Snobism literar

Cred că am să subintitulez acest articol „Hai să nu aruncăm cu noroi”.

Printr-un dar divin (literalmente) numit sărbătoarea de Paște, am făcut și eu rost de câteva zile libere și m-am apucat să mai citesc ce au mai scris alții prin blogosfera de carte cât timp am tras eu chiulul. Spre surpriza mea, ori nu urmăresc eu ce trebuie (habar n-am care bloggeri mai sunt „pe val” și care au renunțat de tot), ori lumea s-a întors cu fundul în sus.

Eu m-am apucat de bloggăreală după ce am descoperit că există și alte cărți decât cele de la școală, cărți care îmi spun mie personal ceva. Și nu numai că am voie să am propria mea opinie despre acele cărți, dar am voie s-o trâmbițez public. And nobody can do anything about it! Asta era interesant prin blogosferă, toată lumea putea să aibă o părere, fie ea și diferită. Și atâta timp cât nimeni nu dădea cu noroi, toată lumea putea trăi în pace.

Acum, însă, văd că lucrurile s-au schimbat. Acum, dacă ai sărit de vreo 16 ani, literatura Young Adult nu numai că nu mai e cool, dar trebuie ponegrită. Acum, oricine citește o carte cu vampiri e un fraier cu gusturi proaste de care trebuie să ne fie milă. Acum și distopiile sunt toate la fel, deci nașpa.

 
nu-judeca-dupa-coperta.JPG
 

Dar ceea ce mi se pare absolut ipocrit este faptul că toți recunosc că și ei și-au început pasiunea pentru lectură cu aceleași cărți pe care le privesc cu dispreț acum! Dar scuza e că ei erau mici și proști și „Nu care cumva să faceți la fel, uite, vă recomand eu chestiile astea care îmi plac acum, care sunt în mod categoric de calitate!” Și dacă peste doi ani n-o să-ți mai placă, o să arunci iar cu noroi? -_-

În primul rând, YA-ul e scris pentru tineri. Dacă ai depășit vârsta, s-ar putea să nu-ți mai placă. Ceea ce nu înseamnă că sunt proaste, ci doar că a venit momentul să treci la altceva. De asemenea, înseamnă că ar trebui să-i lași și pe alții să descopere singuri când nu le mai place și când sunt ei pregătiți să treacă la altceva. Oricine ridică o carte de pe raft și o citește pentru că vrea are dreptul să se poată simți bine în compania altor cititori, nu să fie condamnat pentru gusturile sale. Exact asta făceau profii de română pe care i-am detestat cu toții, dacă vom face și noi la fel, n-o să mai citească nimeni nimic niciodată.

În al doilea rând, șmecheria cu literatura și cu arta în general e că trebuie să îți placă ție. E normal să te intereseze și părerea altora (fie ea avizată sau dimpotrivă, neavizată, dar sinceră - pe a doua cred că nu doar eu o prefer „mulțumită” educației românești). Normal că o să urmezi uneori recomandările altora. Dar în definitiv, singura părere care contează e a ta.

Deci ai voie să nu-ți mai placă un gen, dar alții au dreptul să le placă acel gen. Ai dreptul să le recomanzi altora ceea ce-ți place acum și ai dreptul să nu mai recomanzi ceva ce ți se părea genial cu doi ani în urmă. Dar nu te apuca să spui că genul ăla e de fapt o prostie și că regreți că ți-a luat atâta timp ca să înțelegi asta. Dacă ai avea din nou 16 ani, ți-ar plăcea din nou și, culmea, s-ar putea ca la 16 ani, ceea e acum ți se pare ok să ți se fi părut aiurea.

Așa că hai să ne revenim și să lăsăm lumea să citească ce vrea, când vrea, din orice motive. Hai să avem cu toții păreri oricât de diferite, dar hai să nu ne apucăm să desființăm genuri întregi pentru că nu ne mai plac nouă. Fiecare gen are cărțile lui geniale și rateurile lui și doar pentru că unor oameni le place Twilight nu înseamnă că trebuie să-i facem să se simtă prost. Deși cred că trebuia să folosesc persoana I, nu a III-a, pentru că și mie îmi place Twilight. Îi recunosc toate defectele, dar atunci când am citit-o m-a făcut să simt ceva, am rezonat cu povestea, ceea ce e mai mult decât pot spune despre multe alte romane considerate mult mai bune.

Așadar, eu zic că fiecare dintre voi poate să citească orice îi place, indiferent ce cred alții. Dacă pe voi lectura unei anumite cărți vă face fericiți, atunci ați citit o carte bună. Ar trebui să fie un criteriu suficient pentru voi, și e categoric suficient pentru mine.