Provocarea verii #1

provocarea verii.png

1. Cum ar trebui sa fie cartea ideala pentru vara? Ar trebui sa fie simpla si usor de citit, sau dimpotriva, intortocheata si provocatoare? (Poti da si exemple de carti pe care le consideri „de vara”)

Avand in vedere ca vara e anotimpul in care citesc cel mai mult, criteriile mele difera de la luna la luna. La inceputul vacantei, prefer cartile "usoare", cu actiune previzibila, personaje stereotip si care nu necesita prea multi neuroni. Asa, intru in atmosfera de vacanta, imi relaxez creierasul dupa anul scolar si incep sa am chef de citit mult-mult-mult.

Spre exemplu, o astfel de carte "de vara" mi se pare Iubitul virtual de la Leda (carte careia urmeaza sa-i fac o recenzie in scurt timp). E ca si cum as citi un film din categoria chick-flick, ma relaxeaza.

Dupa cateva zile/saptamani de carticele "usoare", imi iau teancul de romane pe care n-am reusit sa le citesc in timpul anului scolar si incerc sa le ierarhizez. Nu prea imi iese, asa ca de cele mai multe ori iau cate o carte random, dar ideea e ca dupa inceputul "usor", imi revine cheful de carti "intortocheate", unde trebuie sa fii atent la detalii ca sa intelegi "arhitectura" noii lumi in care ai intrat, unde autorul te asteapta la fiecare intoarcere de pagina, gata sa te surprinda cu imaginatia lui.

Si apoi, desigur, sunt concediile, unde depinde foarte mult de chef. De obicei, imi iau tot romane "usoare" cu mine, insa daca s-a intamplat sa ma prinda vreo serie inainte sa plec, bagajelul meu se umple cu continuarile. Spre exemplu, din deja celebra Cantec de Gheata si Foc am citit vreo 2 volume la mare, asa ca depinde mult de starea mea de spirit. Si asta cred ca se aplica tuturor cititorilor.