100% romanesc

"Romania e nasoala". Dati drumul la televizor la intamplare, cititi un ziar la intamplare, ascultati un post de radio la intamplare si exact asta o sa auziti. Politicienii sunt corupti, drumurile au gropi, sistemul medical e la pamant, educatia nu educa pe nimeni... Prin urmare, Romania, in deplinatatea ei, e nasoala? Mie nu mi se pare.

Da, o gramada de lucruri merg prost, dar accentuandu-le iar si iar numai pe acestea, mass-media ne determina sa credem ca in tara asta, nimic nu poate sa fie facut bine. Ceea ce nu e nici pe departe adevarat. Stiati, spre exemplu, cat de bine pot romanii sa scrie? Si nu, nu ma refer la literatura care ni se baga pe gat la scoala, ma refer la scriitori contemporani, pe care nu numai ca avem privilegiul sa-i citim, dar avem si oportunitatea unica de a-i vedea "pe viu", de a discuta cu ei, de a putea sa le "furam" autografe...

Nu e chiar asa greu sa afli despre lucrurile astea. Un "like" pe facebook la editura care iti place e de-ajuns. Te anunta ei cand si unde poti sa-i intalnesti pe oamenii care scriu pentru tine. Te anunta ei unde poti sa le gasesti cartile, cand e oferta. N-ai facebook? Nu-i nimic, te anunta si pe mail. Pentru ca la editurile din Romania pe care le urmaresc eu lucreaza oameni pasionati care realizeaza evenimente peste evenimente ca sa-ti aduca la doi pasi scriitorii extraordinari pe care ii avem.

coperta-cpsf-6.jpg

Nemira este una dintre aceste edituri si ieri, in Boheme Cafe & Bistro – Cultural Club, intr-un cadru relaxat, au lansat numarul 6 din revista CPSF. Invitati au fost Ana Antonescu (redactorul-sef al revistei), Alexandru Mironov, scriitorii Oliviu Craznic, Marian Truta, Cristian M. Teodorescu si Octavian Sava (autorul primei povesti din primul numar din CPSF).

Revista asta are o istorie lunga, primul numar fiind lansat in 1955. A fost intrerupta de cateva ori, a avut tot felul de coordonatori pana cand, iarna trecuta, Nemira a hotarat s-o relanseze. Si de atunci, luna de luna, cititorii interesati pot sa cumpere o revista superb realizata. Totul e 100% romanesc (da, sunt publicati si autori straini, "greii" genului, insa traducatorii sunt romani).

Luati un numar la intamplare (puteti incepe cu primul, sau, avand in vedere ca fiecare numar are o tema, puteti sa-l alegeti pe cel care va place mai mult). O sa gasiti inauntru o serie de bijuterii literare si nu numai. Fiecare numar contine, printre altele, o poveste a unui autor strain si una a unui autor roman. Comparati-le. Vedeti vreo diferenta calitativa? Sau e evident ca romanii scriu la nivelul oricarui autor "din afara"?

Haide sa nu fim patrioti doar de 1 decembrie. Haide sa ne descoperim valorile si sa le promovam. Pana la urma, e tara noastra, cu bune si cu rele. Haide sa ne asiguram ca cele bune raman bune si devin si mai bune. Haide sa le incurajam. Atata lucru poate face oricare dintre noi.