The Host (Gazda) - carte vs film

 
 

De multa vreme ma tot bate gandul sa incerc sa scriu un astfel de articol, doar ca desi retin usor actiunea unei carti, am nevoie sa revad filmul ca sa pot face o comparatie. Si cum primavara trecuta n-am reusit sa ajung la cinematograf ca sa vad The Host, mi-am zis ca acum e momentul.

The story:

Pe Pamant e pace, toata lumea e fericita, multumita, buna, blanda, politicoasa... pe scurt, Terra a devenit paradisul umanitatii. Doar ca nu e meritul nostru, ci al unei rase de extraterestrii care se autointituleaza Suflete, care pun stapanire pe mintile noastre ca niste parazititi. Insa exista inca speranta, exista inca un grup de oameni care se ascund.

Melanie e una dintre ei. Credea ca ea si fratele ei Jaime sunt singurele fiinte umane ramane, pana cand il intalneste - si se indragosteste - de Jared. Impreuna, incearca sa ajunga la rudele lui Melanie, despre care ea spera sa fi supravietuit. Totusi, pe drum ea e prinsa si unul din suflete, Wanderer, pune stapanire pe mintea ei incercand sa afle unde sunt ceilalti oameni "neasimilati". Dar Melanie refuza sa dispara si reuseste s-o faca pe Wanderer sa porneasca in cautarea lui Jared si Jaime. Totusi, o data ce ii gasesc, nu sunt intampinate cu caldura la care se astepta Mel.

My view:

Cartea e ok. Nu e capodopera literaturii moderne, dar daca vrei sa citesti o carte despre sentimente umane si despre indragosteala, atunci e perfecta. Accentul e pus pe sentimente - si ale lui Mel si ale Sufletului care se indragosteste la randul ei, dar de alt tip - si de fapt intreaga carte e o poveste de dragoste.

Filmul in schimb... M-am uitat la el impreuna cu sora mea. Filmul are in jur de 125 de minute. Primele 70-80 am tacut amandoua. Pe la 70, eu m-am saturat pana in gat si am inceput sa ma plang ca e cel mai plictisitor film din lume. Restul timpului, ne-am plans una la alta ca ne moare creierul, ni se topesc neuronii si ni se atrofiaza putina inteligenta pe care pretindem ca o posedam. Si am reusit totusi sa nu pierdem nimic din film, pentru ca puteai sa sari peste mai mult de jumatate din scene si sa ramai cu cele 20 de minute in care pare ca se intampla efectiv ceva. God, it was boring.

Daca vi se pare draguta povestea, read the book. Serios. Nu e unul din cazurile clasice de "cartea a fost mai buna". In cazurile clasice, filmul nu respecta litera cartii, sare peste scene, actorii nu respecta descrierile din carti si ale mici detalii, dar filmul in sine e ok. The Host nu e. E definitia vie a plictiselii. Si de parca n-ar fi de-ajuns, da, sare peste cateva scena si actorii nu respecta deloc descrierea. Si e plictisitor. Am mentionat asta? Pentru ca trebuie mentionat cat e de PLICTISITOR.