Leapșa: 2015 review

rip 2015.jpg

De obicei, postam tradiționala leapșă-review pe 1 ianuarie, însă anul acesta am decis să mă sincronizez cu toate articolele din blogosferă care vorbesc despre anul care se încheie.

În același timp, am ales să nu mai cresc numărul de întrebări, mai ales că am observat în lepșele de anul acesta că majoritatea au sub 10 întrebări. Prin urmare, cred că 15 sunt de ajuns. Așadar, cam așa a fost anul meu, pe scurt:

1) Care este cea mai fericită amintire din anul 2015?

Anul acesta, din păcate, am reușit să ajung la munte o singură zi, când am urcat pe Cheile Turzii. Apoi am decis să nu ne întoarcem tot prin chei, ci am urcat pieptiș muntele. A fost horror, panta era imposibil de abruptă (pentru mine, pentru alții probabil n-a fost mare lucru) însă o dată ce s-a terminat urcușul, mi-am dat seama că a meritat, pentru că peisajul era incredibil. În momentul acela, m-am simțit mai vie ca niciodată, așa că rămâne amintirea mea preferată din anul acesta :)

2) Care e cel mai trist lucru care ţi s-a întâmplat în anul care s-a încheiat?

Faptul că mi-am dat seama că nu le pot face pe toate. E un răspuns ciudat, știu, dar am avut niște zile, mai ales vara asta, când am vrut să dau 110% și la proiectul la care lucram, și într-o relație aflată la început, și la citit, și pe blog, și la bazin și, peste toate astea, să fiu și prezentă acasă, petrecând timp cu familia. Și să și dorm.

În final, deși am reușit să jonglez acceptabil cu toate, tot am avut senzația că am făcut lucrurile cu jumătate de măsură. Totuși, am înțeles că nu pot face totul perfect și realizarea acestui lucru m-a cam întristat.

3) Care este cuvântul care rezumă cel mai bine anul 2015?

Început. Am avut senzația că abia anul acesta am reușit să-mi încep procesul de maturizare, am început să înțeleg cam ce presupune viața de adult. Nu pot spune că-mi place, aș prefera să mai amân responsabilitățile vreo... 60-70 de ani? Dar, ca să închei răspunsul pe un ton optimist, tot anul acesta am început și niște chestii faine.

4) Ce dorinţă ţi s-a împlinit în 2015?

Well, am avut o singură dorință pentru anul acesta, și anume să fie mai fain ca 2014. Totuși, a fost un roller-coaster, a avut perioade oribile și perioade minunate, alternând între ele, uneori chiar în cursul aceleiași zile. Însă, trăgând linie la final, a fost un an minunat, așa că da, dorința s-a împlinit.

5) Care este realizarea pe care nu vrei s-o uiţi?

M-am apucat de înot! Am învățat să înot prin copilărie, când mergeam în fiecare vară la bazin măcar două săptămâni. N-am mai fost de ani de zile, însă anul acesta mi-am reluat obiceiul și am înotat aproape trei luni, adică o parte din vară și puțin din toamnă. Și deși nu mi-am reînnoit abonamentul în ultimele luni, mi-am propus să-mi reiau obiceiul în 2016, imediat ce o să-mi permită timpul. Senzația de plutire e prea faină ca să mai las să se scurgă ani de zile până să intru iar într-un bazin.

6) Câte cărţi ai citit în 2015?

Pfff... 44, acum o citesc pe a 45-a (o să-o termin până la finalul anului). Și sunt foarte, foarte dezamăgită din cauza asta. Ținta mea pentru fiecare an este de minim 50 de cărți, ceea ce înseamnă aproape un volum pe săptămână. Până acum, am depășit acest număr în fiecare an, mai puțin acum.

Bine, nu citesc pentru a strânge un anumit număr la final de an, citesc de plăcere, însă tristețea vine din faptul că îmi place enorm să citesc și anul acesta n-am reușit s-o fac suficient. Dar sper să nu se mai repete și având în vedere cât de tare mă deranjează chestia asta, probabil anul viitor o să mă ambiționez și o să sar de 50.

7) Dintre ele, care a fost cea mai bună carte citită?

În fiecare an mă enervează întrebarea asta, dar anul acesta mi-e mai ușor pentru că am citit Hoțul cuantic, care m-a făcut să exclam încă de la primele pagini că e cea mai bună carte pe care am citit-o anul acesta. Și deși asta se întâmpla în aprilie, n-am mai exclamat asta despre nicio carte de atunci încoace. Prin urmare, Hoțul cuantic câștigă.

8) Dar autorul care te-a impresionat cel mai mult?

Dan Rădoiu. Citind atât Povestiri de la marginea realității, cât și Case cu dinți și alte povestiri semnate de el și publicate online, nu am putut să nu fiu fascinată de versatilitatea stilurilor abordate, de cât de ușor jonglează cu idei, personaje, perspective. Foarte, foarte fain!

9) Care e cel mai frumos citat pe care l-ai descoperit în 2015?

Primul care îmi vine în minte e un citat din Hoțul cuantic, cel care m-a făcut s-o numesc cartea anului, dar asta doar pentru că abia am scris despre acest roman mai sus. De fapt, citatul are mai mult o însemnătate personală, așa că, după ce m-am mai uitat puțin pe lista romanelor citite anul trecut, am ales un citat care m-a mișcat atât de tare încât am simțit nevoia unei pauze de lectură în care să-l diger:

„Uităm ușor, pentru că ne e mai comod, ca să ne protejăm de lucruri care ne dor foarte tare și care altfel ne-ar sparge din interior în mii de bucăți. Care altfel ne-ar distruge într-o clipă, fără să fim pregătiți. De aceea îmi place mie să dorm. În somn poți să te recompui pe tine, cel spart, dar fără să te deranjeze când te trezești și ai uitat ce ai făcut din tine.” - © Alexandru Voicescu - Malad - Editura Herg Benet

10) Care carte citită în 2015 ţi-a displăcut/te-a dezamăgit cel mai tare?

Magicienii de Lev Grossman. M-a deranjat puțin stilul, care mi s-a părut foarte distant, ca și cum naratorului nu i-ar fi păsat cu adevărat de nimic. Dar aș fi putut trece peste asta dacă romanul nu mi s-ar fi părut o combinație nereușită între Harry Potter și Cronicile din Narnia.

Și chiar dacă în primul caz, similaritățile cu Harry Potter nu sunt deranjate, pentru că autorul își aduce propria originalitate în amestec, în cazul al doilea, Filory = Narnia + funcția de replace din Word. Aslan nu e leu, e doi berbeci, dar cu un rol identic. În tărâmul de tranziție dintre lumi nu sunt bălți, sunt fântâni, dar funcționează la fel. În acel tărâm nu se ajunge cu inele, ci cu nasturi, dar în rest, nu e nicio diferență. Și aș putea continua până la epuizare, dar n-are sens.

Oricum, pentru un iubitor al Cronicilor din Narnia, am fost dezamăgită, mai ales că speram că povestea se îndreaptă într-o anumită direcție, că vrea să dea o lecție (cu care nici măcar nu eram de acord, dar avea un sens), dar finalul dărâmă până și asta... Și totuși, chiar dacă am fost atât de nemulțumită, am să-mi iau volumul 2 și am să-l citesc, pentru că a existat ceva la carte, un je ne sais quoi care să mă determine să-i acord seriei o a doua șansa.

11) Care este cel mai bun film pe care l-ai văzut în 2015?

Nu vreau să aleg între Ex-Machina și Marțianul, dar pe primul l-am văzut de două ori în mai puțin de o lună, atât de mult mi-a plăcut. Și e cu roboți, ceea ce bate puțin planeta Marte. Dar doar puțin, la naiba, Matt Damon a fost genial în filmul lui...

12) Care este cea mai frumoasă melodie pe care ai descoperit-o în 2015?

Știu, știu, cântecul e din 2014... Eu l-am descoperit anul acesta și are o însemnătate foarte specială. Cine știe, cunoaște ;) Bine, probabil cine știe nu va citi acest articol prea curând (sau niciodată), dar tot iubesc melodia asta :)

 
 

13) Regreţi ceva ce (nu) s-a întâmplat în 2015?

Că n-am învățat încă să spun „nu”, acel „nu” adevărat, spus cu convingere. Și că motivul pentru care nu știu să spun acel „nu” este că încă mi-e teamă că voi rata oportunități și am să regret mai târziu. Presupun că am descoperit că am mai puțin curaj decât credeam, așa că anul viitor voi încerca să mai lucrez la capitolul ăsta & grow a pair.

14) Ce ai învăţat din experienţa adunată în anul care s-a încheiat?

Că nu le pot face pe toate și că nu pot spune nu? Nu, de fapt am învățat că uneori, trebuie doar să închizi ochii, să sari în gol și apoi să-i deschizi și să te bucuri de zbor. Pentru că, într-un fel foarte metaforic, viața e ca în desenele animate: dacă nu crezi că o să cazi, poți merge prin aer. Sau, cel puțin, așa îmi place mie să văd lucrurile.

15) Scrie o dorinţă pentru anul 2016.

Pe lângă tot ce am menționat mai sus, cum ar fi să citesc mai mult sau să învăț să am mai mult curaj, o dorință pe bune, una adevărată, este ca într-o zi, nu știu când și oricum nu contează când, să mă sui într-un tren și să merg într-un oraș în care n-am mai fost până acum și să-l vizitez pur și simplu. Poate, în funcție de finanțe, chiar să pot sta o noapte acolo, ca să-mi pot alege un oraș aflat ceva mai departe de București, dar oricum, vreau să-mi găsesc o zi nebună în care să cumpăr un bilet de tren și să merg undeva, nu contează unde.


Invit pe toată lumea să preia această listă de întrebări, dar în mod deosebit voi nominaliza câțiva bloggeri: Leontina, Veronica, Pufuleț, Răzvan, Andreea, Sara, Diana.

Și, nu în ultimul rând: La mulți ani tuturor!