RomCon 2015 - ziua I

Vă amintiți când erați mici și urma o excursie cu clasa? Pe atunci, eu una abia puteam adormi cu o seară înainte, iar în dimineața plecării, deși nu sunt deloc o persoană matinală, eram plină de energie. A mai trecut nişte timp de atunci şi deşi entuziasmul a rămas acelaşi, acum oboseala îşi face simțită prezența mult mai uşor. Totuşi, ieri dimineață, când am pornit spre Suceava pentru a lua parte la RomCon (convenția anuala a fandomului SF&F) mă simțeam exact ca un copil gata să plece în aventură.

 
event-romcon-2015.jpg
 

Drumul a fost lung (pentru mine, e prima dată când ajung atât de departe în nordul țării), dar am stat de vorbă ore în şir despre vrute şi nevrute cu restul fanilor SF din mașină, aşa că am simțit că timpul zboară. Și imediat ce am ajuns, am intrat direct în pâine: ne-am luat ecusoanele în primire, am salutat oamenii cunoscuți, am dat mâna cu cei pe care îi ştiam doar online şi am început să urmărim conferințele din program.

Pentru că n-am ajuns chiar la timp, am ratat şi deschiderea, şi conferința domnului Mircea Opriță, dar am prins vernisajul unor expoziții de picturi cu temă SF şi am rămas nu doar uimită, dar şi foarte impresionată de câteva tablouri în fața cărora am stat minute bune.

 
event-romcon-2015-tablou.jpg
 

Imediat după vernisaj au avut loc câteva lansări de carte. Editura Tritonic a prezentat seria Dincolo de moarte a Adinei Speteanu, ocazie cu care am aflat în premieră detalii despre volumul 4, care va apărea toamna aceasta la Gaudeamus şi care va încheia seria. Adina ne-a promis o despărțire dificilă, mai ales că unele personaje principale o să moară. Rămâne de văzut care vor fi acelea.

Tot atunci, cei de la Tritonic au vorbit și despre romanele Vraciul de pe norul interior de Lucian Dragoş Bogdan şi Atavic de Liviu Surugiu. Cele două romane au fost finaliste ale premiului RomCon de anul acesta, la categoria Cel mai bun roman, iar duminică vom afla câştigătorul.

În continuare, Doina Roman a lansat cele două volume ale seriei Pragul şi apoi au fost lansate nişte volume de eseuri scrise de Ciprian Iulian Şoptică. A urmat o cină puțin cam sărată pentru gusturile mele, dar a fost stinsă cu destulă băutură, pentru că din vorbă în vorbă, am ajuns să stăm la discuții pâna la trei dimineața.

Concluziile mele după prima zi? În primul rând, oamenii trebuie să învețe să nu mai citească de pe foi. Indiferent dacă ai 5 ani sau 50, în momentul în care ai de prezentat un roman, trebuie să poți să spui măcar două fraze din capul tău. Dacă vii la o lansare şi-mi citeşti trei pagini în care îmi explici în cuvinte de peste 20 de litere ce "cultîncap" e autorul, m-ai pierdut imediat.

De asemenea, mi s-a confirmat faptul că partea sociala a oricărei convenții are loc nu în pauzele dintre conferințe, ci la berea de după şi că având în vedere că acolo au loc discuțiile adevărate, tot acolo se stabilesc şi lucrurile importante.

Aşadar, să înceapă ziua a doua de RomCon!!

Notă: Articolul e scris integral de pe telefon. E prima dată când fac asta, e interesant, dar nu se compară cu a scrie de pe un laptop. Tocmai de asta nu are poze, o să le adaug de acasă. Între timp, o să postez pe facebook fotografii în timp real.