Leapșa: Back to school

Tocmai am primit această leapșă de la Andreea și m-am distrat foarte bine citind-o. Motivele pentru care am râs sunt două și sunt incredibil de egoiste și chiar puțin răutăcioase: eu mai am aproape o lună întreagă de vacanță și eu am scăpat de o grămadă de materii pe care le înduram în liceu deși nu-mi plăceau și nu mi se păreau utile. Ca dovadă, am uitat toată chimia pe care mă chinuiam s-o memorez în liceu. Și mare parte din puțina geografie pe care am știut-o vreodată.

Oricum, aș vrea să mă simt vinovată că mă bucură aceste lucruri meschine, dar nu-mi iese :D Tocmai de aceea, mă bucur să rememorez materiile de care am scăpat pentru totdeauna și a le asocia unor cărți mi se pare o idee foarte interesantă.

leapsa-back-to-school.png

Reguli:

  1. Încorporați imaginea tag-ului în postarea voastră.

  2. Dați tag-ul mai departe.

  3. Nu menționați aceleași cărți de două ori.

  4. Postați link-ul cu leapșa completată pe blogul Padeniye, mai exact aici.

Leapșa:

1. Română: Luați cartea preferată de anul acesta și deschideți-o la pagina 100, alineatul al treilea. Scrieți mai jos ceea ce se află acolo, menționând de unde ați luat fragmentul.

„– Foarte adevărat, dar au fost instruiți de noi. Cunoșterea pe care o au asupra instrumentelor lor este pur empirică și se încred orbește în mascarada care le înconjoară.”

Fragmentul face parte dintr-un dialog între membrii Fundației despre preoții pe care i-au trimis să readucă tehnologia pierdută planetelor înconjurătoare. Chiar dacă n-ați citit Fundația, gândiți-vă puțin la asta: pe o planetă pe care oamenii au uitat ce este energia nucleară și s-au întors la motoarele cu aburi, cum trebuie să arate un ser care vindecă orice formă de cancer? Nu ar fi un leac miraculos? Și ce metodă mai bună de a-i convinge să aibă încredere în acel leac miraculos, dacă nu religia?

2. Geografie: Ați citit anul acesta (sau în decursul a doi ani) vreo carte cu o copertă verde, sau care să aibă pe ea ceva legat de natură? Dacă da, puneți o fotografie cu ea.

3. Istorie: Vă plac biografiile sau cărțile care tratează ceva din istorie? Care este ultima carte pe care ați citit-o, care să urmărească astfel de subiecte?

Nu pot să spun că nu-mi plac, dar dacă am de ales între un roman care să prezinte o lume imaginată și un roman istoric/biografic, îl aleg pe primul. Prefer să văd imaginația unui autor la lucru nu doar în privința personajelor și a poveștii, dar chiar și în privința cadrului în care ea se desfășoară.

Cred că singura serie istorică pe care am citit-o a fost seria Cavalerii de Ioan Dan, care se petrece în timpul lui Mihai Viteazul. Am citit-o cu secole în urmă (de fapt, au trecut vreo 6 ani, ceea ce pare o eternitate) și deși sunt aproape sigură că personajele acelea au fost inventate, refuz să mă asigur că am dreptate pentru că există în mine un copil care vrea să creadă că acei oameni au fost reali.

4. Sport: Să faci sport este un lucru benefic corpului, te împrospătează și-ți dă o stare fresh după; în ciuda faptului că ești obosit de mori, tot te vei simți mai bine. Ce carte fresh, ușor de citit, ați lecturat, și care v-a plăcut?

Ingredientele iubirii de Nicolas Barreau. Pentru că a fost o carte ușoară, simpatică și pentru că deși a fost ancorată în lumea noastră, a prezentat partea mea preferată din ea: universul cărților, de la edituri la librari și la autori.

5.Matematică: Chiar dacă matematica nu este o materie agreată de multă lume, tot trebuie să o faci, chiar dacă durează mai mult timp să o înțelegi. La ce carte ți-ar fi foarte greu să renunți, pentru a învăța?

Depinde foarte mult de materia la care ar trebui să învăț, pentru că sunt unele cursuri pe care n-aș vrea să le învăț vreodată și aș prefera să citesc orice altceva în locul lor. Și chiar și dacă e vorba de o materie agreabilă, nu prea îmi place să mă întrerup din citit decât ca să mănânc sau să dorm (de mâncare mai uit uneori, dacă îmi place cartea). Tocmai de aceea evit, să încep un roman dacă știu că am de învățat o zi sau două. Ca regulă generală, dacă am început ceva scris de Asimov, Clarke sau GRR Martin, n-o să mă opresc pentru nimic în lume.

6. Desen: Să desenezi, să pictezi, a fost mereu o activitate care te relaxa în timpul generalei, dar chiar și în liceu pentru unii. Culorile îți dădeau imaginație, așa că: Ce copertă a unei cărți o urăști din tot sufletul, și ai vrea să o schimbi, dacă ai avea ocazia?

