Singuratatea naste singularitatea

Ieri a avut loc a 5-a intalnire a Clubului de Lectura Nemira, in cadrul careia am discutat despre 2001: Odiseea spatiala, capodopera lui Arthur C. Clarke. Spre deosebire de intalnirile trecute, am inceput discutia comparand filmul si cartea, deoarece cazul acestui roman este daca nu unicat, atunci cel putin rar: cartea a aparut dupa film. Eu personal nu am vazut filmul, insa toti cei prezenti m-au convins ca nu trebuie sa-l ratez pentru ca este intr-adevar o capodopera cinematografica (doar e regizat de Stanley Kubrick!)

Apoi ne-am intors la carte si, ca de obicei, parerile au fost impartite: unii au considerat ca e un roman despre singularitate, altii ca tema principala e cunoasterea si altii ca ar fi vorba despre evolutie. Mie mi s-a parut un roman despre teama de singuratate care a fost, dupa parerea mea, atat motivatia din spatele actiunilor oamenilor, cat si a rasei superioare care a creat monolitii. Partea mea preferata din dezbatere a fost, insa, cea despre inteligenta artificiala pentru ca dintotdeauna m-au fascinat robotii si modul cum fiecare autor isi imagineaza beneficiile, dar si dezavantajele unei societati care ii contine.

In final, deoarece ieri editura Nemira a implinit 22 de ani (multi inainte!), fiecare dintre noi a primit cadou 2 carti: Cuadratura cercului de Gheorghe Sasarman (care intamplator era singura carte din colectia Maestrii SF-ului romanesc pe care nu o aveam in biblioteca) si Exploratorii soarelui de David Brin, carte proaspat iesita din tipare!

La fel ca data trecuta, am avut printre noi o serie de membri noi care s-au integrat repede in grup si pe care sper sa-i revedem si pe data de 26 august, cand are loc urmatoarea intalnire, cartea despre care vom discuta urmand sa fie anuntata in curand! Ne vedem acolo?