Leapșa: Happy Bookaholic

leapsa-happy-bookaholic.JPG

Adică leapșa fericiților dependenți de cărți, dar în engleză sună ca și cum nu avem nevoie de un grup de sprijin unde să ne ridicăm pe rând și să spunem ceva de genul „Eu sunt Georgiana și sunt dependentă de cărți”.

Bine, avem grupuri din astea, dar le zicem cluburi de lectură și niciunul din noi nu va recunoaște vreodată că are o problemă. Mai ales că dependența noastră e faină: nu face rău nimănui, nici măcar nouă. Ba din contră, ne stimulează creierașul. Deci we are awesome people și vă trimit un high-five virtual tuturor :)

Ok, nu știu ce e cu mine azi, dar m-am trezit incredibil de bine-dispusă și tocmai de asta mi s-a făcut chef de o leapșa. Și am găsit simpatică de doar 10 întrebări pe blogul Books and Stuff. Așadar, să vedem ce are subsemnata bookaholică de spus în apărarea ei :))

1. Ce iubeşti cel mai mult atunci când cumperi cărţi noi?

Cumpăr o carte atunci când cred sincer că povestea o să-mi placă, așadar iubesc sentimentul că mă așteaptă o aventură departe de realitate, dar iubesc și speranța că voi găsi o idee, un citat, un personaj sau un element incredibil în poveste.

Ca să fac o paralelă, atunci când îmi cumpăr o carte nouă e ca și cum am făcut rost de o hartă a comorii și pe lângă sentimentul iminentei călătorii care mă așteaptă, călătorie care știu că o să-mi placă, există și dorința de a găsi efectiv comoara, speranța că acea comoară va fi acolo și va fi pe măsura așteptărilor.

2. Cât de des îţi cumperi cărţi noi?

Cât de des pot. Fie la târguri de carte, fie când prind reduceri online, orice scuză e bună ca să aduc cărți noi în casă. Singurele restricții sunt cele financiare, normal, și probabil tata ar fi încântat dacă aș spune că am și o restricție de spațiu, dar de fapt, nu am așa ceva :))

De fapt, până nu îngrop toată casa în cărți, nu cred că spațiul va fi vreodată o problemă :))

3. Librării sau magazine online?

Aproximativ jumătate din cărțile mele le-am cumpărat online, pentru că mi-e mai ușor să urmăresc promoțiile pe net și recunosc că, de multe ori, online prețurile sunt mai mici decât în librării. Din păcate, cealaltă jumătate de cărți nu o cumpăr din librării, ci de la târguri de carte și lansări.

Singurele librării în care am intrat în ultimii ani sunt cele ale editurilor, de unde îmi ridic comenzile online, dar și cele unde se organizează o lansare. Și, desigur, cele din malluri, unde stau atunci când trebuie să aștept pe cineva sau am niște timp de pierdut, deoarece pe lângă atmosfera care îmi place, acolo am ocazia să mai descopăr niște titluri care mi-au scăpat în mediul online... dar de obicei nu cumpăr nimic de acolo. (Urât, știu și îmi pare rău)

4. Ai o librărie preferată?

Libris.ro, pentru că au prețuri excelente și transport gratuit prin curier. Plus că, spre deosebire de alte librării online, când intru pe site-ul lor nu sunt asaltată de oferte și pop-up-uri pe care trebuie să stau să le închid.

5. Faci precomenzi?

Făceam atunci când nu mai aveam răbdare să citesc o anumită carte, dar acum nu mai am atât de mult timp ca înainte, așa că și dacă aș precomanda un roman, nu înseamnă că aș avea și timp să-l citesc. Și decât să stea pe raft și să se uite urât la mine (da, cărțile mele necitite au ochi cu care se uită urât. Sau și mai rău, unele au ochi de cățeluș cu care îmi frâng inima. Ce, ale voastre nu au?!), prefer să-l cumpăr după ce apare.

6. Ai o limită lunară când vine vorba de cumpărat cărţi?

Da. Dacă știu că urmează un târg de carte, cu o lună, poate chiar două înainte, încerc să nu mai cumpăr nimic, ca să pot să sparg toți banii la târg. Altfel, limita e limita banilor de buzunar (din care nu îmi iau numai cărți, mai ies și eu în oraș & stuff).

7. Ai interdicţii la cumpărat cărţi? (book buying bans)

Ha-ha. Nici gând. Cumpăr orice vreau, oricând vreau (dacă am bani). Singura interdicție pe care mi-am pus-o de la un timp e să nu dau mai mult de 10-15 lei pe o carte despre care sunt sigură că o voi citi în maximum 5 ore și nu voi rămâne cu mai nimic după aceea. Mi se trage de la „Jurnalele Vampirilor” și „Cercul secret” faza asta, pentru că n-am dat decât vreo 10 lei /volum, și acum regret că am chiar și un leu, pentru că nu mi se pare că meritau.

Așa că de atunci sunt mai selectivă. Însă îmi plac și cărțile „ușoare”, pentru că uneori am nevoie de o pauză, dar nu vreau să mă opresc din citit. Nu știu dacă are vreun sens, dar în capul meu e destul de logic :))

8. Cât de lung este wishlist-ul tău?

Infinit. Întotdeauna vor exista cărți faine pe care încă nu le-am citit și pe care vreau să le citesc. Problema e că timpul e finit și e puțin. Momentan am un turn întreg de cărți de la Bookfest care mă așteaptă, așa că nu pot spune că îmi mai doresc alte cărți vara asta, dar dacă văd mâine o ofertă la vreo carte pe care n-o am și o vreau, o să-o cumpăr.

9. 3 cărţi din wishlist pe care vrei să le cumperi în momentul ăsta.

The Winds of Winter presupun că nu se pune pentru că încă nu e scrisă, deci să vedem... Immortaliy Inc de Robert Sheckley, pe care imediat ce îmi intră niște bani pe card, o să mi-o iau fără discuție. Epic. Legende fantasy pentru că nu cred că am mai citit o antologie de fantasy până acum și din descriere, asta pare un must. Și ultima, dar nu cea din urmă, Ghidul autostopistului galactic, despre care am înțeles că e o carte amuzantă pentru că are multe jocuri de cuvinte, așa că mă gândesc să mi-o iau în engleză.

10. Cine doreşti să mai facă acest tag?

Oricine vrea, dar o să și nominalizez câteva bloguri: Cărți și ciocolată, Cori's Bookfrenzy, Dependenta de ciocolată, Dreams Have Wings, Everything and anything, Goldypedia, Padeniye, Răzvan's Bookshelf.