Acum vreo doi-trei ani, aș fi răspuns că detest coperțile hardcover ale seriei Cântec de Gheață și Foc, dar între timp m-am obișnuit cu ele, plus că noua ediție paperback arată destul de bine, așa că am depășit momentul. În rest, coperți care să mă deranjeze au mai fost cele de la seria Prima Lege a lui Abercrombie, pentru că mi se păreau prea violente pentru conținutul lor. Totuși, după ce am citit volumul 3 al seriei, m-am răzgândit oarecum.

Dar cum în rest nu am avut parte de coperte care să-mi displacă, cred că o să optez pentru cele ale seriei Prima Lege. Dacă ar fi să le schimb, le-aș înlocui cu unele realizate de Tudor Popa pentru că ale lui sunt mereu superbe și se potrivesc perfect cu conținutul cărților.

7. Biologie: Tuturor ne plac animalele, și nu cred că există cineva care să nu iubească un animal, oricât de drăguț sau înspăimântător ar fi el. Postați mai jos o imagine a unei cărți în care apar astfel de vietăți.

Animalele mele preferate sunt vulturii, așa că animalele mele preferate din literatură sunt vulturii uriași din Stăpânul inelelor. Totuși, nu am citit cărțile, am văzut doar filmele, așa că o să aleg ceva ce am citit:

 
coperta-harry-potter-3.jpg
 

Pentru că Hedwig. Și pentru că Buckbeak.

8. Engleză: Mulți cititori au în bibliotecă literatură internațională, așa că presupun că printre sumedeniile de cărți, se strecoară și un autor preferat. Ce scriitor american sau englez vă place cel mai mult? Descrieți-i ideile în trei cuvinte, sau modul de-a scrie.

Nu am un autor preferat, am o listă. Și toți cei de pe listă care nu sunt români sunt americani sau englezi. Așa că răspunsul meu nu se va referi la preferințe, ci voi alege un autor pe care l-am descoperit acum câțiva ani și pe care îl citesc acum: Robert J. Sawyer. Mi-a plăcut enorm Alegerea lui Hobson pentru că printr-o poveste ușor de citit și de urmărit ridica probleme extrem de spinoase cum ar fi identitatea și ce anume îl face pe un om să fie așa cum e.

Pe scurt, ideea e că un om (Hobson) își copiază creierul pe calculator, în trei exemplare: din unul șterge părțile care au legătură cu a avea un corp, astfel încât el să simuleze viața după moarte, din celălalt șterge tot ce are legătură cu teama de moarte pentru a simula o persoană nemuritoare, iar al treilea rămâne așa cum e, pentru a fi exemplarul de control. Cei trei primesc acces la internet ca să nu se plictisească... însă au loc niște crime dubioase legate de Hobson, așa că devine evident că unul dintre trei e criminalul. Când veți afla cine e de fapt și care au fost motivele sale, your mind will be blown. Sau cel puțin asta am pățit eu.

Acum am început să citesc Programatorul divin de același autor, și din primele pagini, pare interesant :)

9. Muzică: Să asculți muzică este ceva relaxant, care te face să zâmbești, iar cea împletită cu cititul este cu atât mai bună. Aveți vreo carte care să vă fi făcut să cântați (la figurat) de fericire, atunci când ați terminat-o? Sau o melodie care să o fi descoperit în vreo carte?

Bine, e momentul mărturisirilor jenante. Am citit toată seria Twilight și mi-a plăcut. Aveam 14-15 ani, deci nu asta e partea jenantă. Partea despre care nu sunt deosebit de mândră este faptul că deși am întâlnit mențiuni ale unor melodii printr-o grămadă de cărți, singura melodie pe care am ascultat-o pentru că citisem despre ea a fost Clar de lună a lui Debussy, pentru că e menționată de vreo duzină de ori în Twilight. Nu pot spune despre mine că ascult muzică clasică, dar melodia asta o ascult ori de câte ori vreau să ascult muzică fără versuri care mă distragă.

10. Dorință: Sunt ferm convinsă că există o carte pe care vă doriți foarte mult să puneți mâna. Care este aceea și de ce vreți atât de mult să o citiți?

The Winds of Winter - George RR Martin. Știu că nu e publicată încă, știu că nici măcar nu se vehiculează vreo dată de lansare, dar abia aștept cartea asta. Aș fi putut alege una din multele cărți de pe piață pe care încă nu le am, dar am atâtea cărți necitite în casă încât mă simt prost dacă spun că vreau altele. E ca și cum aș recunoaște că romanele pe care le am îmi plac mai puțin decât cele pe care nu le am, dar le vreau, ceea ce nu e adevărat. Așa că alegerea mea este volumul 6 al seriei ASoIaF pe care de-abia aștept să-l citesc pe îndelete în prima vară de după ce apare :)

Acestea au fost cele 10 întrebări pentru un an școlar de nota 10 :) Leapșa merge mai departe la: Cory's Bookfrenzy, Dependenta de ciocolată, Everything and anything, Goldypedia, In Love With Books, Fantasy Books, Lumea imaginară, Lissa's Corner, Meduza blândă, Răzvan's bookshelf, Recenzii Beletristică, Smile now...die later.