din alt gen. O găsești pe google drive, aici și poți s-o copiezi și să ți-o personalizezi după cum îți place.

5 Distrează-te!

Da, Gaudeamusul e o junglă. Dar e jungla ta, paradisul tău, locul unde tu te simți ca acasă cu adevărat, pentru că ești înconjurat de cărți și de oameni care le iubesc. N-ai venit aici ca să urmezi orbește o listă, ai venit să te bucuri de momentul în care (aproape) toate cărțile se adună într-un singur loc: în jurul tău.

Fiecare are propriul mod de a se bucura de asta, fie interacționând cu străini doar pentru că au pus mâna pe una dintre cărțile tale preferate, fie găsind un colț liniștit unde să stea cu o carte nouă, fie plimbându-se printre rafturi și mirosind cărțile proaspăt sosite de la tipar... fie toate astea sau niciuna dintre ele. Oricum, nu uita să te bucuri de târg!