Singuratatea naste singularitatea

Ieri a avut loc a 5-a intalnire a Clubului de Lectura Nemira, in cadrul careia am discutat despre 2001: Odiseea spatiala, capodopera lui Arthur C. Clarke.

Spre deosebire de intalnirile trecute, am inceput discutia comparand filmul si cartea, deoarece cazul acestui roman este destul de rar: cartea a aparut dupa film. Eu personal nu am vazut filmul, insa toti cei prezenti m-au convins ca nu trebuie sa-l ratez pentru ca este intr-adevar minunat (doar e regizat de Stanley Kubrick!)

 
event-club-lectura-nemira-5.jpg
 

Apoi ne-am intors la carte si, ca de obicei, parerile au fost impartite: unii au considerat ca e un roman despre singularitate, altii ca tema principala e cunoasterea si altii ca ar fi vorba despre evolutie. Mie mi s-a parut un roman despre teama de singuratate care a fost, dupa parerea mea, atat motivatia din spatele actiunilor oamenilor, cat si a rasei superioare care a creat monolitii. Partea mea preferata din dezbatere a fost, insa, cea despre inteligenta artificiala pentru ca dintotdeauna m-au fascinat robotii si modul cum fiecare autor isi imagineaza beneficiile, dar si dezavantajele unei societati care ii contine.

In final, deoarece ieri editura Nemira a implinit 22 de ani (multi inainte!), fiecare dintre noi a primit cadou 2 carti: Cuadratura cercului de Gheorghe Sasarman (care intamplator era singura carte din colectia Maestrii SF-ului romanesc pe care nu o aveam in biblioteca) si Exploratorii soarelui de David Brin, carte proaspat iesita din tipare!

La fel ca data trecuta, am avut printre noi o serie de membri noi care s-au integrat repede in grup si pe care sper sa-i revedem si pe data de 26 august, cand are loc urmatoarea intalnire, cartea despre care vom discuta urmand sa fie anuntata in curand! Ne vedem acolo?