LecTura de Vacanță - cărți în aer liber

Ieri, în parcul Izvor din București, cei de la Rock FM au organizat un colțișor special pentru iubitorii de carte. Evenimentul s-a numit LecTura de Vacanță, iar povestea lui am aflat-o de pe pliantele lor. Și mi s-a părut că ar trebui împărtășită:

„Bine te-am găsit la LecTura de Vacanță!

Povestea a început la sfârșitul anului 2003, odată cu lansarea campaniei „Rebel cu cauză”, unde am promis că vom susține până în pânzele albe cea mai votată cauză propusă de ascultătorii noștri.

Timp de patru săptămâni au fost propuse 735 de cauze, iar juriul a ales-o câștigătoare pe cea care a adunat nu mai puțin de 1500 de susținători: „Lectura este o formă a fericirii, ultima la care vom renunța”.

Este lectura o formă a fericirii? Din moment ce ai venit la prima noastră inițiativă, „LecTura de vacanță”, înseamnă că știi răspunsul. Dar, să-ți spunem un secret: faptul că te afli aici citind aceste rânduri te face părtaș la încurajarea lecturii și susținător al ideii de a lua atitudine dacă vrem să facem o schimbare în țara noastră.

Din păcate, nu toți cei din jurul tău știu cât de fericiți îi pot face cărțile. Prezența ta astăzi reprezintă un punct de plecare de a readuce lectura în rândul obiceiurilor tinerilor și nu numai. Promovează lectura ori de câte ori ai ocazia: postează pe Facebook, scrie pe blog, povestește-le prietenilor despre ultimele cărți citite și ia-i cu tine în librării. Dragostea pentru citit nu este un lucru care poate fi predat, dar poate fi insuflat de cei din jur și descoperit apoi prin propriile experiențe cu magia cărților.

Sperăm să scrii în continuare povestea alături de noi. Acum este abia începutul.

Cu drag,

Echipa Rock FM”

Adevărul e că am aflat despre inițiativa lor de a promova lectura „până în pânzele albe” abia ieri, când am citit pliantul. Eu mersesem din alte motive, unul dintre acestea fiind faptul că exista posibilitatea schimbului de cărți și aveam câteva romane la care eram dispusă să renunț dacă găseam ceva care să-mi facă cu ochiul. Având în vedere că am plecat de acolo cu volumul Dune: Casa Atreides, primul volum din Trilogia Preludiului, eu zic că am făcut o afacere bună :)

Al doilea motiv este că evenimentul era o ocazie perfectă de a citi în parc. N-am făcut asta niciodată până acum, pentru că locul meu preferat pentru citit este la mine în pat, unde e liniște și unde pot să stau cât de comod vreau. Însă de la începutul verii încoace, tot aud că e fain să citești în aer liber, așa că mi-am zis să încerc, mai ales că aveam și un cadru organizat. Faptul că gestul meu a însemnat un pas înainte pentru promovarea lecturii a fost un binemeritat plus :)

 
event-lecTura-colaj.JPG
 

Atmosfera în zona de citit a fost foarte plăcută. Organizarea a fost perfectă la acest capitol: rogojine cu perne și bean-bags așezate la umbră, loc și cărți pentru toți doritorii (pe lângă schimbul de cărți, aveau și o bibliotecă), muzică bună pe fundal (suficient de încet cât să nu deranjeze pe nimeni), citate drăguțe agățate în copaci... Spațiul ideal pentru citit!

Cât despre experiența de a citi în parc, mi s-a părut interesantă. În mod clar, aerul e de departe mult mai curat: am stat câteva ore bune acolo și mirosul de iarbă proaspătă și de... prospețime iese în evidență de la început și până la final. Reversul medaliei, însă, sunt furnicile. Nu știu cum e să stai pe iarbă în alte parcuri, dar aici am văzut armate întregi de furnici (am o mare problemă cu insectele). Interesant, însă, e faptul că după câtva pagini, am uitat complet de ele. Și cum azi nu sunt roșie nicăieri, înseamnă că am scăpat fără mușcături din întreaga experiență :)

Însă marea diferență între cititul în spații închise și cel în aer liber este sunetul. Nu vreau să spun că în parc e prea multă gălăgie, pentru că nu e, dar nu e nici liniștea din casă. Nu știu, senzația e că aerul e mai vioi (nu știu câtă logică are asta, dar cam acesta e sentimentul), așa că părerea mea e că lectura în parc se potrivește doar cărților foarte alerte, cum sunt cele de aventuri sau cele din genul Mystery & Thriller.

Concluzia? Acțiunea celor de la Rock FM a fost ireproșabilă. Cât despre cititul în parc, ei bine, n-o să ies zilnic ca să citesc, dar am să încep să mai citesc și în aer liber din când în când, când cartea o cere, pentru că e o senzație plăcută. Dacă vreți să încercați și voi, parcuri sunt peste tot :))

Dar dacă aveți nevoie să fiți împinși de la spate, precum subsemnata, „LecTura de vacanță” o să se organizeze în aceasta vară și în Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Pitesti, Craiova, Timisoara, Iasi, Mamaia. Pentru datele exacte și parcurile în care va avea loc, găsiți detalii pe site-ul Rock FM.