Cuvinte #7

Intr-un alt articol din seria Cuvinte, va spuneam ca rareori mi se intampla sa remarc vreun pasaj in timp ce citesc. Uite ca mi s-a intamplat din nou si a fost exact ca data trecuta: am simtit ca nu mai citesc o carte, nu ma mai pierd intr-o alta lume, nu mai calatoresc in locuri care nu exista, ci ca stau de vorba cu cineva care are pareri cu care rezonez. Sau chiar cu un prieten vechi...

De data asta, citatul care mi-a atras atentia are legatura cu vestimentatia si spune un adevar pe care, desi il stiam, nu cred ca l-as fi pus niciodata in cuvinte in modul acesta. Si tocmai de asta cred ca m-a impresionat, pentru ca desi stiam despre ce vorbeste autorul, a spus-o intr-un mod deosebit:

Coretti nu stia cum sa se imbrace. Hainele reprezantau un limbaj, iar el era un fel de balbait vestimentar, incapabil de cea mai elementara declaratie coerenta care sa-i destinda pe straini. Fosta lui sotie ii spunea ca se imbraca precum un martian si, pur si simplu, nu parea unul dintre locuitorii orasului. Lui nu-i placea s-o auda vorbind asa, pentru ca era adevarat.

© William Gibson - Chrome (povestirea Specie integrata) - Editura Fahrenheit

Voi ce credeti?