Carte vs Film: Stardust (Pulbere de stele)

coperta-pulbere-de-stele-gaiman.jpg

Povestea:

Tristan trăieşte în Satul Zidului şi îşi doreşte sa călătorească. Îndrăgostit de Victoria, o conduce acasă într-o seară, doar ca să afle că tânăra urmează să accepte o altă cerere în căsătorie. Încercand s-o înduplece să-i dea o şansă, Tristan îi promite că îi va aduce steaua pe care au văzut-o amândoi căzând.

Însă steaua a căzut dincolo de zidul de lângă sat, zidul păzit de localnici care nu lasă pe nimeni să treacă dincolo. Totuşi, Tristan reuşeşte să pătrundă pe tărâmul unde legendele prind viaţă și s-o găsească pe Yvaine, steaua căzătoare, care a fost doborâtă de pe cer de un medalion pe care îl caută urmaşii Regelui din Stormhold.

În plus, o vrăjitoare e şi ea pe urmele stelei, încercând să-i fure inima pentru a rămâne veşnic tânără.

Părerea mea:

Am sentimente contradictorii legate şi de carte, şi de film. Mi-a plăcut mult stilul în care e scris romanul, dar mi-a plăcut mult mai mult povestea din film decât cea din carte. Cred că soluţia perfectă ar fi ca Neil Gaiman să rescrie Pulbere de stele, folosind întâmplările din ecranizare. Desigur, în mare, povestea filmului e destul de asemănătoare cu cea din carte, însă sunt modificate câteva scene şi personaje și este adăugată o confruntare finală mult mai impresionantă.

E posibil, totuși, ca acţiunea romanului să nu-mi fi plăcut la fel de mult pentru că văzusem filmul înainte şi mă aşteptam să gasesc aceeaşi poveste şi in carte. Însa în mod cert, indiferent în ce ordine le-aş fi descoperit, tot mi se pare inadmisibil ca piratul Shakespeare să lipsească din roman! Personajul e atât de amuzant şi e și foarte important in dezvoltarea lui Tristan, așa că nu aș fi crezut că povestea poate avea loc fără el!

De fapt, poate că diferenţa cea mai mare dintre film şi carte nu dată de șirul întâmplărilor, ci de mesajul acestora: filmul este despre un tânăr care îşi găseşte locul în lume (şi găseşte şi lumea în care îi e locul), pe când în roman mi s-a părut că Tristan se obișnuieşte imediat cu noua lume, fără să fie nevoie să se adapteze la ea. Plus că lipseşte Shakespeare!

Totuşi, romanul are şi el părţile lui bune, datorită cărora nu pot spune dacă am preferat cartea sau filmul. În primul rând, e o carte scrisă de Gaiman, care reuşeşte mereu să creeze nişte lumi extraordinare, pline de magie, ceea ce am simţit mult mai puţin vazând filmul. Și apoi, sunt mici detalii mult mai bine explicate în carte - cum ar fi, spre exemplu, lumânările babiloniene - detalii care fac lumea de dincolo de zid mult mai veridică și mai interesantă.

Tocmai de aceea cred că dacă autorul ar scrie povestea din film, ar ieşi combinaţia perfecta de acţiune, idei, personaje si lumi magice. Oricum, vi le recomand pe amândouă, dar dacă nu aţi văzut încă filmul, citiţi cartea mai întâi!

Și dacă ați citit cartea și ați văzut și filmul, atunci sunt curioasă: vouă care v-a plăcut mai mult?