Concurs: Salvează o carte

O dată cu anunțul primei cărți despre care vom discuta la Dezbaterile Paladin, mi-am reamintit cât de mult mi-a plăcut romanul lui Ray Bradbury, dar și faptul că mi s-a părut o carte pe care ar trebui s-o citească toată lumea. Și asta cât mai repede, cât încă se mai poate schimba ceva în societate. Tocmai de aceea, cu sprijinul editurii Paladin, voi oferi romanul unui cititor al blogului.

Iată despre ce e vorba, pe scurt, în Fahrenheit 451:

coperta-fahrenheit-451-2.jpg

O poveste tulburătoare şi poetică, „Fahrenheit 451” este o parabolă a unei societăţi în care valorile pe care le cunoaştem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul şi legiferează arderea cărţilor. Cetăţenii acestei lumi distopice trăiesc într-o indiferenţă indusă de droguri şi de mass-media.

Unul dintre ei este Guy Montag. El are o sarcină simplă: trebuie să dea foc tuturor cărţilor şi caselor în care acestea sunt ascunse. Îi place meseria pe care-o practică de zece ani, simte că-şi face pe deplin datoria şi nu are niciodată îndoieli... până în momentul în care o adolescentă îi povesteşte despre un trecut în care oamenilor nu le era teamă.

La fel de proaspăt şi parcă mai relevant acum, la peste o jumătate de secol de la apariţie, acest roman-cult reuşeşte performanţa de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului şi un best-seller.

Acum o să vă provoc să vă imaginați că și în lumea noastră, cărțile ar fi scoase în afara legii și pompierii ar începe să ne ardă bibliotecile. Însă aveți posibilitatea să salvați o carte, una singură (fără să trișați salvând un e-reader plin, ok?). Nu vă cer să alegeți cartea preferată, știu cât de greu e să alegi una singură. Vă provoc mai degrabă să alegeți o carte care să vă ajute să rezistați în noua societate în care cultura înseamnă emisiuni de genul celor „mondene” de astăzi. Alegeți o carte care să vă redea speranța, care să vă reîncarce mental astfel încât să puteți face față unei astfel de lumi.

Dacă ați ales, lăsați-mi un comentariu la această postare în care precizați:

  • o adresă de e-mail validă

  • numele contului cu care urmăriți blogul printr-una din rețelele sociale (Facebook/Twitter/Google+/GFC/Bloglovin') sau specificați dacă îl urmăriți prin e-mail

  • cartea pe care ați ales s-o salvați de flăcări

  • opțional: dați share concursului printr-o rețea de socializare.

Concursul se încheie pe 31 august, ora 23:59, rezultatele urmând să fie afișate a doua zi pe blog. Mult succes tuturor!