Recenzie: Transfer de Michael Haulica

Exista carti pe care le citesti ca sa-ti umplii timpul cu ceva si eventual sa razi putin. Exista carti pe care le citesti pentru ca ti le-a recomandat cineva la a carui parere tii. Exista carti pe care le citesti pentru ca ti-a placut coperta, descrierea sau pentru ca ai recunoscut numele autorului. Exista nenumarate motive pentru a citi carti. Insa cel mai de pret motiv este pentru ca o carte este cu adevarat bine scrisa.

coperta-transfer.jpg

Transfer contine 4 povestiri legate intre ele care se petrec in Inand. Cu fiecare poveste, afli mai multe despre acest loc, incepi sa-i cunosti oamenii si modul lor de viata. Inchizi cartea convins ca acest Inand e un loc tare ciudat.

Insa nu ti-l poti scoate din minte, asa ca te gandesti la el, incepi sa-i compari "ciudateniile" cu lucruri din viata de zi cu zi, lucruri care ti se intample tie, lucruri pe care le vezi pe strada... Si Inand incepe sa semene din ce in ce mai mult cu lumea ta.

Sa luam ca exemplu chiar fenomenul care da numele romanului: Transferul. In Inand, ai posibilitatea sa te "muti" pentru o perioada de timp in corpul altei persoane. O persoana care vrea, desigur. Si care e si platita pentru asta. Pare scandalos, pare o intruziune nemapomenita, pare de neacceptat?

Dar tu, cititorul acestui blog, ai incerca Transferul daca ar fi posibil? Ai vrea sa traiesti in pielea altcuiva, in viata altcuiva? Ai folosi acel corp ca sa-ti spionezi prietenii, sa aflii cum vorbesc ei despre tine? Ai incerca sa spargi o banca? Ai trai pur si simplu in rolul persoanei pe care o inlocuiesti? Ai incerca sa fii o persoana de sex opus? Indiferent ce ai face, n-ai vrea sa incerci oricum, doar ca sa vezi cum e sa fii literalmente in pielea altcuiva?

Si pana la urma, nu facem cu totii asta, zilnic? La o scara mai mica, dar tot aia e. De fiecare data cand ma asez la computer si scriu, eu devin Ghanda. E ea la fel ca mine? Nu cred. Uite o diferenta clara: ea sigur nu gesticuleaza cand vorbeste :)). Si voi faceti acelasi lucru. Nu vi s-a parut niciodata ca sunteti mai indrazneti pe net? Mai vorbareti? Mai haiosi? Mai... altfel?

Cu un nickname potrivit, chiar puteti sa vorbiti cu prietenii vostri fara ca ei sa stie ca sunteti altcineva decat niste straini prietenosi. Partea cu jefuitul bancii e mai grea, totusi... Dar facand aceasta paralela destul de simpla, brusc ideea din Transfer nu mai e asa revoltatoare. Poate chiar incepe sa devina atractiva... Dar Transferul are consecintele sale... pe care le puteti descoperi singuri, citind cartea :D

Si v-o recomand nu doar pentru idee, dar si pentru ca este una din cartile despre care vorbeam la inceput, este o carte cu adevarat bine scrisa. De obicei, atunci cand citesti ceva, te astepti ca frazele sa contina cate o idee transpusa in cuvinte, cuvinte pe care la randul tau le transformi in ganduri. Insa in Transfer, veti intalni pur si simplu ganduri. Sunt fraze lungi, care duc de la o idee la alta exact asa cum noi insine facem salturi in gandire.

Cuvintele curg intr-un mod pe care nu l-am mai intalnit in niciun alt roman si care m-a captivat inca de la primele pagini. N-am mai putut lasa cartea din mana, si sper ca nici voi nu veti putea. Asadar, nu-mi ramane decat sa va urez spor la citit :).