Cartea de pe plajă #2: O piatră pe cer (Imperiul #1)

Recenziile care sunt cel mai greu de scris sunt cele pentru romanele pe care le iubesc. Vreau să scriu despre fiecare element în parte, dar nu vreau să dau spoilere, nici să mă lungesc. Vreau să pun în cuvinte fiecare din zecile sau sutele de sentimente trăite de-a lungul lecturii și nu pot pentru că nu există cuvinte.

De fapt, vreau pur și simplu să am câte un exemplar din respectiva carte pentru fiecare ființă umană de pe Pământ, ca să pot să merg la fiecare și să-i vâr cartea sub nas, vorbind despre cât e de minunată până când rămân fără voce și chiar și atunci, vreau să folosesc orice mijloace rămase ca să conving lumea că acea carte trebuie citită.

Și trebuie să iau senzația asta și s-o pun într-un articol. Mult noroc mie -_-

Povestea:

Joseph Schwartz face un pas peste o păpușă uitată pe stradă, fără să știe că în cealaltă parte a orașului Chicago, întâmplarea face ca un tânăr laborant să amestece exact proporțiile ideale de substanțe care pot produce destulă energie cât să mute materia pe axa timpului.

Astfel, Schwartz ridică piciorul în Chicago-ul anului 1949 și îl pune jos în apropiere de Chica-ul anului 827 al Erei Galactice. Fără să știe câți ani s-au scurs, pământeanul descoperă că planeta sa este doar una dintre multele existente în Imperiul Galactic, și chiar una dintre cele aflate foarte jos în ierarhie.

Însă Pământul încă este deosebit dintr-un punct de vedere: este singura planetă radioactivă pe care există viață. Tocmai de aceea, doctorul în arheologie Bel Arvardan face o vizită pe bătrâna planetă. Dar radioactivitatea nu e singurul lucru deosebit la pământeni, mult mai îngrijorătoare fiind credința lor fanatică în ipoteza că Terra ar fi leagănul civilizației omenești și că Imperiul trebuie înfânt, astfel încât Pământul să-și reia locul de lider al umanității.

Și deși au mai existat revolte, de data asta, planul pământenilor ar putea într-adevăr să ducă la moartea oamenilor din întreaga Galaxie...

Părerea mea:

Nu citesc de mult timp și n-am citit multe cărți, dar chiar și așa, am găsit câteva romane care m-au impresionat atât de mult, încât mi-e foarte greu să scriu despre ele. Sunt cărțile ale căror recenzii mi se par slabe, foarte slabe, uneori chiar cele pe care le-am scris vreodată. În plus, din această categorie a romanelor pe care le-aș vârî sub nasul oricui știe să citească, cărțile lui Asimov sunt o categorie aparte.

Prima carte SF pe care am citit-o vreodată nu a fost scrisă de el. Am găsit în alte romane idei ceva mai faine ca ale lui, personaje mai bine conturate, stiluri de scriere mai bune din punct de vedere literar (sau cel puțin așa mi s-a părut mie, n-am studii în domeniu…) Pe scurt, e loc de mai bine. Dar. Există un mare dar: Asimov e genul de autor care te convinge să te apuci de citit SF. Pentru mine, e simplu: dacă nu-ți place nicio carte de-a lui Asimov, nu cred că-ți va plăcea vreodată SF-ul în general. Din punctul meu de vedere, cărțile lui sunt nici mai mult nici mai puțin decât un gateway drug, genul de proză ușoară, dar fascinantă, care te face să vrei mai mult și să nu te mai oprești vreodată din citit.

O piatră pe cer este, dacă nu mă înșel, primul său roman SF publicat și în același timp, primul roman din seria Imperiul, serie care are loc în viitorul îndepărtat, la mult timp după ce omenirea a colonizat spațiul și planetele s-au organizat într-un Imperiu Galactic cu capitala pe Trantor. Și tocmai pentru că între momentul în care a fost scrisă cartea și momentul în care loc acțiunea se scurg mii de ani, mi se pare că a vedea viitorul prin ochii unui pământean care a călătorit în timp e metoda ideală de a păși în lumea incredibilă pe care Asimov o crează și o extinde pe parcursul tuturor romanelor sale.

Trăind experiențele lui Joseph Schwartz, ești lovit încă de la început de ideea că în tot timpul scurs între acum și atunci, omenirea nu numai că a reușit să uite faptul că s-a extins pornind de pe Pământ. Ba mai mult, faptul că oamenii au apărut pe o singură planetă e considerat o teorie improbabilă și adepții ei sunt priviți ca niște paria ai lumii științifice.

Povestea din acest volum e destul de simplă și mi se pare extrem de bine rezumată chiar de către Asimov, prin vocea unuia dintre personaje:

„Noi trei, de unii singuri, am descoperit o imensă conspirație împotriva omenirii. Tot singuri l-am prins pe conducătorul conspiratorilor și l-am adus la judecată. Ca într-un film, în care eroii atotbiruitori apar exact la timpul potrivit. De obicei acesta e finalul. Numai că, în cazul nostru, acțiunea a continuat, iar noi am constatat că nu ne crede nimeni. Asta nu se întâmplă în filme, nu?”

E exact cum spuneam mai sus, o poveste ușoară, dar care te intrigă suficient cât să vrei s-o urmărești. Pe de altă parte, decorul... lumea pe care o creează Asimov este exact viitorul pe care îl doresc întregii omeniri. Da, ca și Schwartz, regret că Pământul a decăzut și a fost uitat, regret că omenirea și-a îngropat originile și trecutul în groapa adâncă a ignoranței, dar viitorul omenirii ca întreg, independent de planeta de origine, e extrem, extrem de luminos și în același timp, are suficiente zone întunecate încât să existe aventuri minunate, intrigi politice superbe, oameni de care să te atașezi... pe scurt, viața nu e deloc plictisitoare, omenirea e încă faină, dar multe din visele noastre de acum ar deveni realitate dacă lucrurile ar decurge așa cum și-a imaginat Asimov.

Și, dincolo de toate astea, romanul te lasă cu o întrebare care să te roadă mult, mult timp de-acum înainte: dacă în viitor omenirea va uita de unde a plecat, atunci câte lucruri pe care le știau oamenii din Antichitate despre istoria lor au fost uitate pentru totdeauna în secolele scurse?

PS: Aș fi vrut să închei cu acea întrebare, dar mi-am recitit recenzia și normal că aș fi vrut să fie mult, mult mai convingătoare, așadar o să închei cu un exercițiu de imaginație: imaginați-vă că sunt lângă voi cu un megafon, prin care strig o singură frază: CITIȚI ASIMOV!