Evenimente: Festivalul Vineri 13

După o pauză de câțiva ani, Festivalul Vineri 13 a revenit ieri cu o nouă ediție. Organizat de editura Herg Benet atunci când data de 13 se nimerește într-o zi de vineri, Festivalul a fost mereu prilej de întâlnire cu autorii editurii și cu surprizele pe care aceștia le-au pregătit pentru noi.

Și pentru că au început să publice și traduceri în colecția Passport, prima surpriză ne-a oferit-o Alex Voicescu, sub forma unor scurte detalii despre romanele care urmează să apară în această colecție: Duetul nostru întunecat de Victoria Schwab (a doua și ultima carte a seriei „Monștrii din Verity”) și Omul focului de Joe Hill, o poveste a unei femei care trebuie să supraviețuiască în timp ce lumea din jurul ei se năruie.

 
1507999355056.jpg
 

A urmat un moment dedicat lui Radu Găvan, care ne-a vorbit puțin despre Diavoli fragili, cel mai recent volum al său, apoi Cristina Nemerovschi și-a relansat seria Ultima Vrăjitoare din Transilvania, de data asta cu numele ei pe copertă. Chiar îmi amintesc că am participat la a 3-a ediție a festivalului, care a avut loc înainte de apariția ultimului volum al seriei. Anna Vary figura pe lista de invitați, urma să citească un fragment din noul roman. La eveniment, surpriză, Anna nu a putut ajunge, dar a trimis câteva pagini, pe care le-a citit Cristina. Aveam să descopăr mult mai târziu că Anna fusese, de fapt, prezentă, la fel cum a fost și la această ediție a festivalului.

Între cele două lansări, am avut și eu un scurt moment de dialog liber cu Alexandru Voicescu despre perspectiva cititorilor asupra literaturii contemporane, mai ales legat de genurile Fantasy & Horror. Am vorbit puțin despre cum acest tip de literatură prinde din ce în ce mai mult avânt, mai ales printre cei care văd cititul ca pe o evadare. De asemenea, am mai discutat despre industria de film și influența ei, dar și despre literatura română și cum este ea percepută. Îi mulțumesc mult lui Alex nu numai pentru oportunitate, dar și pentru întrebări (pe alea mi le amintesc, culmea). E o plăcere să stai de vorbă cu el, nici n-am simțit zecile de priviri ale publicului, ci m-am relaxat și am simțit că purtăm un dialog frumos între prieteni.

A urmat cel mai așteptat moment al serii: lansarea volumului Demoni al Laurei Nureldin. Este al treilea roman al autoarei, dar care nu are legătură cu seria Regii Timpurilor, ci prezintă personaje noi. Am citit deja prima pagină, autoarea menționând că de la acel fragment a pornit totul, personajele și acțiunea dezvăluindu-se pe măsură ce lucra la poveste. E fascinantă, m-am abținut cu greu să nu continui (nu de alta, dar sunt la jumătatea unui alt roman și chiar nu-mi place să citesc în paralel), dar sigur o voi citi cât de curând.

 
PSX_20171014_193501.jpg
 

Bineînțeles, nu m-am putut abține și am plecat de la târg cu încă o carte pe lângă cea a Laurei, și anume Unul dintre noi minte, o carte proaspăt apărută care spune povestea unui grup de patru tineri suspectați de crimă. Nu e chiar genul meu, dar descrierea m-a făcut incredibil de curioasă, așa că probabil cartea va fi una din categoria plăceri vinovate.

Revenind la festival, atmosfera a fost foarte colorată de publicul foarte divers, de la puștoaice îmbrăcate rock la doamne care păreau pregătite de o festivitate de premiere, toți cititorii care au umplut primul etaj din Epic Bar aveau aceeași energie și aceeași iubire pentru cărți și pentru literatură care m-a făcut să-mi amintesc toate motivele pentru care iubesc să particip la evenimente dedicate nouă, celor care citim. Deși cititul l-am considerat întotdeauna ceva solitar, plăcerea lecturii e, dimpotrivă, ceva ce aș vrea să împărtășesc cu toată lumea (de asta scriu pe blog, de fapt) și aceste evenimente mă fac să mă simt cu adevărat parte a unei comunități superbe.

De aceea, vă invit și pe voi să participați cât de des puteți la orice tip de târg de carte, lansare, întâlnire cu autori, club de lectură etc. Și dacă vedeți că nu există sau nu se organizează în orașul vostru, organizați-le voi. Sigur o librărie sau bibliotecă din zonă va fi încântată să vă găzduiască și așa veți putea descoperi câțiva cititori împătimiți alături de care să puteți discuta despre cărțile voastre preferate!