Despre cărți: un sfat pentru debutanți

the end.jpg

Mi se întâmplă deseori să văd prin grupuri de Facebook persoane care vor să-și publice romanele de debut, așa că vor să afle detalii despre cum ar trebui să procedeze mai departe. Ceea ce e trist e că răspunsurile care vin de la autori deja publicați trădează faptul că respectivii nu sunt nici ei înșiși la curent cu multe dintre adevărurile pieței de carte.

Bineînțeles, nu e o constatare universal valabilă, dar o dată cu apariția a din ce în ce mai multor edituri care tipăresc romanele tinerilor români, a devenit foarte ușor să îți transformi manuscrisul în carte publicată. Problema este că apoi apar nemulțumirile, în momentul în care descoperi că așteptările tale nu se potrivesc cu realitatea.

De aceea, personal, consider că al doilea lucru pe care orice autor îl are de făcut (primul fiind să scrie bine) este să se documenteze. Mult.

În era Internetului, e extrem de ușor să stai de vorbă cu orice scriitor pe care îl admiri sau de la care vrei să înveți, iar respectivul va fi, de cele mai multe ori, încântat să-ți povestească propria lui experiență. Aflând direct de la sursă cum stau lucrurile, îți poți seta așteptările așa cum ar trebui și poți în același timp să înveți din greșelile altora.

Și tocmai pentru că e atât de ușor să capeți toate informațiile de care ai nevoie stând de vorbă cu scriitori care au reușit deja, mi s-a părut ciudat faptul că la cele patru ediții din primăvară ale Serilor Nautilus, n-am văzut scriitori români prin public.

Pe scurt, Serile Nautilus sunt o serie de interviuri cu autori străini publicați în România în colecția omonimă a editurii Nemira. Interviurile se desfășoară prin Skype și le oferă posibilitatea fanilor să afle răspunsuri la întrebări pe care, de cele mai multe ori, le pot transmite înaintea evenimentului pe pagina de Facebook Nemira, urmând ca în cadrul Serii Nautilus, Ana Nicolau să discute pe baza lor cu autorul intervievat. De asemenea, mai mereu a rămas timp și pentru una sau două întrebări din public, așadar fiecare dintre cei prezenți a avut ocazia să știe mai multe despre scriitorul lunii.

Eu am reușit să particip doar la trei din cele patru ediții, dar de fiecare dată autorul invitat a povestit puțin despre debutul său, punând mereu accent pe etapa de informare. Robin Hobb, spre exemplu, a povestit că și-a ales pseudonimul deoarece a observat că în librării, autorii al căror nume de familie începea cu H erau la nivelul ochilor pe rafturi. John Scalzi a povestit că a scris ficțiune militară deoarece asta se vindea masiv la vremea respectivă.

Și exemple mai sunt, însă concluzia e simplă: unul dintre cele mai importante lucruri pe care orice autor ar trebui să le facă, mai ales înainte de debut, e să afle cât mai multe despre piața de carte. Și ce metodă mai bună decât a sta de vorbă direct cu scriitori deja publicați?

 
 

Prin urmare, sper ca luni, 18 septembrie, de la ora 19:00, să văd cât mai mulți aspiranți la titlul de autor prin publicul evenimentului din Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Și cine știe, poate peste ani, unul dintre debutanții lansați în colecția Nautilus va fi chiar unul dintre cei prezenți.