Teatrul de pe Strada Fictiunii

Colectia Strada Fictiunii a Grupului Editorial ALL a implinit doi anisori, aniversand intr-un mod pe care eu l-am gasit extrem de original: invitandu-ne la teatru! Mai precis, la Teatrul de comedie, la piesa Elling, adaptare a romanului Frati de cruce de Ingvar Ambjørnsen. Lansarea romanului a avut loc chiar pe scena teatrului, in prezenta domnilor Alex Stefanescu (critic literar), Viorel Zaicu (director editorial al Grupului Editorial ALL) si Mario De Mezzo (CEO al Grupului Editorial ALL).

Am avut noroc si am castigat o invitiatie dubla la eveniment, asa ca marti seara, alaturi de o prietena am fost la teatru! Atmosfera de dinainte de piesa a fost foarte relaxata, lumea amestecandu-se si socializand. Am avut parte si de o surpriza: pe locurile noastre erau asezate cate o carte cadou si un catalog al colectiei Strada Fictiunii (si pentru ca vine Bookfest, m-am apucat de facut lista cu cartile pe care le vreau).

Apoi domnul Alex Stefanescu ne-a introdus in atmosfera romanului, in care Elling spune povestea lui si a prietenului sau Kjell Bjarne. Cei doi sunt proaspat eliberati dintr-un institut psihiatric si incearca sa se integreze in lume. Totul, de la raspunsul la telefon si pana la relatia cu o vecina este nou pentru ei, iar modul in care incearca sa se adapteze, desi induiosator, este deseori si comic.

Simpla povestire m-a convins ca vreau sa citesc romanul, insa nu s-a putut compara cu piesa, care a fost jucata... incredibil e cuvantul cel mai potrivit. Marius Florea Vizante (Elling) si Sandu Pop (Kjell Bjarne) si-au interpretat rolurile superb, facandu-ne patrasi timp de doua ore la lumea naiva, dar frumoasa a celor doua personaje, pe care am ajuns sa le indragesc. As vrea sa pot reda in cuvinte magia pe care o simt de fiecare data cand merg la teatru, insa cred ca trebuie sa fii acolo ca sa intelegi, asa ca va recomand tuturor spectacolul Elling, pentru ca este o demonstratie minunata de talent actoricesc.

In general, nu e greu sa convingi un cititor sa se apuce de un roman, chiar daca poate nu e ceva ce ar citi in general. Tot ce trebuie sa faci este sa-i vorbesti cu pasiune. Sau cel putin pentru mine, e de-ajuns. Insa ideea celor de la ALL a fost mai mult decat suficienta, a fost geniala. Eu una abia astept sa fac rost de roman si sa-l citesc, ca sa pot compara adaptarea cu originalul!

La multi ani, Strada Fictiunii, si speram sa devii un adevarat bulevard pe care toti cititorii sa-si ridice case de vacanta!