Leapșa: 2014 review

rip 2014.jpg

E al treilea an la rând în care aleg să fac o sinteză a anului care tocmai s-a încheiat sub forma unei lepșe, așa că se poate spune că a devenit un fel de tradiție. Așadar, anul acesta avem 14 întrebări, plus clasicul bonus:

1) Care este cea mai fericită amintire din anul 2014?

Ziua de 11 iulie 2014, când am participat la decernarea premiilor Vladimir Colin. A fost una din zilele în care am avut ocazia să cunosc niște oameni faini, dar mai mult ca oricând, mi s-au oferit niște oportunități în acea zi și încrederea mea în mine și în ceea ce fac din ipostaza de blogger a atins niște cote astronomice.

2) Care e cel mai trist lucru care ţi s-a întâmplat anul trecut?

Ăă... faptul că trebuie să stau să mă gândesc la asta e un semn bun, nu? Cred că cel mai trist lucru a fost faptul că în prima jumătate a anului trecut am avut atât de puțin timp pentru mine pe plan personal încât primele luni din 2014 sunt un fel de ceață, am mari dubii cu privire la ce am făcut (pe lângă facultate) în tot acel timp. Oh, well, am recuperat din plin în restul anului :)

3) Care este cuvântul care rezumă cel mai bine anul care abia s-a încheiat?

Evoluție sau creștere sau ceva pe-acolo pentru că dacă mă gândesc cine eram la începutul anului și cine sunt acum, văd cu ochiul liber diferența, ceea ce mă bucură enorm pentru că îmi place cine am devenit.

4) Ce dorinţă ţi s-a împlinit anul trecut?

Numai una? Am o listă întreagă de lucruri pe care mi le doream și care au devenit realitate, în foarte multe cazuri fiind implicată și o doză serioasă de noroc. Cel mai încântată cred că sunt de faptul că am reușit să stau de vorbă cu câțiva oameni pe care chiar îmi doream să-i cunosc (sau mai bine zis ca ei să mă cunoască) suficient cât să avem niște conversații memorabile.

5) Care este realizarea pe care nu vrei s-o uiţi?

Din nou ar fi multe de spus aici, dar sunt foarte mândră de faptul că acum un an abia începeam să scriu cu diacritice și blestemam tastatura de cel puțin cinci ori pe minut, pe când acum mi-a cam intrat în reflex. Nu scriu fără să mă uit la tastatură (nu făceam asta nici înainte oricum), dar acum le găsesc la fel de repede cum găsesc orice altă literă!

6) Câte cărţi ai citit anul trecut?

Fix 60. Mai puțin ca în alți ani, dar suficient de mult cât să mă simt confortabil.

7) Care a fost cea mai bună carte citită în 2014?

Mda, de ce naibii nu modific eu întrebarea asta? Acum doi ani am putut alege una, anul trecut a trebuit să numesc două, anul ăsta vor fi trei. N-are sens să-mi motivez alegerile, fiind vorba de la creme de la creme din punctul meu de vedere, criteriile nu mai țin de poveste, stil, idei, etc. ci strict de sentimentele mele despre aceste cărți. Știți cum se spune, că „nu e nimic personal”? Aici e exact pe dos, e foarte, foarte personal:

8) Dar autorul care te-a impresionat cel mai mult?

De obicei îmi plăcea să profit de întrebarea asta ca să mai strecor o parte din cărțile care mi-au plăcut, pentru că oricâte enumăr la punctul de mai sus, nu sunt de-ajuns. Dar de data asta trebuie să-l nominalizez pe Stanislaw Lem, pentru că încă am mari dificultăți în a accepta că Golem 14 e scris de o ființă umană și că nu povestește niște întâmplări adevărate.

9) Care e cel mai frumos citat pe care l-ai descoperit anul trecut?

Ca să trișez puțin, nu e un singur citat, ci o combinație de două citate, despre care am povestit mai multe aici.

awesome-quotes.JPG

Și dacă ar fi să joc cinstit și să aleg un singur citat, ar fi acesta:

„Se uită în jur, căutând locul în care să sape o ieșire, să slăbească fortăreața de beton-armat, să se facă auzit. Își lipi palmele de zidurile surpate și începu să tragă și să împingă, să mute și să măture, să ridice și să arunce. În jurul lui se lăsa noaptea, dar el nu știa, nu vedea, nu simțea, el săpa și lupta cu molozul, neobosit, om.” - Flavius Ardelean - Bizaroproze - Editura Herg Benet

10) Care carte citită anul trecut ţi-a displăcut/te-a dezamăgit cel mai tare?

Îmi place faptul că, uitându-mă printre cărțile citite anul trecut, am găsit foarte puține care să mi se fi părut doar „ok”. Majoritatea chiar mi-au plăcut mult și asta înseamnă că încep să descopăr ce îmi place cu adevărat și că încep să-mi dau seama mai repede ce nu e genul meu, la timp ca să evit acele cărți. Tocmai de aceea nu voi nominaliza o carte care mi-a displăcut, ci una care m-a dezamăgit: Abatorul cinci. Mă așteptam de la o „carte-cult” să mă miște măcar puțin. N-a reușit să-mi clintească un milimetru de suflet.

11) Care este cel mai bun film pe care l-ai văzut în 2014?

Lucy. Are o premiză complet eronată, dar ce face cu ea mi-a plăcut enorm. În plus, a fost un film cu punct culminant adevărat, ceea ce n-am mai văzut de mult. Loved it :)

12) Care este cea mai frumoasă melodie pe care ai descoperit-o în 2014?

Tot Josh Groban e highlight-ul acestui an, cu o melodie superbă pe care am descoperit-o acum câteva săptămâni:

 
 

13) Regreţi ceva de anul trecut?

S-a ivit la un moment dat o oportunitate interesantă despre care am crezut atunci că fusese o glumă, așa că am depășit momentul, dar încep să mă întreb dacă era sau nu serioasă. Dacă ar fi fost, mi-ar fi plăcut să profit de ea, dar acum cred ar fi fost doar o experiență plăcută, pentru că era doar un mic pas pe un drum care pentru mine nu duce nicăieri.

14) Ce ai învăţat din experienţa adunată în anul care s-a încheiat?

Să am curajul să vorbesc, să spun ceea ce cred indiferent cum mi se pare că sună, pentru că dacă în spatele cuvintelor e sinceritate, o să se simtă. Mă refer aici la curajul de a le spune oamenilor pe care îi admir ce cred, eu de obicei nu făceam asta pentru că mi se părea că sună pupincurist. Acum știu că nu e cazul :)

Bonus: 15) Scrie o dorinţă pentru anul 2015.

Oricât de răsuflat ar suna, îmi doresc ca anul care vine să fie cel puțin la fel de bun ca 2014, pentru că 2014 a fost awesome din atât de multe puncte de vedere. Ca să fie și ceva concret, îmi doresc să reușesc să rămân afară din carapacea în care mi-am petrecut anii trecuți, pentru că e frumos afară :)

Invit pe toată lumea să preia această listă de întrebări, dar în mod deosebit voi nominaliza câțiva bloggeri: Leontina, Veronica, Pufuleț, Răzvan, Corina, Sara, Anca.