Evenimente: AntareSFest 2017

antaresfest.jpg

Weekend-ul trecut s-a desfășurat la Brașov prima ediție a AntareSFest, un festival dedicat iubitorilor de literatură SF, Fantasy și Horror. Pe scurt, comparativ cu RomCon-ul, cred că a venit mai multă lume, discuțiile mi s-au părut mai bine alese, dar au fost câteva probleme de organizare care sper să fie îmbunătățite la edițiile viitoare.

O să încep cu partea negativă. Deja li s-a spus celor de la Antares că programul a fost prea încărcat, cred că nu e nevoie să repet și eu. Totuși, recomand modelul folosit anul acesta la Final Frontier, pentru că dintre toate, mi s-a părut cel mai eficient: pauze de 10-15 minute prevăzute în program. Astfel, discuțiile care se lungesc dau mai greu peste cap programul, iar publicul nu obosește prea repede, având pauze de țigară, cafea și orice mai e nevoie.

Mai departe, deși Hotelul Capitol este un loc aflat foarte în centru, sălile puse la dispoziție n-au pus deloc în valoare evenimentul. Sala de la parter mi s-a părut bine ascunsă de publicul „de pe stradă”, iar standurile de la etaj chiar mai greu de găsit de cineva neavizat (în ciuda indicatoarelor AntareSFest). În plus, sala de la etaj găzduia și standurile și o parte din discuții și în lipsa unui microfon funcțional (care n-a lipsit din vina lor, dar s-a întâmplat) a dus la multe momente pline de o rumoare nedorită. Știu din puțina experiență ca voluntar la FF că e greu de găsit un loc potrivit cu un astfel de festival, dar cred că la Brașov e loc de mult mai bine.

În rest, numai de bine :) Cum spuneam, a fost mai multă lume la Brașov, așa că am avut ocazia să revăd oameni dragi, alături de care m-am simțit minunat. De data asta, din exterior n-am mai părut chiar un grup închis, ci o gașcă de oameni pasionați. Și chiar am văzut câteva fețe noi prin public (poate fani sau poate aspiranți la titlul de autori?). Nu câte mi-aș fi dorit, dar a fost un început bun.

Discuțiile mi-au plăcut în general, mai ales pentru că mi s-au părut foarte deschise. Oamenii chiar și-ar fi dorit un dialog cu publicul, pe care l-au căpătat de cele mai multe ori. Și n-am mai auzit oameni vorbind doar de dragul de a-și auzi vocea. A fost cumva altă atitudine, una primitoare, care mie mi-a plăcut mult (și care, probabil, e motivul pentru care lucrurile au arătat altfel privite din exterior).

A avut și Blogosfera SF&F un panel care, zic eu, a mers bine. Publicul ne-a pus întrebări și ne-a dat idei și ca după orice festival, am plecat acasă cu semințele unor viitoare proiecte, din care vedem ce se va concretiza ;) În plus, am plecat acasă și cu un premiu oferit de clubul Antares proiectului Blogosfea SF&F pentru „merite deosebite în promovarea literaturii SF&F”, premiu pentru care le mulțumim. E o senzație minunată să fii apreciat pentru ceea ce faci de plăcere!

 
2017-09-09 22.52.52.jpg
 

Dacă tot am adus vorba despre premii, sistemul de votare de la AntareSFest mi s-a părut cel mai bun de până acum. Premiile reflectă clar preferințele celor prezenți (sau pe ale celor care au plătit taxa de înscriere fără să participe, era și asta o posibilitate), nominalizate fiind toate romanele și volumele SF&F apărute în 2016. Votul electronic era clar și simplu de folosit, așa că nu cred că de data asta vor mai apărea cârcotași care să afirme că premiile s-au dat pe nedrept.

În concluzie, m-am simțit minunat. Mi-a plăcut atmosfera deschisă și primitoare, am revăzut prieteni vechi, am avut ocazia să aflu lucruri noi în cadrul discuțiilor formale, dar și informale și, în ciuda problemelor justificabile la o primă ediție, eu cred că a fost un AntareSFest reușit și abia aștept ediția viitoare!

Dar n-aș vrea să închei fără să le recomand să participe la astfel de evenimente tuturor autorilor de SF&F care fie se află la început de drum, fiind proaspăt debutați online sau pe hârtie, fie au niște proze bine ascunse la sertar. Știu că 3 zile în alt oraș presupun o cheltuială, dar pentru relațiile pe care vi le veți face, merită nespus. Știu că noi, românii, avem fobie de ideea de „pile”, însă e mult mai natural să vă gândiți la aceste festivaluri ca la niște ocazii de a face „networking”. Pentru că exact despre asta e vorba!

Ai ocazia să stai de vorbă cu autori și cu editori, să afli de la ei cum au reușit sau ce ar trebui să faci ca să poți ajunge să publici acolo unde îți dorești. Ai ocazia să afli cum funcționează lumea SF&F din România ca să-ți poți calibra așteptările după realitate. Ai ocazii peste ocazii să cunoști oamenii de la care vei afla cum stau lucrurile de fapt. Și asta mi se pare că merită câteva sute de lei pentru un weekend, pentru că dacă tu nu vei investi în tine, de ce ar face-o altcineva?