Cartea de pe plaja #2: Postasul de David Brin

coperta-postasul.jpg

Rezumat:

Al treilea razboi mondial a venit si a trecut. Omenirea a facut alegerile gresite, asa ca fiecare persoana ramasa in viata se lupta pentru supravietuire. Statele Unite sunt doar o amintire, acum fiecare e pentru el.

Gordon Kranz a reusit sa supravietuiasca timp de 16 ani, mergand dintr-o asezare in alta, sperand de fiecare daca ca un lider se va ridica si va reuni oamenii. Insa nimeni nu apare.

Intr-o zi, in urma unui atac din care abia scapa, Gordon da peste masina abandonata a unui postas, unde gaseste saci de scrisori si o uniforma si astfel, ajunge sa se dea drept reprezentantul Statelor Unite Restaurate. Dar ceea ce incepe ca o minciuna menita sa-i garanteze accesul intr-o localitate ajunge legenda care va reface legaturile dintre oameni.

My view:

Toate cartile pe care le-am citit pana acum, in care actiunea avea loc dupa "sfarsitul lumii" prezentau o noua civilizatie care incerca sa supravietuiasca, de obicei asuprind oamenii (Jocurile foamei, Divergent, Eve, si exemple mai sunt). Insa aceasta e prima carte care surprinde formarea unei noi civilizatii, care arata cum s-a ajuns de la haos la o forma oarecare de organizare.

Postasul e un roman despre un erou fara voie, care isi doreste sa fie sustinatorul unui lider, insa ajunge el insusi salvatorului unei natiuni. Curpins de indoieli, detestand deseori minciuna pe care o propaga, dorindu-si sa renunte de fiecare data cand oamenii mor in numele sau, protagonistul continua totusi sa isi asume rolul salvatorului, deoarece intelege ca oamenii au nevoie de el, de mitul lui, de minciuna lui salvatoare.

De asemenea, cartea vorbeste si despre adevarata influenta pe care o au femeile, despre felul in care ele pot schimba lumea atunci cand hotarasc sa se implice, cand isi gasesc un scop pentru care sa lupte:

Nu mai putem permite vreodata ca lupta ancestrala dintre bine si rau sa fie purtata numai si numai de barbati. Femei, trebuie sa va asumati o parte a raspunderii... si sa v-aduceti in lupta propriile talente...

© David Brin - Postasul - Editura Paladin

Daca va plac romanele post-apocaliptice pe care le-am enumerat mai sus, trebuie musai sa cititi Postasul. Si daca va plac romanele cu personaje puternice, o sa iubiti si acest roman.

Spor la citit!