De citit: Furnicile de Bernard Werber

Nu v-am mai recomandat o carte de ceva timp și mi se făcuse dor, așa că atunci când am văzut coperțile noi din colecția Nautilus de la Nemira mi-am zis că acum e momentul. Și deși în noile „hăinuțe” se vor îmbrăca trei cărți ale căror descrieri sună foarte, foarte bine, eu am ales să vă vorbesc despre Furnicile pentru că îmi place enorm subiectul.

coperta-furnicile.jpg

Descriere:

În timp ce citiți aceste rânduri, pe planetă se nasc șapte sute de milioane de furnici. Această comunitate imensă are orașele ei, ierarhiile ei, coloniile ei, precum și o limba proprie, sclavii, mercenarii sau armele ei. Iar forța lor este uriașă.

Atunci când descinde în casa moștenită de la un unchi entomolog, Jonathan Wells știe că o sa dea piept cu armata furnicilor. Cititorii îl însoțesc în monstruoasa și palpitanta lume a acestor ființe infraterestre, într-un SF în care suspansul și groaza se întâlnesc în fiecare pagină. Știința și imaginația se dezvăluie într-un roman fără termen de comparație.

„Furnicile sunt animale subestimate din cauza taliei lor. Am vrut sa le redau noblețea și titlul de cea dintâi specie animala terestra ca număr, vechime și ocupare a teritoriului” —   Bernard Werber

Foarte mulți se gândesc la omuleți verzi cu antenuțe și puști laser atunci când aud de SF și adevărul e că extratereștrii și contactul cu civilizațiile străine sunt unele din cele mai importante teme ale literaturii de acest gen. Însă ceea ce mi se pare mie cel mai atractiv la acest tip de literatură este faptul că reușește uneori să prezinte o situație pe care am fi considerat-o banală drept ceva excepțional și reușește asta schimbând pur și simplu punctul de vedere din care e văzută situația aceea.

Exact asta face Bernard Werber în romanul său: ia un mușuroi de furnici dintr-un parc oarecare și prezintă lumea din interiorul său, dar și lumea noastră, văzută de la nivelul unei banale furnici. Doar că furnica nu e chiar banală și nici protagoniștii umani nu sunt ceea ce vă așteptați. Iar intersectarea lumii noastre cu cea străină din proverbiala curte din spate are ca rezultat o aventură care o să vă schimbe complet modul în care priviți micile lucrătoare.

Recomand cartea din toată inima și abia aștept târgul de carte din weekend unde o să-mi pun gheruțele pe ea, dar și pe Hoțul cuantic sau Robopocalipsa :)