Evenimente: SciFiFest 2017

Pentru mine, luna septembrie s-a încheiat așa cum a început: cu un festival dedicat SF-ului. Și deși SciFi Fest e la a doua ediție, n-am reușit să ajung anul trecut, așa că eu am participat pentru prima dată zilele trecute. Pe scurt, mi s-a părut un festival dual, cu cele două părți ale sale (știința/tehnica și literatura) destul de bine delimitate la o primă vedere. Totuși, după un timp, am văzut că de fapt se întrepătrund, ceea ce duce la un rezultat minunat.

 
scififest-biblioteca-nationala
 

Ce vreau să spun este că inițial, mi s-a părut că oamenii pasionați de literatură pe care îi tot întâlnesc pe la festivalurile de gen stau grupați afară, în jurul standurilor cu cărți (fun fact: tarabele cu cărți sunt afară deoarece în Biblioteca Națională, unde a avut loc festivalul, este ilegal să vinzi cărți), iar cei pasionați de știință sunt înăuntru, printre roboți. Sau așa am văzut eu lucrurile sâmbătă seara, când am luat prima dată contact cu SciFiFest.

Duminică, însă, mi-am schimbat părerea. Am ajuns mai devreme și am avut ocazia să văd destulă lume plimbându-se pe la standuri, interesată de titlurile pe care unii dintre ei le vedeau pentru prima dată. Am văzut și copii entuziasmați de ocazia de a sta de vorbă cu autori în carne și oase. Și invers, am văzut scriitori participând la discuții și dezbateri despre știință. Ba chiar unii dintre scriitori au susținut ei înșiși prezentări pe teme legate de Știință, fără amestecul Ficțiunii. Și, cel mai important pentru mine, am văzut oameni noi ascultând discuțiile despre cărți și literatură.

 
scififest-alexandru-lamba
 

Prin urmare, din punct de vedere al publicului pe care au reușit să-l atragă către eveniment, jos pălăria în fața organizatorilor de la Știință și Tehnică. Cel mai mult aș vrea să-i felicit deoarece am văzut mulți copii și tineri în cadrul festivalului, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Pentru mine, SF-ul se leagă strâns de acea fascinație naivă pe care o simte un copil în fața unui fenomen care pare miraculos, dar care are o explicație simplă, logică sau intuitivă. Așadar, mi-a plăcut să revăd sclipirea acestui sentiment printre copii entuziasmați care priveau roboții, imprimantele 3D sau celelalte dispozitive fascinante expuse în bibliotecă.

Multe n-ar mai fi de adăugat, dar aș mai vrea să le mulțumesc Alexandrei și lui Andrei pentru invitația de a participa la panelurile lor, mi-a făcut plăcere să spun și eu câteva cuvinte în cadrul SciFiFest. De asemenea, le mulțumesc și celor de la Revista ZIN pentru că m-au atras în echipa lor :)

Pentru cei care n-au ajuns la SciFiFest până acum, ați ratat o experiență diferită de celelalte festivaluri de gen, care se concentrează doar pe partea literară a SF-ului. În cadrul acestui festival, în schimb, accentul cade în egală măsură și pe partea științifică, dar și pe amestecul minunat dintre imaginație și inovație. Așa că sper să ne (re)vedem la anul, în număr și mai mare!