Despre cărți: Când apare următorul volum?

despre-carti-vert.jpg

Spoiler: după ce îl cumperi pe cel deja apărut!

De-a lungul timpului, am tot văzut cititori dezamăgiți că unele continuări întârzie să apară sau că anumite serii sunt lăsate neterminate. Și mă amuză atunci când dezamăgirea e urmată de acuze cum că editura e neserioasă, arogantă sau rău-voitoare, ca și cum decizia de a amâna sau de a întrerupe o serie ar fi luată doar ca să facă în ciudă cititorilor.

În realitate, însă, motivul pentru care seriile nu sunt traduse și publicate până la capăt e foarte simplu: primele volume nu s-au vândut suficient de bine cât să justifice financiar investiția în volumele următoare ale seriei.

Pe scurt, dacă tu nu cumperi primele volume (din varii motive, cel mai popular fiind faptul că aștepți să fie traduse toate), s-ar putea să nu vezi niciodată întreaga serie tradusă pentru că editura nu are nici bani să continue să o publice, nici motive să creadă că își va scoate investiția dacă va termina seria.

Desigur, poate după publicarea volumului 7 din seria care n-a mai generat profit de la volumul 4 încoace, se va întâmpla un miracol și vor ieși hoarde de fani să cumpere pachetul cu toate volumele. Dar dacă nu se întâmplă asta, editura iese in pierdere. Atât de în pierdere, încât nu mai are fonduri nici cât să poată investi în seriile de succes. Voi ați risca să închideți afacerea doar de dragul de a termina o serie nerentabilă?

Totuși, ce înseamnă că o carte se vinde bine? Din păcate, această evaluare depinde de editură. Pentru unele titluri, 100 de exemplare vândute înseamnă și epuizarea tirajului. Pentru altele, 1500 de exemplare vândute reprezintă un număr prea mic pentru a continua seria. Și atunci, când atâtea lucruri nu depind de tine, cititorul, ce poți face tu?

Poți să cumperi cărțile care te interesează. Vrei să citești toată seria? Cumpără primele volume, nu te obligă nimeni să le și citești! De fapt, convinge-ți și prietenii să le cumpere, numărați împreună zilele până la următorul volum, faceți lobby în cercul vostru de amici să le cumpere și ei. Cele mai faine discuții despre cărți pe care le-am avut cu amici cititori erau cele în care speculam cum ar putea să continue vreo poveste pe care autorul încă n-o terminase, așa că eu cred că merită să citești și serii neterminate.

Vrei să faci și mai multe pentru seria ta de suftet? Scrie despre cărțile pe care le iubești. Pe facebook, pe goodreads, pe propriul blog, pe oriunde poți. Convinge lumea să le cumpere. Așa, va apărea și următorul volum. 

Poate vei avea de așteptat. Poate vei fi dezamăgit în cele din urmă, când se va dovedi că ai încercat degeaba, pentru că seria tot va fi întreruptă. Dar măcar vei știi că oamenii din editură sunt la fel de dezamăgiți ca tine. Pentru că nimeni nu-și dorește să nu termine seriile începute. Nici cititorii, nici editurile.