Despre biblioteci

Cred ca bibliotecile publice sunt una dintre cele mai bune inventii ale omenirii. Mi-a luat ceva timp sa ajung la concluzia asta, in primul rand din cauza ca atunci cand eram mica, nu prea ma omoram dupa citit. Imi placeau basmele, ca oricarui copil, dar daca venea vorba de romanele "copilariei" pe care toata lumea zicea ca e musai sa le citesc, refuzam din principiu.

Insa am crescut, si am descoperit - o sa sune pompos, dar asta cred - ca in carti se ascunde cea mai mare comoara omenirii: imaginatia. Si o data cu aceasta certitudine care a venit treptat, insa azi e de neclintit, am descoperit si ca institutia in care poti avea mereu incredere e biblioteca.

Stiti magazinele acelea care oferta posibilitatea testarii unui produs timp de 30 de zile? Asta e trasatura pe care o iubesc cel mai mult la o biblioteca: te duci, te uiti la titluri, vezi ce te atrage, o iei acasa, o citesti si apoi te hotarasti daca o vrei sa nu in biblioteca ta personala, daca merita sa te duci la librarie si s-o cumperi sau esti convins ca n-o s-o mai citesti niciodata.

In plus, poti citi o intreaga serie fara sa astepti sa faci rost de bani ca sa cumperi toate volumele, mai ales ca in ziua de azi, toata lumea pare sa scrie serii si deseori pretul pentru toate volumele e destul de piperat. Asa, le poti imprumuta si citi ca sa-ti satisfaci curiozitatea, si apoi poti continua sa economisesti ca sa le si detii pe toate.

Dezavantaje? Unul singur: n-o sa gasesti mereu ce vrei, e posibil sa nu aiba o anume carte in acel moment. Insa nici macar nu e un dezavantaj adevarat, pentru ca daca tot esti acolo, poti cauta o alta carte sau poti alege una la intamplare, riscand... si deseori, castigand.

Voi ce parere aveti despre bibliotecile publice?