1 martie... Whaaaat?!

jurnal.JPG

Există foarte puține sărbători „tradiționale” care îmi plac. Dintre ele, fix două au obiceiuri pe care le respect nu pentru că „așa cere tradiția”, ci pentru că mi se par cu adevarat frumoase.

Una dintre aceste sărbători e Crăciunul, pentru că înseamnă familie, căldură în miezul iernii (căldură spirituală, în mod evident), miros de brad și ornamente frumoase. Cealaltă sărbătoare este Mărțișorul, pentru că detest iarna și tot ce înseamnă ea (mai puțin Crăciunul), iar Mărțișorul mi se pare modul prin care oamenii îi zic „Cară-te!”

Tocmai de aceea, ieri m-am plimbat printre tarabele cu mărțișoare de la Muzeul Țăranului Român și de la Muzeul de Geologie, m-am bucurat de inventivitatea fără margini a oamenilor. Am văzut tot felul de chestiuțe interesante, inteligente și fără vreun rol practic. Spre exemplu, niște sticulțe goale, sigilate, pe care scria „Parfum de femeie” sau o pușculiță de lemn, în formă de carte, pe care scria „Carte de credit” sau mărțișoare în formă de carte în miniatură care se deschidea, iar pe foile dinăuntru erau scrise versuri legate de primăvară...

De asemenea, m-am bucurat atunci când am „făcut schimb” de mărțișoare cu familia. Dar deși iubesc ziua asta, am avut un mic moment de WTF?! dimineața, când mi-am dat seama că e 1 Martie. Habar n-am când a trecut timpul, habar n-am când s-a făcut deja primăvară! Nu îmi pare rău că iarna a trecut pe fast-forward, dar mi-ar plăcea ca până la vară, timpul să se miște din nou la viteza puțin mai scăzută cu care mă obișnuisem.

Din cauza ușoarei mele dezorientări temporale, vă urez cu întârziere o primăvară frumoasă și închei cu o curiozitate personală: voi ce părere aveți despre Mărțișor? Vă place sărbătoarea? Oferiți sau purtați mărțișoare?

Later edit: Pentru un plus de „originalitate” și de „imprevizibiltate” (în special pentru cei care știu de obsesia mea față de trupa Holograf), am să adaug și una dintre melodiile pe care îmi place să le ascult la fiecare început de primăvară: