Recenzie: Fata modificata de Paolo Bacigalupi

coperta-fata-modificata.jpg

Rezumat:

Intr-un viitor nu atat de indepartat pe cat ne-ar placea, omenirea a ales sa ignore consecintele propriilor actiuni si acum plateste pretul. Boli ingrozitoare si incurabile care ucid lent au iesit din laboratoarele genetice. Cerealele si multe alte surse de hrana sunt practic sterile, semintele lor neputand fi cultivate. Combustibilii fosili aproape s-au terminat, asa ca acum niste mamuti modificati genetic se ocupa cu furnizarea energiei necesare pentru fabrici si uzine. Incalzirea globala a ridicat nivelul oceanelor... Pe scurt, lumea nu arata deloc bine.

In aceasta lume a aparut Emiko, o fata modificata, creata in laborator, cu un ADN care o limiteaza. I-ar placea sa se poata gandi la sine ca la un Om Nou, insa defectele inscrise in codul ei genetic, impreuna cu dispretul oamenilor de rand o fac sa nu fie nimic mai mult decat o scarta-scarta, o jucarie de care oricine poate dispune dupa bunul plac.

Miscarile ei sunt sacadate, porii ei sunt mai mici decat in mod normal, deci se incalzeste ingrozitor de repede si de parca nu e de-ajuns faptul ca propriul ei corp pare sa-i fie impotriva, educatia ei o face sa se simta fericita atunci cand slujeste, obedienta fiindu-i gravata in minte la fel de eficient ca trasaturile din ADN.... Insa oamenii de stiinta au omis faptul ca si o fata modificata poate avea sentimente si ca frica si ura cuiva care nu are nimic de pierdut sunt extrem de periculoase, indiferent daca persoana respectiva a fost sau nu creata intr-un laborator.

My view:

Emiko e un personaj pe care l-am indragit usor, chiar daca nu cred ca am cum sa-i inteleg cu adevarat drama. Pe mine cel putin m-a socat faptul ca uneori se lupta cu propriul ei trup. Insa mi-a fost foarte usor sa empatizezi cu ea si sa-mi doresc ca in final, lucrurile sa se intoarca in favoarea ei.

A suferit si sufera enorm, insa ceea ce mi-a placut la ea este ca e extrem de puternica si ca refuza sa se lase infranta. Da, e la fel de umana ca oricine altcineva, are si ea momente de slabiciune, momente in care vrea sa abandoneze totul... si forta ei se trage tocmai din faptul ca totusi nu renunta.

De asemenea, mi-a placut cartea pentru ca este un avertisment clar asupra viitorului. S-au scris deja atat de multe pe tema incalzirii globale si a modificarilor genetice, insa este uimitoare capacitatea omului de a ignora toate avertismentele. Cred ca fiecare patron de companie din orice domeniu ar trebui sa primeasca un exemplar din romanului lui Bacigalupi pentru ca uneori, un roman bine scris are un efect mai puternic decat toate brosurile eco din lume.

Si, desigur, cred ca si voi ar trebui sa cititi Fata modificata pentru ca doar impreuna avem o sansa sa evitam viitorul infatisat in acest roman.