„Șezi blând și citește o carte” - Bookfest 2014

Știu că Bookfest-ul s-a terminat de aproape 2 săptămâni, dar am vrut să aștept totuși să se termine și sesiunea, ca să pot să am tot timpul din lume să scriu acest articol. Nu de alta, dar un târg de carte așa fain merită un articol pe măsură. Deși nu cred că o să-mi iasă unul, pentru că mi se pare foarte dificil să pun în cuvinte atmosfera extraordinară, but I'll do my best :)

event-bookfest-2014.JPG

Lăsând atâta timp să treacă de la târg și până acum, am putut să văd părerile altora care au participat și sunt destui oameni cărora vreau să le transmit un mic-micuț mesaj: Guys, târgurile de carte nu sunt despre reduceri de 475.000%, ok? Foarte multă lume s-a plâns că deși prețurile de la Bookfest erau mai mici decât în librăriile fizice, în librăriile online ar fi fost mai ieftin.

Unu, online trebuie să plătești și transportul (mai puțin la libris.ro care asigură livrare gratuită), deci hai să nu comparăm atât de repede prețurile cărților.

Doi, pentru edituri, din știu eu, Bookfest-ul e cel mai scump târg. Având intrare gratuită, taxa pentru spațiu e mai mare. În plus, târgul fiind la sfârșitul lui mai, vânzările sunt mici pentru că lumea e preocupată să aibă bani de concediu, nu să-și cumpere cărți. Așa că e normal ca editurile participante să încerce să-și scoată banii investiți.

Trei, într-o librărie online n-o să găsești alți cititori pe care să-i vezi alegându-și cărțile. Eu când vedeam pe cineva luând o carte care îmi place, îmi venea să mă duc să-l felicit pentru gusturi. Sau când vedeam pe cineva cu vreo pungă de la o editură faină, rânjeam prostește. E un sentiment plăcut să fii înconjurat de oameni cărora le plac aceleași lucruri, te simți mai puțin extraterestru.

Și cea mai importantă chestie: Arătați-mi și mie o lansare de carte într-o librărie online -_-

Nu mă înțelegeți greșit, iubesc librăriile online. Jumătate din cărțile mele sunt cumpărate de pe net, vânez reducerile masive ca un uliu... dar cealaltă jumătate din cărți mi le iau de la târguri pentru că atunci când cumperi de acolo, te asiguri că vei găsi editura aceea la târg și anul următor. Ceea ce înseamnă și alte lansări :)

Pentru că asta e partea cea mai frumoasă la un târg de carte, șansa să asculți un om vorbind despre munca lui, despre procesul creativ. Unii chiar citesc câteva rânduri, ceea ce e foarte fain. Și, la sfârșit, îți semnează cartea și îți mulțumesc. Ei ție. Oamenii aceia excepționali care reușesc să-și imagineze cele mai fantastice și frumoase lumi și apoi își dau silința să pună poveștile acelor lumi pe hârtie pentru ca noi, cititorii, să putem călători în locuri incredibile, uneori imposibile, oamenii aceștia pe care eu una îi pun pe un piedestal, îți mulțumesc. Ei ție.

Pentru că îți place să citești. Pentru că ai ales să citești cărțile lor. Pentru că ai venit. Pentru că exiști. Și cel mai fain sentiment din lume e atunci când oamenii aceștia incredibili ți-au reținut numele. Știu că exiști nu doar ca o entitate cititoare de cărți. Ai un nume, ai o identitate. Sentimentul ăsta e mai presus de orice reducere de pe lumea asta. Sentimentul ăsta e tot ce ai nevoie ca să cumperi o carte la preț întreg numai ca să poți să mergi să ți-o semneze.

Știu că am mai zis asta de triliarde de ori. Știu că v-am zis mereu să mergeți și voi la lansări. Ei bine, anul acesta am văzut puțin mai mulți oameni strânși în jurul autorilor și asta mă bucură enorm. Pentru că oamenii aceia merită să știe că munca le e recunoscută. Așa că o să continui să vă spun cât de minunate sunt lansările și o să continui să vă spun că nu trebuie să mă credeți, trebuie să vedeți pe pielea voastră.

V-aș înșira acum câte ceva despre fiecare lansare la care am participat, dar ar dura prea mult, așa că o să vă povestesc atunci când fac recenzia cărților. (Ce sentiment minunat, să ai timp să citești și să și promiți recenzii...)

Revenind la subiectul Bookfest, târgul a fost frumos. Am fost vineri și sâmbătă și, spre surprinderea mea, n-a mai fost îmbulzeală. Știu că asta nu e neapărat un lucru bun, dar e plăcut să te poți mișca fără să te simți ca la metrou la Dristor când ajung mai multe trenuri simultan și tu ești în tunelul dintre peroane, simțindu-te ca o veritabilă sardină.

Excepția de la spațiul aerisit din târg este, ca de obicei, standul editurii RAO, care are prostul obicei de a-și baricada standul, lăsând doar o intrare minusculă. Înțeleg că la orice târg se fură cărți (și mi se pare foarte urât), dar editura asta și așa are niște prețuri mari (după părerea mea, prea mari comparativ cu ceea ce oferă. Cărțile lor mi se par la fel din punct de vedere calitativ cu ale altor edituri, care oferă la rândul lor același număr de pagini, scris la fel de mare, tradus din aceeași limbă, dar mult mai ieftin.) Și practica asta de a baricada standul creează mereu o îmbulzeală neplăcută înăuntru. În rest, aveai loc destul să admiri orice carte îți dorea inimioara!

semn-de-carte.JPG

Pe lângă lansări, ceva interesant și inedit a fost ocazia de a lua acasă cărți absolut gratuit. La standul Art erau cei de la cartepedia.ro, care ofereau o carte la alegere din colecția Nobel în schimbul unor date de contact. De asemenea, lângă standul Litera erau Cărțile pe față, unde am întâlnit unii dintre oamenii frumoși despre care vă spuneam pe facebook. În schimbul unui book selfie pus ca poză de profil pe facebook, puteai păstra cartea cu care ai făcut poza.

În plus, acolo am primit cel mai fain semn de carte pe care l-am văzut vreodată (cel din poza din stânga). Cărțile pe față e o campanie care încurajează lectura prin metode care mai de care mai inventive și originale , așa că vă recomand să le urmăriți pagina de facebook.

Singurul lucru pe care l-am vrut de la Bookfest și pe care nu l-am putut lua a fost un tricou precum cel pe care îl aveau voluntarii, care avea pe spate exact textul din titlul articolului. Oricum, mă gândesc serios să-mi fac eu unul cu „Șezi blând și citește o carte”, dar scris pe față. În rest, Bookfest-ul fost exact pauza de la sesiune de care aveam nevoie. Bineînțeles, am spart tot bugetul pe care îl plănuisem, ceva pe deasupra, și a mai contribuit și mama, așa că în final, mersul la târg a echivalat cu o ședință de ridicare de greutăți la sală :)