Gata cu scuzele!

confort-zone.jpg

Imaginea asta din dreapta textului aberat de mine circulă de mult timp pe Internet. Și deși e recomandat să nu ai încredere în toate chestiile care circulă online, poza asta sintetizează mecanismul prin care cred eu că funcționează viața. Cel puțin în cazul meu, e un adevăr verificat și răsverificat. I have found the magic.

Pentru mine, zona mea de confort presupune ca oamenii să stea cât mai departe de ea, dacă nu-i cunosc. Nu mă consider o persoană sociabilă, nu intru ușor în vorbă cu lumea (de fapt, nu o fac deloc, alții intră în vorbă cu mine).

Funcționez pe bază de bârlog și chestia asta e valabilă și azi, deși a trecut mai bine de un an de când am descoperit magia și de când încerc în mod activ să ies din zona mea de confort cât mai des. Dar pas cu pas, descopăr că am început să depășesc momentul. Am început să merg singură în locuri în care nu cunosc pe nimeni dinainte. Am început să initiez și eu dialoguri. Și totul a plecat de la cel mai solitar hobby din lume: cititul.

Am norocul să locuiesc în București. Aici se întâmplă cel mai des tot felul de chestii, și printre ele s-a numărat și un Club de Lectură. Șansele să conving vreun prieten să vină cu mine au fost zero barat din start. Bine, recunosc, n-am plonjat 100% cu capul înainte. Cunoșteam pe cineva cu care am mers la prima ediție, dar toate discuțiile dintre noi fuseseră online și cred că suntem cu toții de acord că chatul și statul de vorbă nu sunt același lucru. Oricum, acolo am descoperit oameni cu care am multe în comun. Deși nu îi cunoșteam dinainte, i-am descoperit pe parcurs. Acum, fiecare lună în care nu pot ajunge la Club e una în care le simt enorm lipsa.

Unde vreau să ajung cu toate astea? Ideea e că eu vă tot bat la cap cu toate evenimentele astea (nu doar Clubul, dar și cenacluri, lansări, târguri de carte, lecturi publice, orice chestie literară) pentru că presupun că și pentru voi cititul e un hobby și pentru că toate aceste evenimente sunt ocazii perfecte de a cunoaște alți oameni cu care aveți ceva în comun. De a-i cunoaște pe bune, pe viu. Poate nu pare mult, dar e magic. Însă deseori mă întristez citind comentarii ale persoanelor care nu au posibilitatea de a participa la astfel de evenimente pentru că nu se organizează în orașele lor.

Ei bine, tocmai de aceea, imediat ce am citit articolul despre Caravana Culturală pe blogul Nemira, m-am gândit că e momentul ca și alții să aibă ocazia mea (și că e rândul meu să nu pot participa pentru că nu se organizează în orașul meu). Pe scurt, iată ce și-a propus Caravana:

„Vara asta filmele și cărțile vin la tine! Lasă-te furat de lumea fascinanta a culturii, chiar la tine în oraș, cu Caravana Culturala, un proiect marca Inspire. Pe data de 9 Iulie începe prima Caravana Culturala de film și carte din România, un eveniment care se va desfășura în 19 orașe mici și mijlocii din România și care, timp de doua zile consecutive, va aduce mai aproape de familia ta artiștii, autorii și titlurile preferate.”

Lista datelor și orașelor, plus alte detalii găsiți pe pagina lor de Facebook. Așadar, dacă orașul vostru se numără printre cele 19, atunci e momentul să descoperiți și voi magia! Nu mă credeți, mergeți și aflați pe pielea voastră!