Jurnal: IP Workshop 2017

E al treilea an la rând în care timp de două săptămâni trag chiulul de la rutina cotidiană ca să particip la IP Workshop, o școală de vară care are loc la Târgu Mureș și își propune să ofere cursuri din domeniul IT pentru elevi și studenți.

În primul an, am participat ca student, ulterior ca organizator, dar experiența per total e aceeași: am simțit de fiecare dată un profund sentiment de apartenență.

Ideea taberei e simplă: există câteva cursuri (diferă de la an la an în funcție de cine poate veni să le țină și de nivelul celor care se înscriu), la finalul cărora participanții creează un proiect/prototip de produs, pe care apoi îl prezintă în fața tuturor. Anul acesta am complicat puțin lucrurile, formând echipe de elevi și studenți de la mai multe cursuri, care să creeze împreună un proiect mai mare. Oricum, ideea e că în două săptămâni, înveți destule despre un anumit subiect încât să poți crea chiar tu ceva funcțional.

Și pentru că e totuși o tabără, seara avem concursuri și activități pentru echipe (echipele neavând legături cu cursurile sau cu proiectele, le formăm noi astfel încât șansele ca membrii unei echipe să se fi cunoscut dinainte să fie cât mai mici, astfel încât toată lumea să aibă ocazia să cunoască oameni noi și să lucreze alături de ei). Probele variază de la deja-clasicele runde de Just Dance la lucruri mai ieșite din comun, cum e proba de baschet... cu verze. Și avem și câteva excursii, diferite de la an la an.

Dacă vreți să aflați mai multe, tabăra are un blog pe care am scris chiar eu anul acesta, povestind pe scurt ce s-a întâmplat în fiecare zi. Ca un rezumat, în două săptămâni înveți lucruri noi și practice, pe care apoi ai ocazia să le aplici și să le vezi funcționând, ba chiar conlucrând cu elemente create de alții, înveți să lucrezi în echipă cu oameni pe care nu-i cunoșteai dinainte și te distrezi la probe nebunești. Capeți și puțină responsabilitate pentru propria cameră după prima „razie” în care ești obligat să aerisești și să duci gunoiul, dar indiferent dacă vii ca organizator sau participant, ajungi să cunoști oameni noi și faini. Pe unii dintre cei mai buni și apropiați prieteni ai mei i-am cunoscut în această tabără.

Pe lângă toate astea, mai e sentimentul de apartenență despre care vorbeam, pentru că organizatorii sunt o mână de oameni care își donează timpul și nu numai, uneori chiar luându-și concediu ca să vină să predea două săptămâni. Și fac asta pentru că vor să-i învețe pe alții, pentru că fiecare crede în educație și în progres. Bineînțeles, răsplata e mereu mare, dar e doar emoțională: nimic nu se compară cu satisfacția de a vedea la final evoluția oamenilor cărora le-ai predat sau, în cazul participanților, cu satisfacția de a crea ceva cu mâinile tale. Și faptul că niște oameni reușesc să te facă să simți atâtea lucruri pozitive duce la crearea unei comunități.  Tocmai de aceea sunt oameni care revin ani la rândul, printre care mă bucur să mă număr.

O parte dintre participanți, în excursia de la Cluj

O parte dintre participanți, în excursia de la Cluj

La final, nu poți să nu privești în urmă și să regreți că se termină și că trebuie să revii la viața de zi cu zi, la lumea plină de interese mici și meschine. Pentru că exact asta e diferența care te marchează în aceste două săptămâni: comunitatea asta extraordinară de oameni face totul de dragul oamenilor, de dragul de a-i ajuta, de a-i învăța, de a lucra cu ei. Nimeni nu vrea de la tine altceva decât să te învețe.

Desigur, nu e totul lapte și miere, există mereu participanți dezinteresați, oameni care refuză să ia parte la probe, persoane care nu înțeleg că regulile există pentru a fi respectate și că nimeni nu le vrea răul, studenți care nu vor să încerce să lucreze la părțile grele, așa că se ascund în spatele coechipierilor, momente când în echipa de organizare apar tensiuni... Nimic nu e perfect. Dar, după fiecare ediție, balanța se înclină în favoarea aspectelor pozitive, așa că eu una plec de la IP Workshop nu numai cu bateriile pline, dar și mai bogată pentru că am învățat lucruri noi, am cunoscut oameni noi și am întărit legăturile cu cei pe care îi cunoșteam deja.

Voi ați fost vreodată într-o tabără/școală de vară? Dacă da, cum vi s-a părut și dacă nu, ați vrea să încercați?